Wednesday, December 18, 2013

RESEPI BISKUT CHEESE CRACKER

Nak buat pengakuan nih...Selama aku hidup ni. boleh dikira berapa jenis kuih jer yang aku tau masak sendiri. Selebihnya buat kat kedai...hihi. Antara kuih yang reti dan menjadi ekperimen aku tu ialah roti jala, kuih ...alamak namanya aku lupa wehhh..(yang makan dengan gula melaka tu) Lopes!

Terbaru, office mate aku ngajor buat biskut cheese cracker...Mula2 rasa dia buat tu...perghhh ! sedap ko..Tu yang bersemangat aku nak menunjukkan skill aku plak. Mentelah aku ni dah lama gak tak buat kuih sendiri kannn...

Hoyeyyyy suker akak!!!Kuih akak menjadi you ollls!..(Keriangan yang kalau orang terror buat kuih ni mesti meluat tengok). Tapi bagi aku yang amatur ni...dah kira satu kejayaan okayyyy. Asyik dok pegang calculator jer. Sesekali memahirkan diri dalam bidang masakan plak.

Paling happy tu..hubby dengan anak aku..sekali dengan anak2 buah aku pun puji kesedapan kuih aku tu..Kembang setaman idung omak!. Pada sapa2 nak try leh coba yer..Akak perturunkan resepi..Kalau tak jadik..jangan korang menurun plak. wakaka...

Bahan2nya:
1/2 tin susu pekat. (Tak kisah ler brand apa pun..asal jgn susu gantung yerk)
1 buku cheese (akak suggest cheese tortula namanya..bentuk bungkusan dia cam gula2 ..beli yang kecik)
Biskut lemak (cap ping pong Hup Seng tu)
Nestum
Susu segar lemak berkrim

Cara2:
1.     Blend susu pekat dengan cheese tadi. Bubuh ler sket air. Blend sampai dia hancur.

2.     Biskut Hup seng tadi ko rendam dalam susu lemak tu. Jgn sampai pecah plak. Dah agak lembik sket, ko angkat dan susun dalam bekas.

3.     Sapukan di atas biskut tadi sedikit adunan yang di blend tadi. Taburkan plak serbuk nestum di atasnya.

4.     Ulang proses ni sampai ler khatam....Jangan terus ngap yer. Ko simpan dalam peti sejuk dulu..baru ler sodap dimakan.

Buat minum petang pun kira okay tau..Hubby korang pasti suka punya...Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com