Sapa kat sini yang suka makan ikan pekasam, jeruk petai, maman dan seangkatan dengannya..angkat tangan! hehe..
Macam yang korang tau..baunya jangan cakap la kan..satu umah aromanya tapi tu lah pembuka selera kita orang melayu ni. Nowdays bukan Melayu jer tau yang suka..India dan kaum Cina pun dah pandai makan benda-benda cam ni.
Bagi yang tak tau ikan pekasam ni apa..meh aku citer secara ringkas yerk..Ikan ni diperap dalam 2 atau 3 hari. Bila dah dibersihkan, digaul plak dengan beras goreng yang dah dihancurkan. Perap lagi dalam balang yang dicampur dengan sedikit asam jawa selama lebih kurang 14 hari.
Meh pekena ikan pekasam(Kredit buat pekasamk.blogspot.com) |
Ni diaa jeruk mamam (Kredit buat noni@u.blogspot.com)
Jeruk maman ni sedap makan dengan ikan kembung rebus..panas-panas ko tenyeh dalam sayur yang ada air dia tu bersama cili api...tak hinggat dah orang
sekeliling
Ni plak jeruk petai..kalau cicah dengan ikan rebus panas-panas..tenyeh plak cili padi...tak ingat dah dunia sekeliling...
Sungguh pun baunya boleh buat terbalik idung korang tapi nikmatnya tetap ada...senang citer cam ni lah yer..makan pekasam dan jeruk maman dan petai ni ibarat jatuh cinta..biarpun seringkali buat orang sakit, tapi masih ramai yang ingin merasainya...
Aiks..boleh guna perumpamaan akak ni...
Ni plak jeruk petai..kalau cicah dengan ikan rebus panas-panas..tenyeh plak cili padi...tak ingat dah dunia sekeliling...
Sungguh pun baunya boleh buat terbalik idung korang tapi nikmatnya tetap ada...senang citer cam ni lah yer..makan pekasam dan jeruk maman dan petai ni ibarat jatuh cinta..biarpun seringkali buat orang sakit, tapi masih ramai yang ingin merasainya...
Aiks..boleh guna perumpamaan akak ni...
No comments:
Post a Comment
Saraqistina80@yahoo.com