Wednesday, August 5, 2015

RESEPI KUIH CELURUT

Penah dengar nama kuih celurut?. Bunyi cam pelik jer kan...Pelik bagi kita kat Semenanjung ni tapi bagi orang Sarawak dan sekitar Brunei, kuih ni biasa bagi mereka.

Ni ler dia celurut wehh...
 
Okay kat sini aku perturunkan sedikit ilmu atau tips membuat kuih celurut ni yer.
 
Bahan-bahannya ialah:
 
1.  Tepung beras - dalam 500gm (Rendam dulu hingga kembang dan toskan. Kemudian di blende sampai jadi tepung
2.   Santan - lebih kurang dalam 1000ml (kalau nak lemak, tambahkan lah kepekatannya yer)
3.   Gula apong @ gula Melaka 250gm (sukati korang la yer..)
4.   Garam (secubit rasa jer..jangan lebih2...Cubit kang!)
 
Cara-cara:
1.   Buat kelonsong (sarung acuan) untuk kuih celurut. For your info, kelonsong celurut ni dibuat dari
      daun apong @ gula Melaka.
2.   Didihkan pengukus dan letakkan secara tegak kelonsong tadi agar mudah untuk kita menuangkan
      adunan.
3.   Didihkan air santan dalam periuk berlainan bersama garam dan gula apong.
4.   Masukkan bahan tadi ke dalam tepung yang telah diayak
5.  Kacau hingga sebati dan tuangkan ke dalam kelonsong menggunakan corong



Jangan ingat ni pam toilet plak yer..
 
Thanks buat kak jib yang bagi aku rasa celurut ni..Rasanya cam agar-agar pun ada...sedap wehhh!


No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com