Monday, November 20, 2017

MAEPS

Aktiviti hari ni..seperti yang kami plan ialah melawat pameran kereta di MAEPS Serdang. Mak aiii ramainya visitor ..Nak masuk dikenakan bayaran RM10 seorang.. Dari tempat parking nak ke Dewan tu jauh menapak tapi mereka sediakan shuttle bus..kalau tak tak kuasa aku nak berjalan kaki ke sana.

Memang mengujakan saat melihat kereta yang dipamerkan. Memang kawasannya agak luas sebab banyak syarikat yg mengambil bahagian..berjalan di dalam tu memang agak memenatkan tapi ikutkan aja kehendak hubby dan anak bujang aku tu.

Ikutkan plan hubby aku katanya nak servey jer keta untuk Abang jer.. mana tau kata sana Abang dah menyangkut kat keta Honda..kemain lagi membelek luar dalam. Memang nampak teruja sungguh dia masa tu. Hubby aku lak sama naik..Tup-tup hubby aku kata Abang nak keta tu..Aik!! macam beli cekedis lak dua beranak ni?.

Ikutkan dia nak kereta secondhand Mitsubishi Lancer tapi hubby aku tak berapa setuju sebab reganya lebih kurang jer dgn harga baru. Lagipun model yg dia suka tu dah tak de keluaran terbaru yang macam tu. Bila aku suggest dia beli kereta Proton..ni jawapnya.. Dia rela pakai wira lama dia tu...
Huh! anak zaman sekarang..taste tinggi.. Aku dulu usah kata kereta..mintak basikal pun tak berani dengan Abah.

Ni la keta idaman kalbu anak bujang aku

 Bahagian sisi Honda Civic

Akhirnya...Abang berjaya dapat keta idamannya


Saturday, November 11, 2017

CEPATNYA MASA BERLALU..


Hari-hari dok membilang hari...kalau dulu rasa hari ni lambat nau berjalan tapi lately ni rasa cam berlari2 jer masa tu.. 

Aku tengok baby relax jer main hp sedangkan aku ni bagai nak rak menyediakan senarai barangan yang dia nak bawak, siap survey homestay yang berdekatan walaupun surat tawaran belom pun keluar lagi. Hubby aku memang sedia maklum wife dia ni. Aku paling tak suka buat keja last minit okay!.. Nak gi holiday contohnya..aku siap survey hotel, kat mana kedai makan dan paling penting tempat shoping.




Tapi nak keUITM Tapah ni, tak ler plan nak shopping pun..udah bz dengan anak dara sorang ni. Harap dia nak buat semua...berkemas barang..haish! entah ler. Tapi makin dekat waktunya..makin terasa lak sedihnya nak berpisah dengan dia. Dari kecil sampai la umur dia 18 tahun..tak pernah sekalipun dia jauh dari aku. Setakat nak gi camping tu biasa lah 2-3 hari. Time dia ke Jepun dulu..(opss ada rupanya dia jauh dari aku)..hari-hari kami buat video call. Tapi tu seminggu jer...ni lama ko...sop! sop!
Walaupun aku cakap kat adik beradik yang aku takkan nangis lepaskan dia kat sana tapi sebenarnya aku dah banyak kali nangis dalam kereta sepanjang balik ke office (kik! kik!) kebal konon..uwekks!
Sebab tu, aku gigih mengajak adik yang sorang ni..auntie baby sebab adalah teman aku nangis nanti. Idok la malu sangatkan...haha..



Sunday, November 5, 2017

NAK CARI HOMESTAY..NAK CARI HOMESTAY...

Beli barang keperluan dia dah hampir nak cukup..cuma sekarang ni aku tengah menunggu date untuk dia mendaftar ke UiTM jer. Tapi tarikh tu tak kuar2 lagi..tunggu surat tawaran 10/11 ni katanya . Aku bukan apa..risau kalau tak dapat homestay. 

Famili aku jer termasuk baby ada 3 orang, mak, maksu dan mak iti lagi..Bila dah ramai camni, aku prefer amik homestay..lebih selesa kan. kalau hotel tu..mak lah yang tak kuat , nak naik turun..lutut kawan tu dah ler manjang sakit. Dia nak ikut ni pun dah seribu rahmat bagi aku..Sekurang-kurangnya emak dapat menggantikan tempat arwah abah . Aku dapat bayangkan camner gembiranya abah bila dapat tau cucunya berjaya masuk ke menara gading. That it! move on okay..tak mo sedey2 lagi.

Sekarang ni..homestay yang berdekatan sumer penuh..Acaner tu?. Musim graduation pelajar2 U kan? Mulalah cam stress sebab nak book pun tak boleh sebab tarikhnya tak diberitahu lagi. Tergerak hati plak nak visit laman web bahagian pengambilan pelajar dan membaca komen mereka. 

Huh! 26hb November 2017! tarikh daftar rupanya. yer bebenor yeop?? Kang teman booking date tu..tengok2 kang lain plak.. haru! Anak aku relax jer main hp ko..aku yang gelabah sana sini cari info pasal homestay..Memang selama ni pun tu la port folio akak dik setiap kali nak berjalan ke mana-mana. Hubby aku...dia bawak diri dia sendiri pun dah cukup baik tau!

Kalau sapa-sapa ada idea kat mana nak stay..pm aku pls...Jasamu dikenang...

KREATIVITI YANG TAK BERAPA NAK KREATIF

Teringat lak aku yang anak dara ni bukan reti berkemban. Kalau kuar bilik air dia..dipegangnya towel tu sebab tak dia tak reti yang mengikat. So aku terfikir camner nak buat sesuatu sebab aku dah terbayang yang bukan-bukan bila anak dara ni terkocoh-kocoh bersiap kat asrama nanti.

Teringat kain kemban yang selalu dipa kai di spa-spa tu kan. Segala peralatan semua cukup..so aku mulakah menjahit..Jahit tangan wokayy sebab fortable machine aku tu dah lama tak guna..dah tak ingat cam ner nak masukkan benang..Boleh??

Hasilnya...ececehhhh!!! bangga sebab ni hasil kerja tangan aku mamanya...sekurang-kurangnya baby lepas lap badan, terus sarung jer kain ni ke badan dia dan terus balik ke bilik. Senang kan?. Tak lah terkebik-kebik nak mengikat kain batik tu..Silap haribulan..melorot ke bawah..hihi.

Model akak...suker dia tau.

MISI MEMBELI BARANGAN...

Maka bermulalah sessi membeli barangan baby sebagai persediaan dia ke UiTM  nanti. Beli sikit-sikit ni ada bagusnya jugak sebab tak terasa sangat duit keluar.

First thing..kami ke IKEA cari cadar baby. Thank you sangat kat my sister inlaw sudi jadik co-pilot kami ke IKEA Cheras. Boleh jer guna khidmat pak google tapi tak yakin apalagi berdua aje dengan baby. Beli 2 helai comforter dengan quiltnya sekali. Memandangkan UiTM ni tak hanya ada aircond manual..(Kipas loorr) so aku decided pilih quilt yang tak berapa tebal untuk dia. 

Then misi mencari fitted sheet untuk disesuaikan dengan comforter yang dibeli. Baby jumpa tempat untuk menggantung segala assesorinya seperti rantai, earing dan jugak jam tangan. Murah jer cuma RM6.90 dan tempat divider dalam drawer yang harganya pun RM6.90 gak. Nampak la kemas sket kalau dia nak letak suar kecik dengan segala benda nanti.



Kemudian kami pergi kesebelah IKEA iaitu My Town...ada Kaison kat situ wehhh. Baby cari laundry basket, note book dan segala jenis barang keperluan dan yang tak perlu pun dia beli..bankers ada sebelah kannn...kaut jer lah apa dia nak. Huh!

The next day tu, aku cari timba dan gayung di DIY. Mentang-mentang la anak pompuan..habis semua ayah dia pilih pink..dari baldi, gayung dan tempat simpan makanan kering dia. Melarat sampai alas kaki pun aku belikan. Cuma penyapu jer yang aku tak bagi dia pilih pink..Geli argh semua pink!!

Ni sebahagian dari hasil tangkapan ...

Anak dara ni bukannya minum air panas tapi ayahnya tetap beli kettle gak untuk baby. Takut benor anak dara dia kelaparan...dia siap belikan maggie cup lagi..tinggal tuang jer air nanti pesan dia cam la dia tak tau yang anak dara dia expert bab masak maggie ni..Kik!Kik!

SYUKUR YA ALLAH...

Salam ceria semua...Tak tau nak gambarkan bagaimana perasaan aku tika ni...Gembira, sedih bercampur baur la. Nak citer tentang bagaimana apa yang aku rasa saat semua kawan-kawan baby dapt UiTM tapi tah macammana nama dia plak tercicir. Rasa blur je time tu..terfikir apa agaknya kesalahan yang dah aku perbuat sampai doaku tak dimakbulkan..

Baby jangan cakap la..berkurung dalam bilik menangis sorang-sorang. Alahai..ibu mana la sanggup tengok anak dia bersedih camtu. Tapi sebagai ibu, aku bagi dia motivation..aku kata , mungkin Tuhan nak beri yang lebih baik untuk dia. Alhamdulillah cepat jer dia ok..

30/10/2017..Tuhan makbulkan doa aku..doa semua orang yang mengenali dia...Dapat berita gembira .baby dapat tempat di UiTM Tapah!. Time Abang buat video call tu...dia tunjuk kat screen computer results baby tu. 1st thing yang aku nampak dulu ialah perkataan Tahniah (tu pun samar-samar jer) airmata aku turun tak tertahan-tahan lagi..dada rasa sebak sangat..Allah..Kau dengar jugak akhirnya doa hambaMu ni... 

Lega sungguh rasanya sebab selama ni menjadi penantian yang paling menyeksakan aku sebenarnya. Sedih tika 1st intake ari tu tak dapat tapi rupanya Allah gantikan dengan perancangan yang lebih baik dari tu. 




Sunday, October 22, 2017

HIASAN MURAH TAPI MASIH NAMPAK CANTIK

Aku ni memang sejak azali bukan jenis wanita yang pandai menghias rumah tapi dah jadik bini orang ni..nak tak nak kenalah belajar serba sedikit tentang hiasan rumah ni. Sejak dah kahwin ni, minat menghias rumah tu dah jadi satu hobi plak. Tambah lagi bila kat shopping Mall tu banyak kedai yg menjual hiasan dalaman cam Kaison contohnya..

Gigih la add group deco2 rumah ni untuk menambah pengetahuan dan mencedok sedikit sebanyak idea kreatif depa.  Semalam pegi Eco shop dengan hubby...saja nak cuci mata kononnya. ternampak plak la pasu kecil lut sinar yang berwarna warni. Teringat hiasan yang aku letak kat dapur tu..dah lama dan jemu dah mata memandang.


Abaikan ruang dapur yg berselerak tu..Anak bujang tgh masak favourite food dia tu

Sebelum meletak hiasan tu, aku bersihkan dulu tempat hood tu. Biasalah kan..selalunya tempat tinggi ni memang jarang kita tengok apalagi nak bersihkan selalu. Dek kerana mood menghias rumah dah berkobar-kobar, laju jer aku buat semua tu. Puas hati bila tengok kitchen cabinet aku yang putih tu bersih tanpa habuk dan minyak..

Biar hiasan bukan dari jenis yang berjenama tapi kalau pandai kita sesuaikan dengan tempat ..masih nampak cantik kan?


Sunday, October 15, 2017

MACAM-MACAM CENGKADAK DEPA NI...

Lamanya penantian kami selama ini untuk membangunkan tanah yang satu ni. Ini adalah projek kami yang terakhir (rasa2 nya gitulah..). Tanah yang sebelum ni kami gunakan untuk bercucuk tanah segala jenis buah-buahan..akan dibina banglo setinggi 3 tingkat yang menempatkan rumah sebanyak 12 pintu. 

Plan kami sebenarnya bermula lama dah tapi disebabkan kerenah seseorang ..ianya berlanjutan almost 2 tahun. Tu pun hakak masuk campur bila hubby bercerita. Tu la padahnya kalau buat tak mo bagi tau bini kan??.Sudahnya akak yang berjaya dapatkan duit yang telah diberi pada orang tersebut. 

Majlis Perbandaran dah luluskan plan ..tapi loan sangkut bila tanah yang berstatus tanah pertanian tu perlu ditukar pada tanah kediaman. Kos untuk membuat permohonan tu saja dikenakan bayaran sebanyak RM18k tapi tu pun chances untuk berjaya 50-50 kata valuer tu. Ini kerana salah satu syarat untuk mendirikan rumah harus ada rezab jalan. 

For information, sapa2 yg tau tanah disekitar Gombak tu adalah kawasan kampung yang memang tak de rezab jalan..cuma jalan kecil untuk laluan kereta. Itu pun atas jasa penduduk kg tersebut termasuk kami memberikan sedikit tanah untuk dibuat jalan. Mengikut kata Pejabat tanah tersebut, untuk membolehkan status tanah tu ditukar, kami perlukan meminta setiap penduduk yang terbabit untuk memberikan tanah mereka untuk dibuat pembesaran jalan. Korang rasa ade ke manusia berakal yang nak tanahnya digunakan untuk kemudahan orang lain?? Atau satu lagi solution..dorang suruh kami bagi pampasan kepada setiap penduduk yang diambil tanahnya untuk membuat jalanraya..Pej. tanah tu ingat aku ni tokeh lombong ker??

Kadang-kadang aku terfikir, undang -undang kat Malaysia ni lebih banyak menyusahkan dari menyenangkan. Nak bina rumah atas tanah sendiri bukan main susah nak diluluskan tapi yang heran tu kalau bina rumah urut ke..kedai judi ker bukan main senang.

Wednesday, October 11, 2017

KOT IYER PUN NAK GLAMOUR..AKAI LETAK MANA??



Baru terbaca fb pagi tadi..Apa pendapat korang bila tengok gambar dan caption dia??. Serius! menjijik malah meloyakan bagi aku. Opps! memang ler semua wanita tu period tapi untuk pengetahuan korang, tak de orang yang berstatus wanita sanggup post gambar "period" dia kat fb atau instagram bagai. 


Perlu ke setakat nak membuktikan yang diri ko tu wanita sejati sampai sanggup memalukan diri malah memalukan semua kaum hawa. Dah la berpakaian menjolok mata dengan terkinja-kinja mengalahkan perempuan..bila ditegur memaki hamun orang plak yang cuba nak menyedarkan dia. Ko fikir bila dah buang halkum..dah buang "banana boat" ko tu dan tambah segala assesori dada dan punggung ko dah jadi wanita sejati yek?. Jangan mimpi la nak mengubah ciptaan Tuhan..lelaki tetap kelihatan  susuk lelaki!!

Pakai la seayu mana dan seseksi maut mana pun, masyarakat bukan buta untuk menilai ko tu siapa. Sikap ko yang begitu bukan saja menjatuhkan maruah diri ko sendiri malah memalukan kami kaun hawa.

Kubur memang masing-masing dik tapi ko kena ingat, selagi kami disekeliling ko ni tak menegur perangai ko yang dah sesat arah tuju ni...kami akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Tak pernah ke baca kisah Nabi Luth dulu..bagaimana Allah turunkan bala pada umatnya.

Citer ni mungkin boleh menginsafkan ..tak insaf juga tak tau nak kata!

Pada reader kat luar sana..berhentilah dari mendewa-dewakan mahkluk dua alam ni kerana korang  pun mendapat saham dosanya dan dikira bersubahat menggalakkan maksiat berleluasa. Amal dah lah kurang..jangan ditambah dengan dosa lagi..

#sokong cikgu Jeffrey yang dah kembali ke fitrah asalnya...Muga Allah akan melindungi dan merahmati cikgu dunia dan akhirat.



DAY 4 - LAST DAY CUCI MATA SEBELUM BALIK

Dah lama kat Krabi ni..jatuh cinta lak rasanya dengan suasana dia yang nyaman dan tenang.. Sedih rasanya nak meninggalkan tempat ni tau..tapi apakan daya. Today is our last day kat Krabi. Pagi tu kami breakfast dulu sesiap dan tapau untuk abang dan baby yang masih berlengkar kepenatan.

Bersiar-siar di Pantai Aonang memang moment yang paling best..Dengar bunyi ombak buat kita rasa tenang jer. Aku amik kesempatan ni untuk shopping buat kali terakhir ..Cuma nak cari beg sebab barang kami dah "terberanak" dengan souvenir dan kasut yang hubby aku beli. Dah la luggage amik 20kg jer (tak shopping kononnn..)

Driver kami sampai on time dan terus menuju ke Airport. Memandangkan waktu check in belum sampai, kami lunch dulu. FYI, kedai makan kat Airport tu tak de yang halal melainkan ada satu kedai muslim kat situ. Kalau korang kuar dari pintu Airport tu, terus ke kiri sekali. Hah..kat situ la kedainya. Aku order masak lemak dia campur terung. Sedap nyerrrr...selera sungguh waktu tu sebab kena la dengan tekak kan? Flight kami pukul 4.10pm tapi ditunda sebab time tu hujan plak.

Korang tau tak..masa kami google tentang cuaca di Krabi time kami nak datang tu..memang manjang hujan. Tu yang terfikir camner nak naik boat dan trekking segala macam. Tapi Alhamdulillah syukur ..memang rezeki kami. Masa mula2 tiba di airport  Krabi tu jer, hujan renyai-renyai dan time nak balik Malaysia plak baru la hujan turun semula.


Sunday, October 8, 2017

DAY 3 - ELEPHANT TREKKING (28/9/17)

Syukur Alhamdulillah..cuaca baik hari ni...seperti biasa kami menunggu dijemput driver di lobby Oscar Villa jam 9.00 pagi untuk ke Krabi Elephant Camp Ride

 Anak bujang tu dah makin gelap lepas gi pulau semalam

Sementara menunggu gajah kami sampai..sessi memberi makan pisang pada gajah2 ni

Kesian gajah-gajah ni..lapar sungguh depa. Aku amik peluang gak bagi makan gajah ni tapi ada masanya pisang tu jatuh sebelum sampai kat mulut dia. Geli weh!!tengok lubang mulut plus idung dia tu...
Ni dah atas gajah...Hubby aku cam tak de perasaan time bergambar..cuak ker??

Paksa dia senyum gak...hihi..


Dah mula jalan...tebalnya kulit gajah ni..sempat akak gosok dgn kami.

Kami husband & wife dapat gajah yang punya la slow berjalan...rasa cam nak tarik jer. Gembala ni pun kasar sungguh..ditangan dia ada bamboo yang dihujungnya ada besi tajam cam penyangkuk berbentunk tukul tajam. Bila gajah tu tak nak berjalan..dia tukul kepala gajah tu..Akak plak yang kesian sebab gajah tu berbunyi mengeruh cam menahan sakit..Siap berdailog la aka dengan gajah tu.."Jalan la sayang..nanti kena pukul lagi..." kaki akak dok gosok badan dia (ala-ala memujuk la ni). Hubby akak dok gelak...

Ni baby dengan abang..

Paling suspen tu bila gajah ni bertempik gostan depan belakang tanda protes bila kena pukul..akak cuak gak..buatnya dia buat stail willy cam motor tak ker naya akak jatuh lopak...dipijak lagi..huish ngeri bila membayangkan... Akak plak yang berbunyi...woooo woooo cool sayangggg.. Banyak songeh gajah ni..akak tau ler ko penat..tapi jangan la buat hal yer.....

Jalan dia yang berlopak..redup jer suasana dalam hutan ni

kemain baby bervideo gambar kami berdua...


Masa ni kami masih dekat di belakang...lama kelamaan jauh tertinggal dek gajah kami yang jalan cam lenggok mak limah..ikutkan ajer lah. Pakej kami ni hanya memasuki hutan selama 1 jam. Terdapat gak pakej yang mandi bersama gajah..Akak tak mo dik...geli satu hal...takut air satu hal...kang dihumbannya akak dalam air tu..tak timbul-timbul acaner?.

Kalau korang baik hati..bagila siket tips kat gembala gajah tu. Dia jual rantai berupa gading gajah dgn harga THB200 tapi akak tak mo..tapi akak cuma bagi tips aje kat dia THB100. Overall..memang seronok jenjalan bersama gajah ni...Enjoy sangat!

DAY 2 - ISLAND HOPING !!

Ini lah yang akak tunggu-tunggu dik non..bersiar-siar di 7 pulau sekitar Krabi dengan speed boat. Boleh jer korang nak request naik bot panjang atau lebih dikenal sebagai long tail boat krabi tapi aku suggest kat hampa yang mabuk laut tu..bila speed boat lalu bersebelahan long tail boat ni..dia punya kocakan gelombang tu buat boat korang tonggang langgang. Mau muntah ijo...Harga Long tail boat ni lebih murah berbanding speed boat yer..

Seawal 9.00 pagi kami tunggu di cafe Oscar villa ni sebab driver dari syarikat yang menawarkan pakej ni akan menjemput kami. On time okay..kami berhimpun di satu kawasan bersama kumpulan yang lain...Mostly ramai mat saleh dan ada la 2 couple melayu selain kami. Kami dibawa bersiar-siar di 7 buah pulau iaitu Phi Phi Island, Koh Poda, Bamboo Island,Phra Nang Cave Island,..3 lagi tu akak tak ingat lak namanya dan yang paling hapenning ialah snorkeling!!!. Walaupun akak tak pandai berenang dik non..tapi akak lawan gak rasa takut tu sebab setiap orang dibekalkan life jacket..Kami juga dibekalkan dengan mask dan jugak snorkel.

Hubby aku dok sibuk berphoto..boat dah nak bertolak..

cam biasa..selfie dulu...anak dara tu cam endak tak endak jer

Kat belakang akak yang baju biru tu tokeh boat ni..Poi nama dia. English dia so so jer tapi faham la jugak..time ni la hubby aku jamu mata nengok minah saleh berbikini depan mata...

Tengok pantai kat belakang aku tu. jernih kan air dia..sejuk mata memandang..

Kami juga diberikan lunch percuma di Phi Phi Island..makanan dia of coz halal dan paling penting jugak sedap gitew..Akak makan dua round dik..Lapor kata kau!


Dah tak pandai kiri kanan dah ...yang penting makan!

Kat Phi Phi Island ni ada juga disediakan gerai menjual souvenir dan pakaian. Kami cuma berphoto2 sementara menunggu masa untuk ke pulau yang seterusnya..

Ni baby anak dara akak..ni memang berani tak macam mak nyerr...

Aku masa ni kat mana?? FYI..akak ni forbia air laut tapi gediks gak nak snorking. Ate dah berbayor..
Akak dengan semangatnya turun tapi pegang tangga kat boat tu sambil memegang tali yang ada terentang kat sini...Dapat la akak menyelam menggunakan google..Untuk pengetahuan korang..coral kat sini tak secantik coral kat pulau di Malaysia terutamanya Pulau Perhentian..cam idup segan, mati tak mau jer. Ikan dia yang berwarna warni jinak jer berenang kat tepi badan...

Kami snorkling di dua tempat. Pulau yang seterusnya tu ombak agak kuat menyebabkan akak banyak kali terminum air laut . Yang funny tu..ingatkan akak jer takut nak berenang, rupanya ada sorang gegirl dari Korea ni penakut gak..Bila akak mengelupur kat tangga tu..dia pun sama berpaut kat situ.."Be careful...be careful" katanya pada aku..Alih2 dia yang mengelupur sebab terminum air laut. Kik! kik!

Nampak tak cuaknya akak nak turun dari speed boat tu...

DAY 1 - SEPETANG DI AONANG BEACH

Bercakap tentang makanan halal di Krabi ni..jangan gundah gulana yer sebab banyak kedai di Aonang yang menawarkan makanan halal di sini. Tapi perlu diingatkan yang tidak semua wanita bertudung yang menjual tu Islam ya..tudung yang dipakai mereka hanya bertujuan untuk kebersihan katanya (tak tau la kalau untuk mengelirukan weolls yang muslim ni) so..hati2..


Ni antara menu yang ada di sana...

Nasi goreng tomyam kesukaan akak...

Makanan kat sana lebih kurang cam makanan kita kat sini..So far tomyam dia 1st class youools!!Aku makan dekat satu kedai orang Malaysia berdekatan dengan hotel backpackers. Ada tertulis perkataan Malaysia restaurant...tak ingat plak nama penuh dia..orang Setiawangsa katanya.. Korang boleh google tentang restoren halal di Aonang ni..Dont worry banyak okey..

Rata2 tourist kat sini menyewa motor untuk bersiar2 di Pantai Aorang dan ke Krabi Town..kami pun sama menyewa 2 buah motosikal. Seronok tau..dan kalau korang tengok, pengunaan helmet tak compulsory disini. cuma tourist aje yang pakai..Sewa untuk motor adalah THB200 sehari (minyak isi sendiri la yek)



Baby sempat la membuat rambut ala-ala hispter..Ayah dia kata dah macam citer dalam filem jer..

THB650

CONTINUE DAY 1 PUNYA CERITA...

Sampai di Krabi International Airport, 1st thing yang kami buat ialah mencari simcard dan seterusnya mencari taxi untuk ke Aonang Beach. Memandangkan waktu check in adalah pukul 2.00 petang, makan kami plan untuk bersiar-siar di Aonang dulu.

Tambang taxi cuma 150 THB untuk 4 orang. Boleh jer kalau korang nak naik bas kat situ tapi tambangnya untuk 4 orang sama seperti harga naik taxi. Of coz la weolls pilih taxi sebab luggage kami ada 2 yang besar.

Di Airport, akan ada syarikat yang menawarkan pakej sepanjang korang berada di kerabi. Tinggal pilih jer bagaimana pakejnya dan bandingkan harganya. Untuk pengetahuan korang, melalui apa yang aku baca di blog, korang boleh dapatkan harga yang lebih murah di Aonang Beach kerana di sana banyak terdapat syarikat yang menawarkan pakej tersebut.

Memang rezeki kami anak beranak..pemandu taxi yang beragama Islam ni perkenalkan kami dengan syarikat tempat dia bekerja. Sepanjang aku servey, harga yang paling murah untuk paket Islanf hoping dan Elephant trekking ni adalah THB8800 untuk 4 orang. Alhamdulillah..aku dapat THB 8000 sahaja plus free transportation untuk balik dari hotel ke Airport nanti...

Haaa..aku kongsikan nama syarikat tersebut. Korang yang berminat boleh mintak taxi driver hantar korang ke sini untuk booked pakej tu.. Untuk hotel, kami booked kat booking .com. Serius korang resort yang aku book ni cantik pemandangan dia. Villa kami berdepan dengan pool dan jauhnya lebih kurang 2km dari pantai Aonang.

oleh kerana tiada bilik yang boleh menempatkan 4 orang sekaligus, kami diberikan 2 villa bersebelahan yang setiap satu mempunyai katil double dan satu single bed. 

.
Pemandangan diluar pun cantik mata memandang...

View dari dalam villa..

View di depan villa kami..sebelah kiri tu pool...

Minum petang di Oscar Villa Resort..

Ada gaya model tak? Kui Kui!

Ni la kenderaan yang dipanggil tuk tuk yang disediakan villa untuk bersiar2 di Aonang Beach.

Posing jangan tak posing akak...

TRIP TO KRABI THAILAND....SAWADIKAP...( DAY 1)

Sedar-sedar dah hujung bulan Sept 2017..baki cuti plak masih banyak. Dalam terfikir-fikir nak amik cuti tu, hubby aku plak tetiba buat plan..Jom pegi Krabi!. Eik..dia ingat mcm pegi Chow Kit jer kot main pakai redah. Dia bukan tak tau aku ni jenis camner...Kalau nak kemana-mana..persiapan kena complete cam nak pegi perang..hihi

Makanya gigih la anak dara dan anak bujang berbagi tugas. Yang bujang booking flight ticket dan yang si anak dara cari hotel. Aku of coz la cari maklumat di blog2 mereka yang penah terjah ke Krabi untuk tau mana tempat makan yang best dan murah dan yang penting HALAL. Kang kenyang makan "Cik Shikin" baru tau tu makhluk pink berekor pintal..Euiw..selisih!

Flight kami kol 7 pagi. Memandangkan kami bercadang untuk parking kereta kat Putrajaya dan nak naik train ke KLIA2 maka kami keluar jam 11 malam untuk kejar train terakhir pada pukul 12 tengah malam. Senang pun nak park kereta sebab tak ramai orang time ni.

Oleh kerana lama lagi masa untuk berlepas, kami ronda-ronda kat dalam KLIA2. Makan KFC dan mata makin ngantuk.. Kerusi plak penuh dengan passenger yang menunggu cam kami..Hubby aku selamba sardin jer dia baring kat sudut KFC tu dan zzzzz. Tak kuasa aku walaupun ramai yang buat camtu..orang lelaki ni tak kisah nak landing kat mana pun..


Sudahnya kami ke surau KLIA sementara menunggu azan Subuh. Syukur kupanjatkan doa kerana diberikan rezeki untuk kami satu family


Sementara menunggu azan Subuh berkumandang..kita selfie dulu...



Jam7.10 pagi, kami berlepas ke Krabi...Alhamdulillah..perjalanan yang memakan masa 1 jam 20 minit tu lancar. Semasa atas flight, kami diberikan borang yang perlu diisi untuk tujuan imigresen di sana. Elok kalau uolls isi sebelum sampai bagi mengelakkan kesesakkan masa beratur panjang di sana.

Tuesday, September 5, 2017

TAMAN TEMA BERTUKAR JADI TAMAN NYAMUK





Akak tau tau la nak ngadu kat sapa cuma nak meluahkan rasa terkilan dengan situasi di Primaland Resort and Convention Centre sekarang ni. Akak ni one of the owner yang beli apartment kat situ since tempat tu dibuka lagi. Hajat hati tu untuk buat rumah persinggahan tempat bercuti jer. 

Baru-baru ni, kami dapat berita yg Primaland ni dah gulung tikar. Sudahnya taman tema yang dulu sering dibanggakan sebagai taman tema air terbesar tinggal sejarah..terbiar begitu saja. Dah jadi tempat pembiakan nyamuk! Lebih menyedihkan tu, kami owner juga terkesan dengan penutupan taman tema tersebut sebab tiada lagi customer yang nak  datang bercuti di situ. Setakat nak tengok kolam yang dipenuhi dengan lumut hijau boleh la..

Hasil carian imej untuk PRIMALAND TERBIAR

Dulu cantik membiru..sekarang hijau!

Cuma akak heran mengapa senang benar pihak management ni melepaskan diri mereka tanpa membayar wang sewaan pemilik yang menyewakan apartment kepada mereka. Pernah diheret ke mahkamah namun bebas tanpa dakwaan kerana alasan yang akak secara peribadi rasa cukup tak adil.

Saman yang dikemukakan tidak boleh atas nama syarikat kata mereka. So kita letak la nama ahli lembaga pengarah dia..(tak kan nak letak cleaner atau bangla yang jaga pintu masuk Primaland tu kan). Tu pun gagal jugak dengan alasan pengarah tak boleh disabitkan atas liabiliti yang ditanggung oleh syarikat. So korang rasa...disitu aja dah nampak penipuan terancang pihak management untuk mengelakkan dari di saman oleh pihak luar. Akak dulu kena dengan company penyanggak Best Western yang makan duit sewa akak hampir RM2,000. Dah lah gitu..duti maintenance yang sepatutnya mereka bayar pun tak dijelaskan. Memang aku doakan, melingkup la korang dengan bermodalkan hak aku tu selagi tak berbayar!

Harap sangat pihak Majlis Perbandaran Port Dickson..tolong2 la tengokkan apa yang patut. Kementerian Kesihatan..try la tengok, dah besar mana ternakan nyamuk aedes kat koma air terbiar tu. Harap sangat wakil rakyat atau pihak berwajib dapat turun padang membela kami yang teraniaya ni.

Wednesday, August 9, 2017

HATI-HATI ! SCAMMER DI MANA-MANA

Just nak share dengan uolls..tak ingat hari apa..anak I terima call dari someone yang declare dirinya wakil dari Mahkamah Tinggi Johor. Katanya ada saman untuk anak bujang I sebab menggunakan kad kredit sebanyak RM36k.
 
Nasib baik la anak bujang I ni bijak..Dia bagi no. phone I pada malaun ni. After 2 days, dia call. katanya waran tangkap dah dikeluarkan oleh pihak mahkamah kerana anak I tak hadir ke mahkamah. Bila I nafikan yang anak I ada kredit card...dia dengan "baik hati" nyer menawarkan diri untuk menyambungkan talian tersebut ke pihak IPK Johor untuk buat laporan polis katanya.
 
Bila I minta nombor balai polis tu sebab I kata I nak call sendiri..sibangang ni bagi tau yang dia tak de nombor tu..Tak ke bodoh punya penipu!. Tadi dia kata dia boleh sambungkan...peh tu bagi alasan tak de nombor balai tu pulak.
 
So..I nak ingatkan uolls kat luar sana...hati-hati kalau terima panggilan dari hantu-hantu ni yang mengaku dari mahkamah la..balai polis la...tu semua menipu..Bila dia sambungkan panggilan ke "Balai Polis" tu..tu semua hantu dia jugak yang menyamar dan talian yang mereka gunakan memang sama dengan nombor talian mahkamah dan jugak balai tersebut. Itulah kepakaran si penipu tu. I terbaca di FB ..rupanya kes anak I tu sama dengan dia..dan dia hampir memberikan nombor akaun banknya. Hati-hati yer..jangan terkejut bila ko tengok akaun korang jadi O. 
 
Hidup nak senang kaut duit orang tapi malas bekerja guna tulang empat kerat!.Harap pihak polis mengesan sipenipu ni secepat mungkin kerana mereka mencemarkan nama pihak polis dan juga pihak mahkamah.

Monday, July 24, 2017

SALAH KE TENGOK HP SUAMI ATAU ISTERI??

Semalam on the way drive nak balik umah, terdengar ler DJ bercerita tentang kisah suami yang tak suka kalau isteri check hp dia dan sebaliknya. Ada gak ler pendengar yang memberikan komentar yang sokong dan yang tidak. Akak excited gak nak call tapi memandangkan akak tengah merempit kat jalanraya ..so akak kuburkan ler hasrat murni akak tu... hehe
 
For me..tak de salahnya kalau isteri check hp suami atau sang suami nak ngecek hp isteri dia. Hubby aku okay jer kalau aku check hp dia,,depan mata dia lagi...Siap soal siasat  la..ngalahkan inspector shahab...sapa dia ni?. Hubby aku? boleh jer kalau dia nak check hp aku tapi katanya tak minat.. Aku of coz la kena check sebab bukan tak percaya dengan hubby sendiri tapi tak percaya dengan kawan2 hubby expecially yang pompuan ni.
 
Ada yang hantar message nak pinjam duit...nak mintak duit...dan paling hangin tu bila wasap hubby aku subuh2 sepie...walhal ada jer wasap group tapi rajin plak dia wasap personally..Hantar message budget ala-ala suci gitew..
 
For info,,hubby aku tunjuk tau message yang korang hantar kat akak..So sila minum susu supaya sel otak korang berhubung sebelum korang ngator apa2 wasap ke hp hubby akak. Geli tau baca wasap berbau pompuan gersang tu...Akak kalau balas wasap korang karang, takut korang trauma dan koma..
 
Bagi akak, lelaki yang tak benarkan hpnya di check tu something wrong somewhere. Kalau ko tak buat salah..nak takut kan?? Lantak pi la..isteri tu tengok..

Wednesday, July 12, 2017

KU SANGKA BAIK...RUPANYA HATI CAM BANGKAI

Letih bila bercakap tentang orang yg suka tikam belakang ni kan..tapi akak tetap nak citer gak..sekurang-kurangnya jadi panduan kat korang blogger & reader..hati2 dengan siapa juga di sekeliling kita. Biar pun orang tu nampak baik..solat tak tinggal..puasa dan berzakat bagai tapi mulut Subhanaullah tak reti nak  jaga!

Keja dia sehari-hari mencari salah orang jer...ate tak berkoje ..apalagi nak dibuat..buat ketupat palas ler kan?? Setengah tu plak rasa diri tu alim dan tak layak bergaul dengan mereka yang amalan solatnya cam zebra crossing (berbelang-belang lerr). Family dia jer lah ahli syurga kat akhirat sok gamaknya...

Setahu akak yang jahil ni..Islam mengajar kita untuk mengajak atau mengajar manusia kearah kebaikan tu dengan cara yang berhemah bukan dengan cara ko menyisihkan orang-orang macam ni. And one more thing..jangan lupa yer...HIDAYAH tu milik Allah... Tak mustahil kalau Allah beri hidayah untuk mereka dan mereka jadi jauh lebih baik dari ko yang mulut dan fikiran suka mengata dan mencerca tu...hadamkan baik2 apa yang akak cakap ni ..

Sapa-sapa yang suka memfitnah tu...bawak2 bertaubat...ko memang solat kan?. Hah..perbanyakkan solat taubat agar Tuhan bersihkan hati ko yang kotor tu. Dari suka mengata..baiklah ko berzikir sebab banyak pahala ko boleh dapat. Ditakuti...masa ko tengah asyik jadi Kiah dan mamat propa dok bertandang dari rumah ke rumah bercerita yang bukan2 tu...tup2 ajal ko sampai! Tak sempat ngucap dan mati dalam keadaan hina camtu...ko nak ker?

Monday, July 10, 2017

HATI-HATI DENGAN PENIAGA ONLINE NI

Kalau dulu, bidang bisnes ni dimonopoli oleh kaum China tapi sekarang ni aku tengok ramai dah melayu kita menceburi bidang ni. Happy  tengok perkembangan yang macam ni. Nabi kita pun suruh kita berniaga sebab keuntungannya melebihi daripada kita kerja makan gaji ni apalagi kalau kita gigih berusaha.
 
Apa saja pekerjaan yang kita buat haruslah jujur dan paling penting amanah lebih2 lagi melibatkan duit orang kan . Bila akak dah bercerita tentang berniaga ni sebenarnya ada benda yang akak nak bagitau..Ni padal sorang peniaga online ni...orang lain berniaga..awak pun nak berniaga tapi etika berniaga tu zero!
 
Akak order baju dengan minah ni sebelum raya. Dah bayar baru bagi tau yang baju tersebut sampai selepas raya dengan alasan Pos laju sibuk..Ok lah..akak terima alasan tu dengan hati yang frust teramat..almaklum bajuraya tak de..harapkan tu lah dia. Tunggu punya tunggu ..lepas raya , dia buat keras ..tanpa bagi akak tracking number pun. Bila akak message dia dan ugut nak minta dia refund balik duit akak tu..baru la dia bagi tracking number tu.
 
Paling hangin tu..bila check status kat Pos Laju..kuar lak "number not found". Apa ke giler budak ni..buta huruf ke sampai tak reti tulis nombor. Angka yang dibagi kat akak tu 11 angka sedangkan sepatutnya cuma 9 angka jer...
 
Bila akak message dia...pun benda yang sama gak..buat bodoh je tanpa balas wasap akak. Ko jangan main dengan aku..kalau aku marah..aku cari ko sampai lubang cacing..Akak check kat fb dia..amboiii. kemain dia berjualan menjaja baju tu..baju ni. Baju akak ni dah berzaman ko tak hantar2..Duit ko dah amik dah lebur jadi taik pun. So akak purposely tulis kat fb dia menanyakan baju akak dan masalah tracking number ciptaan dia tu.
 
Dari petang sampai la malam baru dia reply wasap akak...Katanya dia nak refund balik duit tanpa bagitahu masalah apa sebenarnya. Yang geram tu..boleh jer dia refund online kn??Nape nak tunggu Khamis plak..
 
Nasihat akak kat ko dik..kalau tak reti bisnes, jangan buat!. Tak pasal2 ko kena sumpah 7 keturunan nanti...Marah pun tak guna dengan orang cam ni..Useless!!

Monday, July 3, 2017

FRUST SANGAT TAU..

Cam tahun-tahun lepas, hubby akak ni susah nau nak ajak berbaju sedondon di pagi raya..cam boria katanya. Tapi akak tak peduli..masa gi Indonesia dulu, beli kain siap2 untuk dia dan si abang untuk buat baju melayu...Tema tahun ni purple hokay...

Memang menjadi sebab dia tak bantah pun akak tempah baju melayu untuk dia malah dia terlebih excited menanyakan dah siap ke belum..dok mengulang kedai tu (takut tak sempat siap katanya)
Tup2 tiba hariraya...dalam kami sibuk nak bergambar dengan family memasing tu, dia boleh hilang tah kemana...Orang lain semua bergambar dengan family...cantik jer ikut tema...aku? tak cukup korum! Marah kemain tapi nak kata apa..hubby aku ni bukan boleh lama dok satu tempat..mula la kuar duri kat bontot tu..tak senang duduk dia...

Dah la maaf di pagi raya pun tak sempat...sedih tau...tangan abah pun aku tak dapat salam...ni tangan suami lak..Tapi malas nak bising2 kat dia..Hadam kan je lahhh...Dah la baju raya aku tak dapat2 sampai sekarang...ada baju yang boleh match dengan baju melayu dia...dia plak menghilang kemana..

Huh! kalau aku tau jadik camni..aku pakai baju kelawar (baju tido) lagi baik!!

Sunday, July 2, 2017

NAK SALAHKAN SAPA DALAM HAL NI

Isu buli membuli di kalangan pelajar sekolah ni makin menjadi2 dan makin teruk bila dah sampai ke peringkat Kolej dan Universiti sampai melibatkan kematian. Senang benar orang zaman sekarang ni kan? Mencabut nyawa orang cam nyawa haiwan jer.

Paling aku tak boleh terima tu..makhluk2 bingai ni semua dah bersekolah dan rata2nya mesti dah dapat pendidikan dan ajaran ibubapa di rumah..Dah boleh bezakan mana yang betul dan mana yang salah. Yang boleh terjebak dalam isu membuli ni nape yerk?

Ikut kajian aku la (pinjam kata Dr. Fadzilah Kamsah..hik hik) pembuli yang beramai2 ni sebenarnya tak dah telo sebab  mereka ni cuma berani bila berkumpulan...tapi kalau sorang huh! telo simpan dalam poket..siap zip lagi! pengecut tahap cipan!!

Zaman moden ni..orang berlumba-lumba nak maju..korang masih ada sikap primitif nak jadi gangster kampong dusun..rendah betul akhlak korang ni. Kalau aku jadi mak bapak korang..malu tau ngaku korang tu anak..

Harap sangat kerajaan lebih perihatin menangani masalah ni. Ketatkan undang-undang dan harap warden bertugas lebih bertanggungjawab dalam tugas dan sentiasa alert dengan sikap budak2 samseng macam ni..

Jangan dah melibatkan kematian ..baru nak mengelupur!. Sapa2 adik2 kat luar sana yang jadi mangsa buli, jangan rahsiakan dan pendam masalah ni sorang2. Beritahu ibubapa, guru dan siapa sahaja yang boleh membantu. Untung korang yang membuli ni idup zaman sekarang.. kalau zaman akak sekolah dulu..tau lah tinggi rendah untung nasib korang...

Merotan murid kononnya menjatuhkan maruah mereka..tapi perasan tau..murid2 dulu lebih berdisiplin berbanding murid sekarang yang tak boleh salah sket...saman la..makbapak komplen la...Mmm..mana silapnyer...

Wednesday, June 21, 2017

HUBBY AKU YG TERLEBIH EXCITED..

Tak ingat bila tapi that day ada weeding event kawan hubby aku..habis weeding gi la merayap tengok expo pameran kereta baru..Fuh! cantik-cantik keta yang dipamerkan. Tapi ada satu keta ni buat hubby aku tawaf kat situ berkali-kali.

Hasil carian imej untuk toyota chr malaysia
 
                                                             Toyota CHR la weiii


Hasil carian imej untuk toyota chr malaysia
Bergaya dan nampak mewah...
 
Of coz la anak dara aku suka sebab dia dah lama aim Toyota vios tu untuk dia punya..Aku kalau ditanya..suka ke tak kereta ni..Of coz la suka tapi takut orang dari belakang Nampak cam keta ni jalan sendiri jer sebab tak nampak drivernya..Kik! Kik!
 
Doakan ye muga impian hubby aku tu jadi kenyataan...