Wednesday, June 21, 2017

HUBBY AKU YG TERLEBIH EXCITED..

Tak ingat bila tapi that day ada weeding event kawan hubby aku..habis weeding gi la merayap tengok expo pameran kereta baru..Fuh! cantik-cantik keta yang dipamerkan. Tapi ada satu keta ni buat hubby aku tawaf kat situ berkali-kali.

Hasil carian imej untuk toyota chr malaysia
 
                                                             Toyota CHR la weiii


Hasil carian imej untuk toyota chr malaysia
Bergaya dan nampak mewah...
 
Of coz la anak dara aku suka sebab dia dah lama aim Toyota vios tu untuk dia punya..Aku kalau ditanya..suka ke tak kereta ni..Of coz la suka tapi takut orang dari belakang Nampak cam keta ni jalan sendiri jer sebab tak nampak drivernya..Kik! Kik!
 
Doakan ye muga impian hubby aku tu jadi kenyataan...

NAK BUAT SESUATU TU ..FIKIR DULU!

Kecoh baru-baru ni isu bibik Dato Alif yang melarikan diri setelah merembat duit dia. Boleh berkomplot lak reramai dengan pembantu yang lain tu..Huh! sabar gak ler Dato' tu nak interview bagai yer..kalau akak..memang kena smackdown sorang-sorang akak kerjakan. Ko ingat, senang ke cari duit..korang pun kena merantau mencari rezeki baru dapat duit kan?? Korang yang mengecam Dato tu sebenarnya tak faham situasi yang dihadapinya. Bayangkan apa perasaan korang kalau korang bagi bunga tapi dibalas dengan tahi?? Cer jawab...
 
Akak bukan la nak kecam bibik Indon yang bekerja di Malaysia ni sebab dari segi kejujuran ni sebenarnya bergantung pada diri sendiri. Rakyat Malaysia ni pun banyak gak yang tak jujur dan menipu.
 
Akak pun punya pengalaman ditipu orang. Prinsip akak mudah jer.. Kalau akak boleh buat sesuatu yg diamanahkan pada akak..akak expect orang lain yang berurusan dengan akak pun sama. Sifat akak ni tak mudah mempercayai orang tapi kalau akak dah trust korang..make sure korang jaga sebab once korang buat taik...that's it!..kepercayaan akak tu akan lebur sampai bila-bila. Terus letak cop mohor tanda penipu kat dahi korang tu !
 
Memang la orang yang menipu ni banyak bagi alasan tapi perasan tak..alasan dorang tu tak boleh diterima pakai dan nampak nau bodohnya...Tapi sedar atau tidak..korang dah masuk list orang yang penah menghancurkan kepercayaan akak.

GELABAH DAH NI...

Raya dah dekat..lagi seminggu gitew.. tapi satu benda pun tak sedia lagi. Dari baju raya hinggalah pada kuih raya satu pun tak de lagi..Mau aku tak gelabah bila segala-galanya tak siap sedangkan orang lain shoping sakan sana sini.

Kali pertama shoping, tak de lak baju yang berkenan dihati..tambahan lagi aku kepenatan berjalan sana sini. Sampai cramp la kaki dengan pinggang ni. Almaklum..usia dh senja ..Kih! Kih!

Raya tahun-tahun lepas ..at least baju raya tu ada lah jugak walaupun rumah tak berapa nak raya dengan langsir baru..alas meja baru kan? Tapi tahun ni dek kerana semua benda nak buat last minute..hah! padan muka aku..satu hapah pun tak siap! Aku okay jer kalau tak de baju baru tapi sian anak dara nan sorang tu.. Muka dah ketat semacam..

Hasil carian imej untuk muka ketat

Sunday, June 4, 2017

MUHASABAH LA DIRI

Ramai di antara kita mengeluh mengapa rezeki jauh dari kita sedangkan orang lain rezekinya mencurah-curah. Sama-sama bekerja..sama-sama makan gaji tapi hidup orang tu nampak mewah sedangkan kita ibarat habis bulan habis la gaji..
 
Terkadang kita lupa...mungkin ianya pertanda kita berbuat sesuatu yang salah di "Mata" Allah. Cuba korang check..korang ada ke buat macam ni atau yang sewaktu dengannya.
 
1)  Memfitnah/ memburuk2kan rakan sendiri di belakang tapi di depan..punya la manis muka tu.

2)  Mencaras atau punya niat buruk menjatuhkan kawan untuk kepentingan diri sendiri.

3)  Kedekut ilmu atau apa saja pertolongan di saat sahabat kita memerlukannya.

Paling penting, kita jangan menyimpan rasa iri hati dengan rezeki yang diperolehi oleh orang lain kerana itu bahagian dia. Berusahalah lebih gigih....bukan berusaha menjatuhkan dia...
 

DAH BESOR ANAK DARA AKAK....

Rasanya macam baru jer anak dara aku masuk tadika..tup-tup dah 17 tahun umurnya. Dah kini dah ada lesen mandu yang diidamkan selama ini. Sekarang ni kalau disuruh ke mana aja pun sanggup sebab excited nak bawak kereta. Tu yang rajin ngikut ayahnya terawih ke Masjid. Jangan lari niat tu udah la yer...orang ke masjid kejar pahala..awak sebab excited nak bawak keta.

Setakat nak gosok baju, lipat kain dah boleh lah diharap...bab masak memasak tu masih dalam pembelajaran..rasanya si abang lebih expert kot..Insya Allah pelan-pelan akan aku didik dia untuk menjadi wanita yang bukan sahaja berilmu tapi pandai jugak mengurus hal ehwal rumah.
 
Ikutkan aku dulu pun bukannya reti memasak. dah nak kahwin..barulah terkial-kial kumpul resepi dan belajar dari emak. Teringat camner mak "hamput" aku bila aku tanya nak masuk halia tu berapa cm?. so kalau baby Tanya soalan yang sama..aku tak leh marah sebab kemana tumpah nya kuah kalau tak ke nasi ye dak?? kik! kik!
 
Impian anak dara aku ni besar..dan aku berharap sangat agar Allah mengabulkan permintaannya..Tak ada yang lebih membahagiakan hati seorang ibu selain melihat kebahagian dan kegembiraan anak-anaknya,

Tuesday, May 23, 2017

SELAMBA JER MINTAK DUIT LAKI ORANG...

Hakak dah lama berazam tak mo meroyan cam pompuan giler   Berazam sangat nak jadi wanita sejati yang beriman kononnya..Tapi tu lah, makin kita berusaha menuju kebaikan..akan ada godaan yang menguji kesabaran.

Akak nak tanya la kat korang yer..apa agaknya perasaan korang bila korang dapat tau ada orang mengendeng duit laki korang mintak beli itu ini?. Sumpah mati...akak memang tahap maksima marah dan kalau pompuan tu dok depan akak..konfem mati tegak dia akak buat...

Apa masalah ko ni yer..ada laki tapi dok mintak laki aku plak beli barang untuk ko. Kalau murah tu satu hal gak ler..Laki ko tu buat hiasan pasu bunga jer ke...atau setakat teman tidur ko?

Untuk pengetahuan ko pompuan..duit dia duit aku gak...Begitu aku berjimat cermat buat saving..senang jer ko mintak cam duit tu Tok Wan ko yang punya.

Weh..belajar la malu sket...orang lain pun boleh cari duit dgn bekerja bukan dengan meminta2...

Apa spesis la pompuan zaman sekarang ni..tak reti malu langsung! Ikutkan hati...aku viralkan gambar ko kat sini..biar semua orang tau.Tu pon kalau pompuan ni reti malu...

Thursday, May 4, 2017

YUK KE BANDUNG!! (ENTRY YG DAH LAMA BARU NAK KELUAR)

Kalau sebelum ni bershopping di Bandung bersama family...kali ni akak jadi orang bujang trang tang tang you...terbang bersama kawan-kawan sekolah masa form 5 dulu. So happening tau..tambah lagi group kami berempat ni satu kepala giler-gilernya.
 
Day 1 memang tak buat apa pun sebab sampai pun dah petang..cuma check in kat Hotel fabulous atau lebih dikenal sebagai Hotel Fabu di Jalan Kebunjati, Bandung. Tak jauh dari Pasar Baru..cuma dalam 5 minit jer atau kalau naik van atau angkut (di sana kenderaan awam ni dipanggil angkut) cuma Rp3,000 jer. Balik ke hotel jer RP5,000 sebab jalanraya di Bandung ni kebanyakannya one way..jauh ler sket.
 
Kami order makanan hotel jer sambil bergolek-golek di katil..plan strategi shopping besok..Dalam hati berdoa agar luggage sebanyak 30kg yang dibeli tu tak lebih..huhu tau jer lah pompuan kalau dah shopping. Aku dengan yakinnya bagi tau kat kawan-kawan yang aku tak lah nak membeli sangat..rasanya 30kg tu dah memadai...

Wait and see katanya...😃. Sesungguhnya benar apa yang dikata..walaupun dah 4x ke sini, aku masih tetap teruja ke sini apalagi bila melihat harga barangan yang dijual. Pengsan!. Destinasi pertama, beli kain pasang untuk buat blouse..mulanya aku cuma menemankan Kak Anis sebab ni memang favourite shop dia setiap kali ke sini. Tah camner, tanpa sedar aku plak terpengaruh membeli kain pasang tu..walhal blouse selalunya beli yg ready made..huhu 2 pasang gak ler aku beli...sabor jer.

Thursday, April 6, 2017

SENGAL

Kerja tu merupakan satu ibadah. Korang faham tak maksud ayat tu. Maksudnya pekerjaaan yang korang buat sekarang ni bukan hanya dapat gaji tapi ianya jugak satu ibadah yg mendapat ganjaran dari Allah juga.

Meaning that, bila dah diberi tanggung jawab kena lah buat dengan sepenuh hati. Bukan menerima tanggungjawab tu dengan sambil lewa atau ayat paling terangnya "makan gaji buta". Paling tak suka bila tugas yang sepatutnya kita laksanakan ditaici pada orang lain. Setakat taici tu tak per lagi dik..ni declare kerja dia tu sepatutnya orang lain plak yang buat. Nak Tanya sket...gaji yang ko dapat tu, untuk apa eik??. Setakat nak tengok muka ko berlegar-legar kehulu ke hilir ke??

Sungguh tak faham sikap manusia macam ni..Dah la tugas yang diamanahkan tak buat...memburuk kan nama orang plak...Ko ni jenis manusia yang memang suka makan bangkai daging manusia yer?

Aku jenis paling tak suka bergaduh...tapi kalau ko berani usik kamu...You are buying problem..



Monday, March 13, 2017

PEMERHATI TAK BERTAULIAH...

Dalam hidup ni..perlu ke kita dengar apa kata orang tentang kita terutama benda-benda remeh lagi negatif? Aku rasa tak perlu kot sebab namanya lagi negatif kan..apasal plak nak menyemakkan fikiran mikir kata-kata sebegini.
 
Seingat aku lah..penampilan aku biasa-biasa jer..simple tapi kemas. Itu yang aku terapkan bila ke pejabat..Tapi tak sangka lak..akak ni dalam diam-diam diperhatikan dan dikomentar jugak tentang cara-cara penampilan akak selama ni.
 
Terdengarlah komen dari seseorang mengatakan yang akak ni nampak lebih muda dari usia. Itu akak tak boleh nak jawab dik..semua tu kerja Tuhan...dah rezeki kan..terima jer lah. Tapi yang tak sedap ayat dia tu bila dia citer kawan dia komen kata pakaian aku cam orang muda-muda..
 
Hello! aku pakai blouse dengan seluar casual jer ari tu..bukan seluar ketat yang nampak Miss V atau lurah punggung ke haper?? Tak kan lah kawan ko nak expect aku pakai kebaya atau baju kurung manjang... Sungguh tak faham manusia ni..ada jer yang tak kena di mata diaorang ni..Salah aku ke kalau aku kelihatan lebih muda dari usia hanya kerana memakai blouse dan seluar??

Tu la dia orang Melayu kita..tak der keja lain nak jadi juri mengomen orang jer kejanya. Apakata dari ko sibuk menjaga pakaian orang lain..lebih baik ko tengok pakaian ko sendiri dan paling penting ko cuci bersih-bersih hati tu agar jangan suka nak buat dosa.

Since pakaian aku tu tak mendedahkan aurat..aku tak kisah la korang nak cakap apa pun sebab yang pasti korang dengki tengok orang lebih cantik dari korang kan...

#Sila main jauh-jauh

HIASAN LAMAN DEPAN RUMAH..

Kalau ikut plan dalam kepala ni..macam-macam akak nak buat untuk memperindahkan lagi suasana rumah ni. Tapi kekangan masa dan juga kemalasan yang melanda membuat akak menundanya dari hari ke hari sampai la ni tak buat-buat.

Sebenarnya kena ada moral support gak dari sang hubby. Ni tak..asyik nak kondem jer plan aku..alas an jangan citer la..nyamuk la..semak la...But bagi aku it much more better compare dengan dia letak barang perkakasan kebun dia kat porch tu.


Sebenarnya, akak berhajat sangat nak tanam pepohon hijau untuk menghijaukan rumah akak ni. Sekarang ni tengah memilih pokok yang sesuai ditanam bagi mewujudkan tema ala Bali ciptaan hubby akak tu. Bukan semua pokok bunga sesuai dik nonnn..

Febret akak....

MENGHITUNG HARI..

Menghitung hari...kuar lagu Kris Dayanti plak dahhh...Memang la aku dok menghitung hari ni..Excited sesangat sampai rasa cam nak tukar jer haribulan calendar tu kasi cepat sket..hehe
 
Pasai apa cikkk?. Memang la ada pasai nyer...Kalau tak tak dak la cik lagu nih!. Aku nak berlibur ke Bandung Indonesia 1hb March ni..Kalau sebelum ni pergi ke mana-mana dengan family tapi kali ni aku bershopping dengan kengkawan sekolah masa form 5 dulu.. Even masing-masing dah berumur tapi weolls masih contact each other tau...Ni yang nak buat rombongan Cik Kiah ke sana ni. Tapi tak la semua dalam group..4 orang jew..
 
Persiapan awal seperti tiket, luggage, food dan transportation semua dah diuruskan Kak Anis..Boleh jadi leader dia ni..Dia gak ler yang uruskan pertukaran matawang kami termasuk boarding pass. Hah ko..tinggal bawak badan jer kat Aiport KLIA 2 nanti.
 
Persiapan kami plak..menyediakan list barangan yang perlu (ada gak yang tak perlu )dibeli. Depa dah berjela-jela listnya sedangkan aku tak sampai 10 barang..huhu (nak nangis pun ada) Ikutkan memang tak de benda penting yang aku nak beli kat sana cuma saje nak buang duit yang lebih ni...(krik!.krik!)
 
Paling penting aku pergi ke sana atas restu hubby dan dia gak yang sponsor duit shopping hakak. Hoyeyy!! Insya Allah.. kalau aku ingatlah yer..aku post gambar kat sana dalam blog ni..

Monday, February 20, 2017

CINTA TAK MENGENAL RUPA..

Setengah orang berpendapat.. kebahagiaan tu diukur dengan wang ringgit tapi tak semua orang macam tu kan. Contohnya cam pasangan ni...


 
 
There must be something special about this guy yang menyebabkan wanita ni jatuh cinta kan.. Ni lah yang dinamakan cinta tanpa mengenal rupa.. Moral of the story, jangan mudah menilai seseorang melalui fizikalnya tapi salami hatinya...
 
So..kat luar sana..tak yah la bangga kalau boyfriend korang handsome cam Fattah Amin..tinggi tapi rendah budi pekerti dan akhlaknya. "Handsome" tu subjektif yer...apa yang membuatkan seseorang lelaki itu tampak handsome..terletak pada mata wanita yang melihatnya...

Thursday, February 16, 2017

LAMPU ALA MOROCCO GITEW..

Tension sangat dengan lampu tangga umah akak ni..asyik kelap kelip cam lampu disko dangdut la plak. Dah berapa kali tukar pun..kejap jer bertahan. Akak ni penakut yang amat..kalau kat tangga tu gelap mulalah akak marathon..mau jatuh sekali lagi. Hehe.

Sudahnya hubby akak plan tukar beli lampu baru. Tu yang ngajak akak survey kat kedai lampu somewhere in Gombak. Nak sesuaikan dengan tema Bali is not that easy tau..So akak decide amik lampu ni yang ala-ala Morocco mari.. tapi masih boleh match dengan tema Bali tu.


Tapi tah naper saat-saat akhir..akak decide letak lampu ni kat ruang tamu sebab cantik di mata akak dik. Sayang kalau letak kat tangga jer. So, lampu kat ruang tamu tu akak pindah kat tangga..ngam gitu!

Memang nampak cool jer..tapi lampu ni akak pasang cuma waktu kami menonton tv atau lepak kat ruang tamu jer. Kalau ada visitor, of coz la akak pasang lampu candeliar yg di tengah.

Yang pasti akak suka dengan suasana baru...lampu baru!

Thursday, February 2, 2017

SALAH KE MANJAKAN ISTERI??

Al kisah aku terbaca tentang komen pembaca fb mengenai Johan yang memanjakan isterinya dengan kemewahan...tayang beg tangan mahal-mahal katanya...

100% aku sokong dengan kenyataan Johan yang diantara katanya..kemewahan yang diberikan  tak setimpal dengan pengorbanan isterinya yang dulu sama-sama mengharungi susah payah kehidupan bersamanya. Apalah sangat semua tu...I tell uolls..bukan semua para isteri sanggup hidup susah apalagi menerima suami yang ala-ala kadar jer.



 
Tapi itulah bukti kesetiaan seorang isteri...tanda cinta setulus hati..Percayalah, kasih sayang yang terbit dari hati tu akan membuahkan rahmat dari Tuhan dan rezeki yang melimpah ruah..
 
Buat Ozlyn..salute kat u dan pedulikan mulut2 "parit" orang yang dok mengata tu. Bukan duit laki depa yer dak??. Elok la dia mewahkan isteri dia dari memewahkan "perempuan jalanan" yang tak tau asal usul tu. (#mohonterasa)
 
 
Syukur gak pada Tuhan kerana mengurniakan aku suami yang juga menghargai isterinya...

Tuesday, January 31, 2017

SIAPA SANGKA NAK JADI...

Sapa sangka..cempedak menjadi nangka...Kih! Kih! Elok2 sihat walafiat..tup2 terbaring jer atas katil..

Untung sempat gi lunch kat KGNS kat Kelana Jaya dan sempat celebrate birthday office mate...Tak sangka plak akak buat stunt terjun tiruk kat tangga office time nak balik.

Time baru jatuh tu memang terkejut sangat sampai tak rasa sakit apa pun. Tapi on the way menuju parking lot..mak oii terasa pedih berdenyut-denyut. Still control lagi sambil mantain dengan high heel nyer.

Alhamdulillah..selepas xray di klinik berdekatan rumah..nothing serious cuma terseliuh. Kadangkala bila ditimpa musibah macam tu..kita sering menyalahkan takdir tapi disetiap kejadian itu ada hikmah yang tersembunyi..

At least aku tau yang hubby aku betul-betul sayang dan caring kat aku. Tengah malam pun dia dok bangun sapu minyak kat kaki aku yang bengkak..sampaikan makanan pun dihantar ke bilik tau. Tu belum lagi dia beli macam-macam jenis susu untuk kuatkan tulang katanya..

So sepanjang 2 days MC tu..keja aku..makan.. tidur dan berwhatapps dengan adik aku jer kejanya...

Sunday, January 22, 2017

PASAL PLASTIK PUN KECOH!

Sekarang ni heboh la depa dok kalut pasal isu plastik kat Selangor ni yang dikatakan nak "bebas" dari penggunaan plastik. Memang akak pun sambut baik cadangan tu sebab iyer lah kan...korang pun rasanya tau sebab apa plastik tu tak elok digunakan. Kalau di explain kang,..plak ceritanya.
 
Tapi ada part yang akak kurang setuju la. Katanya nak hapuskan penggunaan plastik...tapi apa hal plak ada statement mengatakan kalau ko request gak nak plastik masa shopping kat pasaraya tu..depa akan charge kita RM0.20. Kompius akak sekejap..tadi kata nak hapuskan penggunaan plastik..ni yang korang bagi gak tu amende nyer tu? Dah tu..CHARGE lagi?
Hasil carian imej untuk plastik bag
 
 
 
Bagi akak, tu bukan kempen nak menghapuskan penggunaan plastik tapi kempen nak menambah beban rakyat lagi. Dalam banyak-banyak cara, tak kan la ko tak fikir camner nak hapuskan penggunaan plastik ni DAN tukarkannya dengan penggunaan karung kertas cam Negara Barat tu buat!
 
Imej yang berkaitan
 
 
 
 
Katakan kertas tu boleh digunapakai dan senang nak recycle kan? So gunalah cara tu...So simple dan tak yah nak menyusahkan rakyat dengan charge merepek tu..
 
Satu lagi yang akak heran..sebelum Selangor charge pengunaan beg plastik ni...KL dulu dah mulakan..Tapi apasal bila Selangor buat benda yang sama, kecoh satu Malaya walhal KL pun 2 x 5. Kata dulang paku serpih...kata orang..korang lagi lebih!
 
Harap la cadangan akak yang sekolah tak tinggi mana ni diterima pakai untuk kesejahteraan rakyat yer...

MEH KITA DECO RUMAH...

 


Even akak ni wanita bekerjaya...tapi sebagai seorang yg dah bekeluarga..of coz la minat mendeco tu akan datang dengan sendirinya. Mentelah pulak, akak penah bekerja di syarikat Interior Design sebelum ni. Rasa seronok dan teruja bila menengok hiasan samada dari majalah atau pun dari group yang memang berkongsi minat dengan akak.
 
Nak menghias rumah ni tak perlu berbelanja besor..memadai dengan kreativiti memasing..Kalau dah memang kantung poket tu jenis XXL memang tak der masalah nak pilih barangan ..cekup jer!.Kadang-kadang tu akak tengok ada barangan yang betul-betul murah tapi masih kelihatan mables
bila dihias ditempat yang sesuai. contohnya camni...
 
caye tak kalau akak kata ni beli kat kedai 2 hengget !
(credit : Jamila Nurahman)
 
Bunga pun memainkan peranan sebagai penyeri rumah ..setuju dak??. Justeru itu, akak nak menanam balik minat akak terhadap bunga ni yang sekian lama berkubur. Bukan tak minat tapi hubby kata kesian kat bunga tu hidup segan mati tak mati-mati..(hehe ..tak bersiram...)
 
(Credit : Fatin Adibah)
 
Image may contain: plant, flower and nature
(Credit : Siti Hajar Sheikh)
 









Akak sejak dulu minat giler (kata bebudak sekarang..hehe) dengan replica itik. Huh! pantang nampak
patung itik...melekat mata mata kat situ terus!
 
(Credit : Sabariah Zainuddin)
 
Jom kita deco rumah sama-sama...Dari dok mengumpat orang..buat kerja tak pekdah tu..baik la kita kemas dan hias rumah...laki hangpa pun makin lip lap sayang...tak gitew?
 
 

Monday, January 16, 2017

MANA NAK CARI IKAN TILAN??

Bagi pengemar ikan mesti kenal rupa ikan tilan ni camner kan? Akak dok tengah mencari ikan ni tau! Bukan untuk dimakan tapi untuk dibela idup-idup. Tapi bukan la untuk koleksi kolam akak tapi untuk aquarium cik hubby aku yang dok melilau ke Pudu ulang alik mencari ikan "kesayangan" dia ni.
 
Pelik gak selera hubby aku ni..tang mana cantiknya ikan tilan ni?? Nengok ajer dah mengelinjang badan sebab rupa dia dah cam ulor tinggal lagi pendek sket jer.. Kalau aku disuruh pegang...mati kena bunuh pun sanggup dari memegang ikan ni..
 
Hasil carian imej untuk ikan tilan
Ni ler rhope ikan kesayangan dia tu...mak tak kuasa!!
 
Tapi dek kesiankan hubby aku yang berkabung kesedihan atas kematian 2 ekor ikan tilannya baru-baru ni..aku try la mencari "madu-madu" baru aku tu sebagai ganti.
 

PENAT JADI HOUSE WIFE NI...

Tabik spring bertengkek-tengkek kat surirumah aka house wife yang boleh dok umah sepanjang hari mengemas..memasak dan menjaga anak. Aku? bukan tak boleh tapi....(panjang tapi nyer) mungkin dah biasa bekerja di pejabat, rasanya dok sepanjang hari diumah tu membosankan..

Mengemas rumah tu memang memenatkan...tapi happy sangat bila tengok umah kemas, bersih dan tersusun.Umah aku yang sekangkang kera tu pun hampir putus nyawa nak mengemas atas bawah..Tu pun sehari tak cukup nak cover semua tu. Camner la orang yang rumah sebesar masjid tu yek? Mesti maid dia terbontang kepenatan.



Hasil carian imej untuk mengemas rumah dengan cepat
 
Tak pe...pelan-pelan kayuh...buat yang mana terdaya. Almaklum aku ni wanita bekerjaya dan yang memilih untuk bekerja pun aku gak..So pandai-pandai la bagi masa.. Anggap la semua ni exercise untuk forever slim (ayat memujuk diri sendiri)

Sunday, January 15, 2017

TRIP TO BANDUNG... LAGI???

Walaupun ni kali ke 4 akak ke Indonesia..tapi akak tetap excited you.. Nama nyer lagi nak bershopping kan. Dulu pergi ke sana sekali dengan melancung kat tempat-tempat sejarah depa cam Tangkuban Perahu...tapi kali ni akak akan gunakan masa 6 days 5 Night ni utk shopping..
 
Kalau dulu pergi dengan family dan trip CIMB..kali ni akak berjumba bersama teman persekolahan aka "adik beradik" masa form 5 dulu..Berempat jer u olls..Ramai-ramai kang..susah lak nak mengawalnya tambahan yang pegi ni semua kaki shopping. Nanti sorang ke timur, sorang ke selatan..
 
Luggage tak la amik banyak cuma 20kg jer plus handcarry 7 kg. Cukup rasanya..(setakat di Malaysia ni ler) tak tau lak smpai sana sok akak hilang pertimbangan dan kewarasan..keh!  Keh!. Terima kasih sgt kat hubby sebab rela melepaskan wife dia ni bersama teman-teman.. Tu tandanya hubby aku percaya wife dia pandai jaga diri kan?
 
Ni tengah buat senarai barang yang nak dibeli..Diaorang dah berjela-jela list nya. Aku? baru list satu barang..tu pun Abang punya...anak dara aku ni tgh dok diam..Sekali dia bgagi list mau penuh luggage aku tu dengan barang dia jer..
 
Lambatnya nak tunggu bulan nak shopping ni...Bila? Rahsia wokay...Sorry no order order yer...akak nak beli barang akak jer this time...Jangan marah...
 
 

Thursday, January 5, 2017

SELAMAT TAHUN BARU 2017

Dah 6 hari masuk tahun baru ..baru ler nak update blog yerk... bz sebenornya meraikan birthday akak..

Pagi awal tahun tu, bersantai di restoren rebung kepunyaan Chef Ismail dan rakan kongsinya Sheikh Muzaffar angkasawan kita...Restoren ni letaknya kat tingkat 5, Taman Tasik Perdana..Melilau gak akak mencari mana pintu masuk nyer...Bersiap awal dari rumah tapi sajer kuar lambat..Sudahnya jammed plak di jalan...hambek ko!


Berjumpa la dengan rakan2 masa aku form 5 dulu. Maintain kengkawan aku ni..senang nak kenal rupa (tapi nama..lupa la pulak). Faktor umur you...Seronok jumpa kengkawan lama sampai nak makan pun tak hinggat dek berbual manjang.

Tak sangka ko..masa sekolah dulu..lelaki dan pompuan tak geng...
 
 
Inilah gambar sahabat aka adik beradikku (dah declare gitu tau)

Apa target korang untuk tahun 2017 ni. Aku..of coz la mengharapkan yang terbaik dari tahun-tahun sebelum ni...Jauh dari segala unsur negatif! Bersemangat sungguh nak meningkatkan taraf hidup dan juga taraf akhirat...

Doakan yang terbaik untuk akak yer...



KEBERKATAN REZEKI

Ramai orang mengeluh...naper tak cukup-cukup duit walaupun berpeluh mengais rezeki sana sini. Naper tak kaya-kaya...simpan duit tu kejap jer dalam bank (kadang-kadang tu kat tapak tangan lagi dah habis..) Heran kan??

Cuba kita x-ray diri kita...adakah rezeki yang kita dapat selama ni adalah rezeki yang berkat. Faham tak apa itu BERKAT?. Berkat tu dik..maksudnya rezeki yang ko terima tu tiada unsur-unsur haram. Banyak contoh unsur haram ni dik tapi kebanyakan manusia di bumi Allah ni ada yang tak tahu dan tak nak amik tahu bab hukum hakam ni. Ada gak yang buat hukum sendiri dengan menghalalkan apa yang dibuat...

Kadang-kadang tu..manusia ni selalu terlepas pandang atau sajer tak mo pandang isu tentang hak orang lain. Hak orang...terang-terang bunyinya HAK ORANG KANN?? mengapa kita nak nafikan walau pun zahirnya kita tau tu jelas ada hak orang lain. Tak kisahlah orang yang empunya hak tu billionaire sekalipun..yang pasti kalau itu hak dia...tak ada orang boleh pertikaikan.

Dalam isu berkongsi dalam apa jua..there must be ada portion masing-masing. Tak gitew??. So, tak boleh la ko nak pulun sorang-sorang dan buat alasan yang tak masuk dek akal. Tak kan la dah tua-tua nak diajar lagi bab dan hukum hakam agama. Bukan akak yang saja-saja cakap yer...dalam Islam ada hukum tentang mengambil hak orang lain..Akak nak ngajar...akak ni belum pegi haji lagi...Lain la korang dah berkali-kali ke sana kan. Muhasabah la diri tu...

Rezeki yang berkat tu Insya Allah buat hidup kita cukup dalam serba serbinya ...Tak guna gak kalau rezeki banyak dapatnya tapi "orang punya" . Jenuh nak menjawab kat akhirat sok..

So..jangan kata akak tak payung..