Wednesday, May 18, 2016

HUTANG TU WAJIB DI BAYAR NYER...

Sapa yang tak pernah berhutang...angkat tangan!. Bohong la kalau ko declare cam tu sebab sepanjang kita hidup ni tak banyak mesti sikit jumlah hutang yang kita buat. Tak kisah la hutang rumah ke...hutang keta ker...hutang along ke...ceti ker..Janji hutang namanya gak yer.
 
Tapi persoalannya , berapa ramai orang yang melunaskan hutang mereka dengan penuh tanggungjawab. Dan berapa ramai plak orang yang culas malah lari dari membayar hutang?. Masa nak buat hutang tu...dia punya janji berbunga-bunga telinga ni mendengar. Sedap sangat bunyinya...Tapi bila time nak bayar, dia punya reason tu boleh bikin novel la...sebab karangan dia terlalu panjang..
 
 
Aku dah terbiasa dengan orang-orang yang culas bayar hutang ni....utang apa lagi kalau tak utang sewa umah...Alasan dia tu memang tak masuk akal sungguh...Terfikir gak aku..diaorang ni fikir tak yang alasan yang diorang bagi tu kadangkala tak logik atau tu jer alasan yang ada!
 
Peringatan buat mereka yang suka berhutang tapi lari dari membayarnya yer. Mungkin di dunia ni korang lepas...tapi di akhirat sok..korang seksa dek kerana hutang yang tak berbayar ni. Rasanya korang tau hukum orang berhutang ni dari segi agama kan tapi masih ramai yang menidakkan hak si pemberi hutang tu.
 
Nampak sangat orang yang culas membayar hutang ni adalah orang yang cetek ilmu agama dan soal hukum hakam ni. Suka memandang ringan soal hutang...tapi tau tak korang yang hutang ni lah yang akan "menggantung" Roh korang antara bumi dan langit. Jaga-jaga Cik Salmah....
 
Pada yang penah berhutang dengan aku tu..jangan buat muka sendu yer...sebab aku ni memang selalu pelupa tapi TIDAK DALAM SOAL HUTANG!

No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com