Ni ler dia celurut wehh...
Okay kat sini aku perturunkan sedikit ilmu atau tips membuat kuih celurut ni yer.
Bahan-bahannya ialah:
1. Tepung beras - dalam 500gm (Rendam dulu hingga kembang dan toskan. Kemudian di blende sampai jadi tepung
2. Santan - lebih kurang dalam 1000ml (kalau nak lemak, tambahkan lah kepekatannya yer)
3. Gula apong @ gula Melaka 250gm (sukati korang la yer..)
4. Garam (secubit rasa jer..jangan lebih2...Cubit kang!)
Cara-cara:
1. Buat kelonsong (sarung acuan) untuk kuih celurut. For your info, kelonsong celurut ni dibuat dari
daun apong @ gula Melaka.
2. Didihkan pengukus dan letakkan secara tegak kelonsong tadi agar mudah untuk kita menuangkan
adunan.
3. Didihkan air santan dalam periuk berlainan bersama garam dan gula apong.
4. Masukkan bahan tadi ke dalam tepung yang telah diayak
Jangan ingat ni pam toilet plak yer..
Thanks buat kak jib yang bagi aku rasa celurut ni..Rasanya cam agar-agar pun ada...sedap wehhh!
No comments:
Post a Comment
Saraqistina80@yahoo.com