Wednesday, December 25, 2013

PERTEMUAN DENGAN KAWAN LAMA

Sapa sangka pertemuan semula setelah 34 tahun berpisah, semalam kami berjumpa semula di majlis perkhawinan anak salah seorang kawan2 aku tu. Dah dapat menantu dorang tu kan..

Memang lah tak semua turn up malam tu tapi yang ada tu pun dah cukup meriah sebenarnya. Bayangkan kalau makcik-makcik ni semua berkumpul..muzik yang kuat dalam Dewan tu pun kalah weh.

Tu nasib baik ada yang datang bawak anak dan aku plak datang dengan hubby. Tak boleh ler nak lepak lama-lama..Untung hubby aku sporting malam tu..Di bior nyer isteri dia join dengan kawan- kawan.




Sempat gak sebelum balik, kami "kidnap" emak pengantin untuk bergambar. Sok kalu dah timang cucu lagi dia tah tak der masa nak lepak macam dulu.

Monday, December 23, 2013

CINTA CYBER

Zaman moden yang serba canggih ni, segalanya jadi simple dan mudah termasuk mencari cinta. Tak macam orang  dulu-dulu, mula kenal masa kenduri orang kahwin...ngintai-ngintai dari jauh...Dan suka kalo...tulis-tulis surat..letak bedak (tersedak peh tu haaaaa cuuuu..bersin). Zaman sekarang ni cintanya dihujung jari jer...cinta cyber namanyer.

Chatting, facebook tah apa lagi ler teknologi canggih masa kini semuanya mudah untuk kita mengenali sapa saja. Tapi ada gak keburukkannya...Bukan semua gambar yang dorang letak kat situ genuine yer. Kengkadang tu ada yang letak gambar Hirthik Roshan (ni mesti peminat Hindustan ni) tapi hakikatnya cam Abang La jual carpet. Sama gak ler kan kat jambul rambutnya.

 
 
1st time dengar suara...mai aihhh! ketaq jantung!. Macam Jalaluddin Hassan...macho gitu. Sehari tak dengar suaranya...mau tak larat nak buat kerja. Bila hari berjumpa..amik kau!sekali gigi macam terowong smart gitew.
 
Cinta cyber ni memang banyak berlaku penipuan terutamanya status. Yang janda mengaku anak dara...yang dah berbini..cewahhh..."Abang bujang lagi...belum jumpa idaman hati" (walaupun umur dah 40 tahun..).
 
Paling kelakar tu, korang tak kan nampak personality sebenar sebab gambar yang dipamerkan tu sekerat jer. Tengok muka...perghhh comel lote...sekali jumpa...sendiri mau ingatlah yer..Jangan suka giler bila korang tengok dia letak kat profile tu..kerja sebagai CEO syarikat...silap hb..korang check punya check..pecah tembelang...bukan CEO tapi CPA (Chief Putar Alam)
 
Pendekkata..jangan terus mempercayai kenalan yang anda jumpa di internet..Selidiki dulu latar belakangnya. Nanti nyosal tak sudah!
 

 


Sunday, December 22, 2013

PERABOT TERPAKAI

Sapa penah dengar berkenaan dengan perabot terpakai ni? Seriously this is the 1st time aku dengar tau. (cam baru keluar dari bawah tempurung bunyinya) kuang..kuang...kuang..Baju tu biasa ler aku dengar perkataan bundle tapi perabot...yer bebenor ni yeop???

Bagi yang tak tau cam aku ni..teman nak citer ler yer..memang ada! Tapi yang teman search kat google ari tu bukan ler kedai perabot biasa tapi kedai perabot terpakai yang menjual perabot dari hotel! Kelas ko Jah!. Selalunya hotel-hotel ni akan menjual barangan mereka setiap 5 tahun sekali. Cam pilihanraya ler plak..

Aku dalam proses nak meng up-grade apartment aku kat Prima Inland Sea Resort tu.. Boring plak tengok perabot yang sama sejak aku beli dulu...Peh tu ingat nak tambah meja makan yang 4 kerusi jer kat situ...Kedai ni aku servey kat internet Kin Peun nama kedainya. Lokasinya tak ler susah nak cari sekitar Tesco extra kat Selayang jer.


Giler omak nengok perabot nyer ko..Nampak plak ada yang sesuai untuk apartment omakkk. Teruja nak pegi. Tapi sejak aku menggoogle ari tu sampai ler sekarang belum berpeluang pegi lagi. Ada jer aral nya...Sebuk kayak menteri gitu!

Ni cantik gak!

                                                 Suker sangat yang ni...sesuai gitew!!!


                                                 I tell you..ni sesuai utk letak kat dining room..

                                               Mirror ni tak beapa sesuai untuk ruang tamu
Nak tunjuk gambar lebih-lebih pun, akak belum menjejakkan kaki lagi ke sini..so tunggu ler sampai akak berpeluang ke sana yerk. Tak sabor nak menata rias apartment tu...

IMPIAN ANDA...ADAKAH KESAMPAIAN ATAU SEBALIKNYA?

Semua manusia ada impian memasing...impian atau senang disebut sebagai angan-angan ler... Tentunya impian kita tu indah-indah belaka.
 
Bagi orang yang tak der umah lagi tentunya menginginkan rumah sendiri. Terbayang dalam impian tu, nak rumah besar siap ada kolam mandi bagai...Tapi disebabkan gaji yang ceciput dan harga rumah makin melambung naik..impian tinggal harapan....rumah besar tak gak dapat tapi badan jer yang besor...hihi.

Bagi yang belum berkhawin tu, impian mereka tentunya nak kan calon suami yang "berwang". Senang citer, tak yah susah-susah nak kumpul reta..tinggal basuh kaki jer...Tapi tunggu yang bujang tak der yang memenuhi kriteria sebegini..beralih arah plak kepada calon suami yang dah rasanya dah establish (laki orang ler tuuu). Tapi nasib tak baik...calon suami berwang tak dapat sebaliknya hamper tak kena cakar dengan isterinya yang ala-ala "beruang" wakakaka.
 
Impian nak jadi pelakon...(perasan muka lawo ler nie...) pegi mana pun peminat serbu..konsep nyer...Tapi berbekalkan muka yang tak seberapa dan aksi ala-ala kayu jati..rentikan ler ya..buat dikutuk orang jer. Kalau di luar set pun ko leh kantoi..reti nyer ko memang tak pandai berlakon! Apa faham?.
 
Impian kita kenalah disertai dengan usaha dan paling penting niat tu kena betul dik yer...Kalau sesuatu yang ko impikan tu tak menyusahkan orang lain...Insya Allah, makbul TAPI kalau ko nak sesuatu tapi melibatkan kesusahan orang lain...aku pun nak bagi share untuk tidak mengaminkan doa korang tu...

Wednesday, December 18, 2013

BANGGA KER PUNYA ISTERI SEPERTI INI?

Makin tambah usia aku ni..makin aku tak faham ragam manusia di sekeliling  ni. Yer lah kan...hati orang mana lah boleh kita baca.. Banyak artikel yang aku dah baca tentang sikap sesetengah lelaki dayus yang bergelar suami ni yang aku betul2 tak faham apa yang ada dalam minda diorang ni.

Korang noticed tak, sang suami ni macam seronok malah bangga bila berjalan disebelah isteri yang bajunya tak cukup kain...mak ramai ler mata2 nakal yang melihat dan bertambah ler bangga suami ni bila isterinya jadi tontonan.

Bila isteri tu plak ada affair dengan orang lain...wahhh...bukan main marah. Siap canang satu kampong yang orang kacau bini dia...Dalam hal ni aku cuma nak cakap sket jerlah yer...kita ni sebelum menunjuk kesalahan orang lain..perasan tak jari yang empat lagi tu menunjuk ke arah kita??

Maknanya..dalam kita mencari kesalahan orang lain tu, pernah tak kita lihat kesalahan di pihak kita sendiri...Dalam kes di atas tadi tu...kata nenek dan atuk aku dulu kala...tepuk sebelah tangan tak kan berbunyi..So kalau tak der respon dari pihak yang satu lagi...tak menjadi bang oiii!.

Perempuan ni lebih-lebih lagi sebagai isteri haruslah pandai menjaga maruah suami. kalau suami tiada di sisi, bukan bererti ko bebas berkeliaran macam kelawar...Pernah tak korang sedar, dosa yang korang buat tu semuanya ada bahagian (share) untuk suami di situ. Ertinya..kalau ko buat dosa, maka suami yang tak reti menjaga maruah isteri pun akan di campakkan ke neraka sebagai pembalasan atas kelalaian tanggungjawabnya  sebagai suami.

Tak der maknanya ko nak bermegah dapat bini cantik tapi tak pandai menjaga maruah diri dan maruah ko sebagai suami. Dan tak der maknanya ko plak nak bikin kecoh huha sana sini sebab itu sebenarnya mempamerkan kelemahan ko sebagai nakhoda rumahtangga ibarat tepuk air di dulang tepercik ke muka sendiri. Sorang isteri pun tak leh jaga..camner nak jadik pemimpin camni...?

APA YANG KORANG TULIS DALAM DIARY YER?

Bila sebut pasal diary...teruja akak. Itu menandakan akan masuk tahun baru. Tahun yang akan mencoretkan kenangan suka duka sepanjang idup aku.

Mungkin sesetengah orang tak suka mengingati apa juga detik2 sejarah idup mereka tapi bagi aku..tu penting...sebab dari situ aku boleh menilai diri aku dan kesilapan yang penah aku buat. Kadang2 kita memang tak menyedarinya, hinggalah bila perkara tu dah berlalu, barulah kita sedar kesilapan dan kebodohan kita di masa lalu.

Aku mula menulis diary sejak aku dibangku sekolah menengah lagi. Saat paling indah aku abadikan di diary masa aku tengah asyik masyuk bercintan cintun dengan hubby dulu...Wehhh...penuh satu muka surat ko....Kengkadang tu...cerita satu hari jer pun dah sampai 2 muka surat..

Bila dah beranak pinak ni, dah makin banyak benda yang aku tulis dalam diary..tentang anak2, kawan2 dan juga kerenah mengadap orang2 di sekeliling. Apapun diary adalah tempat terbaik untuk aku meluahkan isihati aku.

Harap-harap diary tahun 2014 nanti akan penuh diisi dengan cerita-cerita menarik...bukan kesedihan atau kegagalan. Muga tahun 2014 ni, aku lebih menginsafi diri dan lebih dekat denganNya dan lebih mensyukuri nikmat yang diberikan.

RESEPI BISKUT CHEESE CRACKER

Nak buat pengakuan nih...Selama aku hidup ni. boleh dikira berapa jenis kuih jer yang aku tau masak sendiri. Selebihnya buat kat kedai...hihi. Antara kuih yang reti dan menjadi ekperimen aku tu ialah roti jala, kuih ...alamak namanya aku lupa wehhh..(yang makan dengan gula melaka tu) Lopes!

Terbaru, office mate aku ngajor buat biskut cheese cracker...Mula2 rasa dia buat tu...perghhh ! sedap ko..Tu yang bersemangat aku nak menunjukkan skill aku plak. Mentelah aku ni dah lama gak tak buat kuih sendiri kannn...

Hoyeyyyy suker akak!!!Kuih akak menjadi you ollls!..(Keriangan yang kalau orang terror buat kuih ni mesti meluat tengok). Tapi bagi aku yang amatur ni...dah kira satu kejayaan okayyyy. Asyik dok pegang calculator jer. Sesekali memahirkan diri dalam bidang masakan plak.

Paling happy tu..hubby dengan anak aku..sekali dengan anak2 buah aku pun puji kesedapan kuih aku tu..Kembang setaman idung omak!. Pada sapa2 nak try leh coba yer..Akak perturunkan resepi..Kalau tak jadik..jangan korang menurun plak. wakaka...

Bahan2nya:
1/2 tin susu pekat. (Tak kisah ler brand apa pun..asal jgn susu gantung yerk)
1 buku cheese (akak suggest cheese tortula namanya..bentuk bungkusan dia cam gula2 ..beli yang kecik)
Biskut lemak (cap ping pong Hup Seng tu)
Nestum
Susu segar lemak berkrim

Cara2:
1.     Blend susu pekat dengan cheese tadi. Bubuh ler sket air. Blend sampai dia hancur.

2.     Biskut Hup seng tadi ko rendam dalam susu lemak tu. Jgn sampai pecah plak. Dah agak lembik sket, ko angkat dan susun dalam bekas.

3.     Sapukan di atas biskut tadi sedikit adunan yang di blend tadi. Taburkan plak serbuk nestum di atasnya.

4.     Ulang proses ni sampai ler khatam....Jangan terus ngap yer. Ko simpan dalam peti sejuk dulu..baru ler sodap dimakan.

Buat minum petang pun kira okay tau..Hubby korang pasti suka punya...Selamat mencuba...

Monday, December 16, 2013

YANG MANA SATU PILIHAN ANDA

Zaman sekarang ni, semua orang mahu kelihatan cantik, bergaya. Punya rumah besar..jawatan besar...Paling penting penampilan korang kan..sebab semua tu yang akan diusung ke sana sini.

Makanya, untuk kelihatan cantik, orang sanggup buat apa saja asalkan tercapai apa yang diidamkan Ada yang sanggup mengubah paras wajah dan bentuk badan semata-mata untuk kelihatan lebih cantik.

Yang kurang berduit dan takut risiko pembedahan ni plak, teruja mencuba bahan asas kecantikan yang dijual dipasaran. Yang hitam..teringin nak putih..Yang putih plak nak putih melepak katanya. Badan yang gemuk plak sibuk ler gi facial sana sini. Dah cam ayam masuk oven kata auntie aku bila tengok depa ni dok membungkus badan dengan plastik. Sanggup ler seksa demi kelihatan cantik.

Sesetengah tu merasakan istilah cantik ni ialah kelihatan seksi..Buka sana..buka sini. Yang tutup litup ni pada pandangan dorang cam kampong...tak maju..tak sofisticated katanya!.

Tapi kalu direnung-renung balik..tang mana maju nyer sebab gaya hidup dorang sama malah tak berubah dari zaman primitif yang hidup serba kekurangan dari segi pakaian..tu yang korang tengok..Flingstone yang idup zaman batu tu seksi jer. Malah mereka juga tak ada perasaan malu berbanding dengan kita zaman sekarang.


Tepuk dada tanya ler iman...kat mana agak2nyer korang berada sekarang?

HATI-HATI DENGAN PENCURI BARANG TROLI

Nak citer sket kat korang pengalaman aku semalam kat Tesco Damansara..Ini sebagai peringatan kepada korang yang kengkadang lalai atau memikirkan ianya perkara remeh dalam kehidupan seharian.

Lunch hour..aku and my office mate pegi ler merayau kat Tesco ni untuk mencari bahan untuk membuat biskut cream cheese. Bila dah siap membeli tu..on the way nak turun escalator, singgah sekejap kat kedai RM5. Kawan aku ni selamba dia jer tinggalkan troli di luar kedai tersebut.

Untuk pengetahuan korang, aku ni jenis yang berhati2 bab meninggalkan barang kat luar ni. So..aku tak berani nak tinggalkan gitu jer. Aku cuma melihat2 barang yang dijual di bahagian luar sahaja. Nak dijadikan cerita ..ada 2..3. orang perempuan India ni dok berlegar-legar kat luar kedai sambil memerhatikan barang dalam troli yang diletakkan di situ.

Matanya dari mula dok asyik melilau ke kiri kanan macam memerhatikan orang. Mungkin dia tak tahu yang troli tu aku punya...perlahan2 dia dating dan terus pegang troli tersebut. Aku dah cuak time tu.."apasal plak tambi ni selamba dia jer pegang troli aku?". Aku biarkan dulu...

Tapi bila tengok anak lelaki dia amik bungkusan makanan yang ada dalam tu, aku terus meluru ke troli tersebut. Bila dia ternampak aku datang jer..terus dia anak beranak blah dari situ.



So korang hati-hati jer. orang cam ni sentiasa berkeliaran kat supermarket dan menjadikan orang2 yang lalai ni sebagai mangsa.

Wednesday, December 11, 2013

SEMUA NAIK!

Nak citer sket tentang rega barang yang makin lama makin naik Bukan barang dapur jer naik tapi serba serbi  ler. Belum pun reda isu minyak naik..dah tarif letrik plak nak naik.

Zaman dah berubah kan...dulu zaman aku sekolah rendah, belanja 50  sen tu dah cukup mewah sebab rega mee kat kantin pun time tu cuma 20sen jer. Sekarang ni paling murah pun kat sekolah anak aku rasanya RM1.80!.

Kalau setakat rega barang dapur..minyak naik tak per lagi tu...ni sampai rega upah tailor baju pun mahal sekarang ko. Baru lagi aku tempah ari tu RM 50...tup2 ari ni dah naik 10 hengget!

Nampak gaya nyer teman kena belajor nyait baju sendiri ni...kena nanam cili, sayur sendiri...kena bela ikan, ayam sendiri...Habih dah sumernya naik....silap hari bulan darah akak pun bisa naik kalau gini...

Sunday, December 8, 2013

KHAS UNTUK KAUM WANITA SAHAJA

Pernah tak korang rasa apa itu sengugut? Weiii serius akak cakap ko..kalu yang betul-betul sakit tu sampai menonggeng-nonggeng atas katil. Meh aku teka...mesti ada blogger yang baca post ni tak reti apa tuh senggugut.



Senggugut ni dalam bahasa omputih nyer ialah period pain. Sakit bulanan orang pompuan ler...Memang kalau dah datang sakit ni...tak leh buat apa weh...Duduk salah, berdiri salah...pendekkata cam nak pengsan pun ada.

Masa zaman remaja aku dulu, memang boleh kata tiap bulan ler menanggung sakit ni. Sampai emak bimbang..katanya selalunya orang yang kerap sengugut ni susah dapat anak. Idok juga...aku ni nasib baik ler mengamalkan "Belanjawan ekonomi" rumahtangga...kalau tak mau susun paku dah anak2 cam keretapi. Hik! Hik!.

Selalunya apa yang aku buat ialah stand by tungku atau botol panas untuk tuam perut yang tengah memulas tu...Memang lega ko...Penah ler sampai mc atau pun ponteng sekolah gara-gara period pain ni. Apa tidaknya ..nak bangun pun tak boleh! Pernah gak sekali tu sampai terpaksa di bawa ke klinik disebabkan tungku pun tak jalan ..Sudahnya makan pain killer ler apa lagi...Lagipun sekarang ni banyak ubat di farmasi yang boleh meredakan sakit tersebut.


Mungkin kita kaum wanita terfikir naper ler tak macam kaum lelaki yang tak yah period-period ni kan? Tapi itulah kelebihan kaum wanita dan rahsia Allah yang cuma dia sahaja yang Maha Mengetahui kebaikkannya...

LANGKAH KESELAMATAN UNTUK WANITA

Duhai blogger di luar sana khususnya kaum hawa..adakah korang sedar yang situasi masa kini tidak lagi selamat berbanding zaman dulu. Aku sekarang ni nak bercakap berkenaan dengan situasi sekarang yang banyak bercerita tentang  kejadian bunuh, rogol terhadap wanita dan paling sadis yang menjadi mangsanya tak terkecuali kanak-kanak.

Bukan Malaysia ni tak de undang-undang untuk melindungi kaum wanita tapi penjenayah ni macam tak takut dan tak lut dek undang-undang yang pada mereka mungkin cuma di atas kertas jer kot...Tapi bila fikirkan balik, tak boleh gak nak disalahkan penjenayah tu 100% sebab kita kaum wanita ni pun secara tak langsung menyumbang kepada berlakunya jenayah tersebut.

Antaranya ialah :-

1.     Berpakaian tapi seakan telanjang. Ko ngerti ngak bahawa mbak tuh!. Kebanyakkan wanita hari ini memang ler keluar umah berbaju tapi terbonjol sana-sini dah macam bonggol unta. Unta pun kalau tengok dia geram..inikan lagi manusia yang lengkap nafsunya.

2.     Perlakuan sesetengah wanita yang suka menarik perhatian kaum lelaki. Contohnya sengaja bercakap kuat mengalahkan speaker lagi . Tu belum bab dia gelak lagi tu...naik seram kita mendengar hilaian mengalahkan langsuir ko...

3.     Ni memang ko cari nahas ler....Berjalan sorang-sorang tambah lagi di tempat-tempat sunyi.Selalunya aku perhatikan..wanita ni dah sampai depan kereta, baru nak terkebik-kebik mencari kunci kereta. Jangan ko tak tau yer, ni ler peluang keemasan penjenayah nak mengapa-apakan  ko yang tengah lalai tu.

Apa langkah yang perlu untuk mengelakkan berlakunya kejadian ini??

1.     Prepare dalam handbag korang pepper powder yang spray tu..Spray jer kat mata dia tanpa belas kasihan. Dia bukan kesiankan ko pun....

2.     Sedia dalam kereta korang batang kunci kereta tu. Hempok jer helmet dia atau paling sedap kalau hayun kat "tut" dia. Biar mandol dan hilang kelakian dia seumur idup!

3.     Berjalan berkawan-kawan. At least kalau ko panic kena ragut, yang lain sempat gak menolong.  At least kalau tak membelasah mamat tu pun,  sempat gak ler tengok no plat motor dia ker kan?

4.    Jangan berlagak berani tak kena tempat wokay..Even though ko ada taewando tali pinggang itam
sekali pun! sebab penjenayah sekarang bukan cam dulu. Tak der nyer nak bagi salam perkenalan bagai...Paling poyo pun..diorang ni bawak pisau tau !. Tapi dari ko jadi mangsa dia...taichi jer mana-mana tempat kelemahan dia kalau ada peluang. Kasi dia menyesal seumur idup. Jangan menyerah gitu jew okay...

YEAHHH DATING DENGAN HUBBY...

Hari ni dalam sejarah.. cam tajuk kat tv plak kan? Sebenarnya aku nak bagi tau ..hari ini dalam sejarah setelah 21 tahun kahwin...baru hari ni aku berpeluang pergi keja dengan hubby. Sebelum ni walaupun jalan kami sehala , tapi hubby aku tetap nak naik motor kesayangannya. Bila dipelawa naik keta sama2, alasannya dia selalu balik lambat dan tak mahu aku tunggu begitu lama...

Hari ni pun gara2 motor dia meragam hari Sabtu kelmarin. Kalau tak tu eksyen kemain dengan aku kannn...Orang lagikan kena service..nikan lagi motor yang jarang hantar ke workshop tu. Sekali dia semput, kan ke kena menapak ko!

Aku ni 2 x 5 gak dengan hubby aku. Paling malas nak hantar keta pegi service. Walhal tak ler jauh mana..kat selayang jer ..tapi bab nak menanti tu yang bercinta...Malas nak pegi balik, pegi balik so aku tunggu sampai dia siap...

Seingat aku, kali terakhir aku service masa meter dia tak sampai 90,000 km. Sekarang ni jer dah 100,000+++ wokeyyy. Harap2 keta aku tak balas dendam plak ler yer..

Happy hari ni sebab kali pertama gak balik dengan hubby. Sanggup tu lepak kedai kopi depan office dia menunggu pukul 6.30 baru balik.... Orang hari2 balik dengan hubby tak heran punnn...Dalam diam ni, tetiba aku perasan yang aku dan dia rupanya dah lama tak dating berdua...Mesti menyelit baby atau abang sekali di tengah-tengah.

Wednesday, November 20, 2013

REZEKI MUSIM CUTI

Alhamdulillah rezeki cuti sekolah ni ...apartment aku di Best Western Prima Inland silih berganti orang booked. Mau tak happy aku ko...Dulu hubby aku kata tak yah ler nak buat-buat iklan bagai..bagi adik beradik dan sedara mara jer guna. Tapi otak bisnes aku ni lain sket.. Since dah beli umah kat taman tema air tu..naper plak aku tak boleh nak utilised sepenuhnya kan?

Dengan usaha gigih aku ni, aku iklankan blog aku http://cutisantaibestwestern.blogspot.com ni ke facebook. Alhamdulillah...cepatnya berita ni tersebar..


                                          Unit apartment aku betul2 berdepan Pool view ni.

Sekarang ni aku tengah bercadang nak upgrade sket bilik ni termasuk perabot dan juga peralatan di dalamnya. Semuanya untuk keselesaan pengunjung gak kan.

Pada sesiapa blogger kat luar sana yang berminat nak sewa apartment aku ni..silakan ke blog di atas tu atau call ajer hp aku 012-3492710.

Anytime aku akan reply.....

KAWANKU...LAWANKU....

Penah tak korang dengar ayat cenggini...

"Aku lebih rela berhadapan dengan orang yang membenciku dari kawan yang baik dihadapanku tetapi memusuhi di belakangku."

Makna kata lebih kurang gini ler yer...Orang camni depan kita bukan main baik..tapi di belakang kita, rupanya macam-macam fitnah dan cara digunakan untuk menjatuhkan kita. Sapa kata zaman sekarang ni, tak der orang macam ni. Bertambah ramai lagi sebenarnya...

Seboleh-bolehnya dia tak mau tengok kita ni lebih dari dia...tak pun sama cam dia. Korang rase orang camni 'Psiko" ker?? Iyer lah...kengkadang nampak baik sangat, caring sangat tapi tiba time angin kus-kus...masam mencuka semedang. Yang tak tahan tu, siap sindir menyindir lagi tu. Mata tu jangan citer ler.. menjeling, menjeling cam lagu S.M Salim plak.

Nak kata aku ni lawa dari dia....yerlah kut...(huhu...perasaan yang perasan dah bermaharajalela dalam kepala akak ni. Naper aku cakap camtu??? Sebab setiap kali dia dengar orang memuji aku...nampak nau ler muka dia cemberut semacam..(dengki ler tu).

Kengkadang tu tak faham ler naper aku jer yang dia target walhal orang lain lagi banyak benda yang boleh dia dengki kan...naper aku???Why me!!!

Yang aku heran tu, ada plak suporter (tukang bodek) dia yang layan sikap dia tu. Tah apa lak agaknya yang dia citer yang menyebabkan suporter dia pun siap tambah lagi gula dan garam nyer...

Korang rasa, aku perlu ke layan sikap orang cam ni atau confront dia dan tanya apa sal dia cam tu?. Aku rasa tindakan aku ni betul dan tak merugikan sapa-sapa malah tak jugak menyakiti hati dia.

Pelan-pelan aku jauhkan diri dari dia. Rasanya itu lebih baik kerana aku tak perlu dengar sindiran sinis dia tu. Aku ni kan ke manusia biasa bukannya malaikat yang boleh menahan sabar sepanjang masa. Buruk nau muka aku ni kalau marah!

Thursday, November 14, 2013

PRIMA INLAND SEA RESORT PD

Lama tak story pasal apartment aku kat sana. Dulu nama tempat ni Tiara Beach Resort tapi sekarang ni dah diambil alih pengurusan baru. Tak ong kut ..profit tak masyuk sebab hutang sewa apartment kami dorang tak bayar sampai sekarang...

Now..tak nak pening kepala, aku urus sendiri, profit pun aku dapat sendiri. Apartment aku ni kat 1st floor mengadap pool view tempat replica sotong tu.Senang lah kalu korang anak bawak anak-anak kecik..Dari apartment tu pun korang boleh tengok dorang main air.


Apartment aku ni bentuk studio means tak der bilik...Masuk jer bilik, terus nampak kitchen, peh tu 2 single bed..Sebelah tepi dia plak ada living hall tempat korang leh duduk tengok tv dn berehat2 di atas kerusi. Apartment aku ni di antara studio apartment yang terbesar di Prima Inland ni.


Memandangkan apartment ni unit persendirian,makanya tiada disediakan breakfast dan juga housekeeping.Di PD ni, banyak restoren makanan terutamanya medan ikan bakar yang terkenal.
 
Ni suasana malam kat sana...romantic gitew...
 
Sewa? Hah ni nak citer kat korang!. Sewa unit pesendirian ni jauh lebih murah dari korang sewa kat management tu sendiri. Tak caye..cuba ler survey dan bandingkan dengan harga aku yang murah ni..Atak tipu punyer...
 
                                            Ni ler suasana apartment akak,  dek non....

 
Hari biasa (Weekday)      - RM120.00
Hari Jumaat/Sabtu/Ahad/Public /School Holiday   -   RM150.00

Kalau sapa2 blogger yang berminat nak sewa dengan akak...silakan mendail No HP: 012-3492710. Kalu lebih dari sehari...akak leh kasi discount..tak de hal punya...

LUNCH BERSAMA LALAT!


Bercakap pasal kebersihan ni..nak habaq la kat hampa semua kat luaq sana...Kalu hampa pi makan kat luaq...kedai camna yang jadik pilihan. Of coz ler sumer nak cari kedai yang bersih kan.

Cam sat ni..kami gi lunch kat café satu ni. Nampak cam ada kelas ler berbanding dengan makan kat bawah pokok cam selalu tu...Berikut ni beberapa kelemahan yang aku rasa boleh atau KENA baiki..If not...boleh gulung tikar aku rasa café ni..May be sebab tu aku rasa tak ramai orang yang masuk...

1)     Service very the lembap gitew...Makanan dah sampai dan dah habis tapi airnya tak sampai2.
         Kalu buatnya kawan aku tu tercekik tak ke nanya...

2)     Ni yang paling aku tak tahan...Lalat! macam café menternak lalat plak rasanya!. Bukan sekor
        dua tapi dah beterbangan sana sini. Dah tu dorang letak lilin yang cam bau serai plak sampai
       naik sesak nafas aku. Bau dia udah cam minyak urut masa aku bersalin dulu jer..

Rasanya kalu aku pegi kedai yang ala-ala bawah pokok tu lebih sedap dan tak der ler cik lalat ni dok
buat penerbangan ehsan kat makanan ko. Untuk menarik pelanggan, selain dari rasa makanan yang dihidangkan, peniaga harus ler menitikberatkan kebersihan juga..

Tak pun..ko bagi raket badminton yang boleh bunuh lalat tu kat pelanggan kedai ko! Bereh bo!

TUDUNG BERFESYEN-FESYEN

Nahhh...tu dia!. Semalam akak berkesempatan berjalan2 ke pasar malam. Lama rasanya tak pegi tempat meriah camni. Sajer nak meninjau barang2 jualan kat situ...

Dalam banyak-banyak tempat tu, aku tersangkut kat tempat tudung..Tengah excited nak tukar penampilan ni. Cewahh!...idok ler over bebenor, tinggal lagi boring la kalu ari2 fesyen yang sama jer. Macam-macam ko jenis tudung yang dijual. Udah mengalahkan boutique jer kekdahnya.

Tudung half moon (aku punyer warna grey)
                                                          (credit to Anggunzara.com)

Shawl
                                                     (credit kepada Neng geulis.com)

Banyak lagi sebenarnya fesyen tudung ni. Tinggal pilih yang mana berkenan dihati jer...Yang pasti, sumernya cantik2 dan ada keistimewaan tersendiri...di tambah dengan empunya yang mengayakannya jugak. "Macam cantik jew...Macam sweet jerrr..." Akak suka ayat ni....

Sunday, November 10, 2013

KAJI PERSONALITI ANDA

Korang rasa boleh percaya ker dengan kajian personality seseorang menerusi jenis darah diaorang. Ta kisah ler betul ke tak tapi just nak share dengan korang benda ni jer. Betul atau tidak...sendiri mau ingat la yerk.
 
Aku tak tau ler korang camner tapi bagi aku yang berdarah jenis 0 ni...bila baca jer info ni rasanya tak berapa betul kot...Bab penyabar tu...aku ngaku ler yer..that one 100% tak betul!. Aku ni idok ler idola yang perlu dicontohi bab2 kesabaran ni...cepat panas baran rasanya.
 
Lagi satu bab kuat cemburu...heyyy tak kuasa akak!. Tapi ngaku gak ada sifat cemburu tapi tak ler cemburu melulu. Gila ko tak cemburu kalu dengar laki ko nak dicaras! Nak plak yang mencaras tu pompuan pisau cukur!!
 
Ego?? Ni pun rasanya tak sepenuhnya tapi bertempat gak ler kalu aku ego pun...Tak kan nak merendah diri manjang kan. Ada masanya aku perlu menegakkan pendapat aku jugak kan?
 
Ketua dalam kumpulan? Memang tidak ler kan...aku ni suka di belakang tabir jer...Lantak korang ler nak berebut jawatan..janji keja aku yang disuruh buat tu selesai...Tapi dalam adik beradik, secara tak langsung aku ni dah jadik cam ketua plak sebab adik2 aku kebanyakannya rajin refer kat aku dalam apa jua hal, Mungkin sebab aku ni kepoh kot dan rajin berleter kat dorang...
 
Kuat berusaha! Tang ni aku setuju sesangat..Setakat ni, aku belum putus asa lagi. Selagi apa yang aku target tak kesampaian, aku akan teruskan jugak usaha aku.
 
Secara kesimpulannya...ni cuma kajian..belum ada bukti sahih pun...samada ko darah jenis apa sekalipun..pesonaliti ko tu ko sendiri yang perlu bentuk kan...

GILA BERSHOPPING ONLINE!

Shopping tak habis-habis!. Itu ler dia namanya pompuan kan...bukan boleh Nampak benda yang cantik sumer nak grab kalu boleh...Nak plak time sale!.lupa diri semedang.. Aku ler tu...(ngaku sesiap).
 
 
Tapi masalah besor aku ni, buat masa sekarang tak de geng nak di ajak bershopping. Sumer adik beradik dan ipar duai beranak kecik...Sedeyyy sangat...Nak ajak hubby ok jer..tinggal lagi tak seronok ler ngajak orang lelaki ni shopping sebab taste dia tak sama dengan aku. Kengkadang tu, asal aku tunjuk jer baju yang nak dibeli sumer cantik di mata dia. Entah betul entah tidak sebab aku penah test dia, tunjuk satu baju ni yang kaler dia memang tak semenggah..dia boleh kata cantik! beli! beli!. Opah aku pun kalau di bagi free baju tu tak nak dia pakai ko!
 
 
Maka aku pun mencari altenatif baru bershopping iaitu ONLINE jew. Ko pilih jer fesyen apa ko nak, kaler apa ko mau...tekan je button keyboard tu. Tak yah lenguh2 kaki berjalan, berpanas berhujan bagai...baju ko sampai cam iklan zalora yang menjerit sakan kat pintu tu...(Aku tak ler cam tu..tinggal lagi terkinja2 suker baju dah sampai) huhu..
 
 
Tapi ...ada tapi nyer yer...dalam kebaikan bershopping online ni ada gak keburukannya. Saiz baju! Kengkadang tu ko rasa baju tu cam muat jew expecially bagi tubuh montok2 ni kan...Cam aku ni..masalah saiz tu buat masa ni still okay tinggal lagi kaler baju tu lari sket dari yang dalam iklan dia. (Ni sebab penataan cahaya masa gambar tu di ambil).
 
Apapun.sebelum beli tu, get the info dari penjual tu supaya korang tak tersalah beli yer...

Friday, November 8, 2013

NAK GLAMOUR?

Tak faham aku dengan sikap bebudak sekarang ni yang suka nau post gambar kat youtube. Kalau citer best tu tak per gak ...boleh dikongsi bersama. Idak gitew?, Ini yang cam rasa nak muntah pun ada...bila deme post gambar dan aksi merapu dan cakap benda melalut ke laut peginya.

Terjegil-jegil depan computer dengan mulut udah cam muncung itik. Lawa nau ke perasan dia tu???...Aksi yang semacam tu..anak sedara aku yang umur 7 tahun pun tak sanggup nak post kat FB atau youtube tau!. Ni tak tau ler aku, apa motif budak tu post gambar mengong camtu...

Tapi amik jer lah dari sudut positif la yer (walaupun tak ada makna nyer positif ko tu) . Sajer depa suka-suka dan mencari publisiti gitew... Yang heran aku tu..ada plak pengikutnya yang mengong gak buat parody kononnn. Geli ketiak aku tengok mende2 tak semengah camtu..Tapi apa nak dikata kan..zaman aku remaja dulu tak sama dengan zaman bebudak sekarang..

Anyway pada blogger2 kat luar sana yang rasa2 nak buat aksi terlampau yang cam nak bagi penampau tu...fikir ler 100x sebelum korang buat camtu yerk. Bukan apa..buruk benor ropenyerrrrr....

BUAL-BUAL KOSONG

Ikutkan hati memang aku dah post kan gambar2 dan citer trip aku ke Jakarta dan Bandung minggu lepas tapi kesibukkan kerja yang tak sudah-sudah menyebabkan aku tangguh buat sementara waktu. Bior ler suspen sket yer tak??

Arghh Bandung lagi??? Eikkk!! Sukati akak ler..Duit akak kannnn....Ada aku minta duit sapa2?? Tak derr kan..Bukan sponsor dari sapa2 tapi dari duit poket sendiri okay...Tak main ler mintak2 kat sugar daddy bagai sebab akak pun dah ada sugar kat umah...lebih2 sugar ni boleh potong kaki ko....

Nantikan kemunculan citer akak nanti yerk... Sekurang-kurangnya boleh jadi panduan kat korang kalu teringin nak travel ke sana...Memang happening dikkkk......

Thursday, October 24, 2013

DUGAANKU...

Makin dekat time aku nak berjumba2 ke Indonesia ni..makin ada plak ler hal yang terjadi. Baru2 ni emak sesak nafas lagi..Nasib baik adik aku sempat call dan bagi tau. Masa tu aku just having lunch kat Empire Subang.

Mulanya aku call adik yang bongsu untuk hantar dia ke Pusrawi tapi bila aku call emak sendiri, ternyata keadaan dia memang serius. Nafas dia tercungap2...Aku amik keputusan balik awal dan2 tu gak sebab dah tak boleh concentrate dengan keja..Tah apa2 yang aku buat sumer tak kena...Nasib baik ler dapat bos yang memahami keadaan. Apa lagi..140 km/j aku pecut..Memang berbakul2 sumpah seranah aku time tu pada kereta yang memandu di laluan laju yang ala2 siput Cik Sikin...zir.

Rupanya mak kena bronchitis dan tahap oksigen dalam badan dia menurun mendadak sekali...Lama gak mak kat wad emergency untuk menerima rawatan sebelum dipindahkan ke wad Saadah tingkat 4.Masa ni emak dah cam tak kenal orang...sumer orang dipanggilnya nama aku termasuk ler adik2 misi kat situ yang datang ke katil dia.

Sebak aku bila teringat pesan emak dalam kereta sewaktu dalam perjalanan nak ke hospital. "Kalau nanti nurse tu dah pasang ayat Quran dekat mak macam arwah abah kamu dulu...janganlah korang tinggalkan emak ...." Of coz aku tak tunjukkan rasa kesedihan aku pada dia cuma aku bagi semangat kat dia yang aku janji akan tunggu di sisi dia sampai habis rawatan.

Memandangkan kondisi dia yang tak boleh bangun sendiri ke bilik air..maka aku terpaksa bermalam di wad Saadah bersama emak. Bimbang jika emak terjatuh dalam bilik air seperti sebelum ni. Memanglah tak selesa berbanding tidur di rumah tapi demi emak...segalanya akan aku lakukan untuk dia.

Sekurang2nya aku tidak ler dikategorikan sebagai anak yang "membibik"kan emak diwaktu sihatnya tapi di masa sakitnya..muka pun tak kelihatan malah bagi alasan bodoh yang tak boleh diterima pakai.

Saturday, October 19, 2013

ALWAYS IN MY HEART....

Kata orang, kita akan lebih menghargai seseorang apabila orang tersebut tiada di sisi. Agak2 korang..setuju tak?. Mulanya aku tak setuju gak tapi..bila berjauhan dengan hubby aku hari ni, barulah aku terasa yang  aku sangat2 merasai kehilangan...Bukan pegi mana pun...PD jer ada Staff Trip..

Rupanya baru aku sedar..memang ada sesuatu yang tak lengkap dalam hidup aku ni kalu dia tiada..Rasa macam diri ni kosong tanpa perasaan pun ada gak..Eikk! emo plak aku ni tetiba kann. Selalu tu ada jerr usikkan dia yang buat aku marah..

Terbayang aku perasaan mak yang kehilangan abah teman seumur hidup dia yang dah berpuluh tahun bersama...Ya Allah...bagaimana jika aku di tempat emak ..cuma ditemani anak2 dan menguruskan semuanya seorang diri...Hish! dah makin merapu plak aku petang2 ni...

Hihi...rindu plak aku bau rokok kretek dia yang selalu buat aku tak boleh bernafas tu. Rindu dengan usikkan nakalnya...Rindu segala2nya pada insan yang bergelar suami  sorang ni. Harap dia di sana tidak melupakan aku dan anak2.

Sunday, October 6, 2013

SEKADAR LUAHAN RASA...

Kita selalu terfikir malah berhati2 dalam mengeluarkan kata2 demi untuk menjaga hati orang. Tapi bagaimana dengan orang di sebelah pihak yang satu lagi. Begitu juga ker berhati2 seperti kita atau kebanyakkan nya hanya memikir kepentingan mereka sendiri.

Dalam kehidupan seharian, kadangkala kita bersikap terbuka dalam menghulurkan bantuan kepada siapa sahaja tanpa mengira pangkat dan keturunan. Tapi manusia ni biasanya diberi betis nak kan peha plak. Hari ni kita menghulurkan bantuan maka hari2 yang seterusnya...hamba Allah ni akan seolah-olah "melantik kita sebagai assistant merangkap balaci dia.

Bukanlah nak berkira sangat dari soal kerja dan pertolongan yang diberikan tapi berpada-pada lah kan..sebab kita pun ada commitment memasingkan...Tak kan ler nak entertain ko memanjang...

Rasanya kalau mereka ni buat2 faham...tentu ler rugi kan...so kena ler buat muka tarpal meskipun kita dah buat muka depan dorang ni...

Sudahnya kita ler yang jadik mangsa...Tetiba plak aku teringat lagi Sudirman..."Penyu menangis siapalah tauuu"..





Friday, October 4, 2013

REZEKI DARI LANGIT

Kata orang tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia haaaa tak siapa tau kan...Dalam pada sibuk2 nak google tempat2 pelancongan menarik ni...tetiba cam disorongkan bantal ler plak time2 dah nak mengantuk kannnn..

Semalam hubby aku dapat cek pampasan SOCSO. Ingatkan ari tu tak dapat langsung kot..tak look forward pun sebab dah makan tahun jugak ler kes kemalangan dia. Tup2 nahhh! dapat cek ko...Syukur sesangat...




Tak cukup dengan tu..Tuhan berikan lagi rezeki yang berlipat kali ganda bila kedai aku yang kosong
2 buah tu pun dah ada yang booked..Masyukk lagi akak... Tak terucapkan rasa syukur nyer aku dengan rezeki yang diberikan....Dalam hati ...malu sebenarnya dengan Allah kerana sesekali aku cuai dalam mengingatinya namun Dia tetap mengingati hambaNya.

"Apa pun yang Allah berikan samada ianya dalam bentuk kegembiraan atau kedukaan..yakinlah yang Dia amat mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...."

Monday, September 30, 2013

KEMARUK MELANCONG...

Sejak balik dari Bandung that day, hubby aku cam dah kena sampuk!. Dia dah ketagih nak melancong !...Kejap2 suruh aku search Vietnam...jap2 Bali...peh tu Beijing plak dahhhh.

Semalam dia decide nak gi Jakarta sebab ari tu tak berpeluang nak shopping kat sana. Turun jer dari flight di Sukarno Hatta Airport tu..terus naik bas ke Bandung. Ingatkan ari tu berpeluang ler jamu2 mata setidak2nya di Mangga Dua..tapi harapanku musnah...



So...memandangkan semangat hubby aku yang membara sangat tu, maka aku gigih ler search kat cik Google tentang hotel dan juga tempat shopping yang menarik di Jakarta tu...sedih nyer...tambang flight buat masa ni tak der lah semurah yang aku impikan..huhu


                                         
Kalau gi Bandung ari tu, baby ikut..so aku decide kali ni bawak abang dan baby tinggal..tapi hubby aku ni keberatan nak meninggalkan anak dara nyer dengan emak. Biasa ler dia ni..kalu berjalan mana-mana, sumer anak beranak dia angkut sekali...

Kalu ada sapa2 sudi bagi info tentang hotel budget kat sana yang dekat dengan Tanah Abang..sila2 lah mampir ke blog akak yer....at least duit lebih tu akak boleh laburkan ke shopping complex kat sana. wakaka....

Thursday, September 19, 2013

DAY 3- DAH NAK BALIK KE MALAYSIA

Serius you..tak puas rasanya nak berjalan2 lagi sekitar Bandung tu...cewahhh sebenarnya tak puas nak bershopping. Orang lain sedih monyok bila duit habis..tinggal airport tax jer tapi aku sedih giler sebab duit dalam purse banyak lagi huhu...sebab banyak barang yang aku list tak sempat aku nak grap disebabkan kesuntukkan masa.

Tu pun, tengah menunggu bas kami sampai, sempat gak aku tarik tangan baby masuk kedai bawah tu...dapat gak beli blouse 3-4 helai lagi...Dorang ni pun satu...tutup cepat sangat! For your info...kedai kat Pasar Baru ni buka seawall pukul 10.00 dan tutup jam 6 petang. Menci tauuuu....

Langsir aku tak sempat beli....cadar pun...Yang paling kesal sangat tu..lace yang aku beria2 nak cari tu pun aku cuma sempat tengok dari jauh jer sebab hubby aku dok mengejar souvenir beg kulit untuk adik aku. Sudahnya ..bukan beli pun sebab tak berapa cantik.

Kami get ready untuk ke airport seawall jam 6 pagi dah breakfast. Menurut kata tour guide kami tu, jalanraya menuju airport di Jakarta akan jammed teruk. Flight pukul 12 ..so just nice jer kami sampai ke Airport..sempat ler bergambar untuk kenangan ....


Ni baru lepas timbang barang2..tak berat pun..26 kg jerrr
 
Sementara menunggu masa tu, kami jalan2 cuci mata kat kedai2 outlet dalam Airport ni...tapi tak de yang berkenan. Baby..biasa ler bukan boleh tengok barang...tah apa lagi yang dibelinya..tau2 dah bawak plastik beg dengan muka tersengih cam kerang busuk...
 
 
Sebelum naik kapal terbang, sempat gak tu berposing....
 


Selamat Tinggal Jakarta & Bandung...panjang umur dan ada duit ...kita ketemu lagi ya!

DAY 2 - BANDUNG

Ikutkan rugi sehari kita orang sebab sampai ke Jakarta dah malam..so tak leh ler nak shopping bagai.

1st day ni..ikutkan plan asal terus ke Pasar Baru, tapi ditukar saat2 akhir dimana kami pergi ke Tangkuban Perahu. Happening sebab ni pertama kali tengok kawah gunung berapi. Cuma agak merimaskan bila sebaik sajer turun dari bas, kami dikerumuni oleh penjaja jalanan yang seakan memaksa anda membeli barangan mereka. Mulut aku ni dah penat mengungkap dialog yang sama "Enggak mau, terima kasih" tapi tetap gak mereka mencuba. Yang bengang tu, dok asyik ngekor aku jer. Muka aku ni ada cop duit banyak ker?

                                     Bawah tu kawah gunung berapi yang time ni berasap jer...


                                           Cantik pemandangannya ..cam filem Narnia plak


                                                       Ni ler rombongan Cik Kiah kami...

Maka di atas nie bermula ler sessi bergambar kami beramai2. Aku dengan Baby gigih mencari tempat pemandangan yang menarik untuk diabadikan dalam photo kenangan kami. Hubby aku susah nau nak ngajak bergambar. Dok sibuk dengan rokok ke hulu hilir. Ni lagi satu bab merimaskan aku!

Dek kerana macet (jammed) yang agak teruk, makanya lebih kurang jam 12.00 tengahari, barulah kami sampai di Pasar Baru.. Apalagi sumer turun dari bas mengalahkan kambing kuar nak meragut rumput di padang...teruja nak memenuhkan beg memasing. Aku siap bawak beg kosong uollsss

Perlu diingatkan bahawa di sini, kami dah diberi amaran tentang penyeluk saku yang begitu mahir menjalankan kegiatan mereka. So bagi mereka yang membawa beg sandang, disarankan agar
membawa beg tu ke depan bagi mengelakkan di toreh oleh mereka ni.. Paling seram tu...ada plak yang boleh memukau...so jaga2 biar camner excited korang nak bershopping.

Pengalaman aku sendiri di mana ketika asyik membeli kain batik jawa untuk emak..aku didatangi 2 wanita bertudung lagi..yang berdiri agak rapat dibelakang aku dan baby.. Mungkin kerana dia sedar yang aku memerhatikan dia dengan perasaan curiga, barulah dia berlalu dari situ. Insiden berulang bila seorang wanita tiba2 menjatuhkan barangnya berdekatan beg yang dipegang baby. Nasib baik ler baby ni ingat pesan aku...cepat2 diangkat begnya ke depan.

Dalam masa singkat tu,.sempat gak  aku sambar telekung , kain batik jawa dan blouse aku dan baby termasuk assessories. Lepas makan malam menikmati makanan minang (yang super sedap gitew) kami dihantar pulang ke hotel untuk pengsan sementara menunggu hari esok untuk rembatan seterusnya.


DAY 1- BANDUNG

Hari pertama kami dibawa ke Factory Outlet yang kebanyakannya menjual barangan branded dengan harga yang murah. Kami ke Jalan Dago, Jalan Riau, Cihampelas, dan Bali heaven.

                                                     Shopping kasut di rumah mode
 
Untung si Abang...walaupun dia tak ikut trip kami kali  ni dek kerana nak exam...barang dia paling banyak dibeli. Kasut jenama vans jer aku beli 2 pasang sebab kasut yang pertama tu tak menepati kaler yangyang dihantar melalui instagram nyer.Canggih kamu jer bang...main order jer. Seluar jeans, walet kulit pun murah. Mau juling bijik mata akak...belum lagi abang sendiri yang memilih. 

Hubby aku dalam diam2 membeli barang untuk dia sendiri termasuk baju dan juga seluar. Sorry le yang yer...tak sempat I nak meneman dia shopping sebab aku time ni tengah lupa diri! Wakakaka...

Layanan dorang pun mesra sekali...risau gak kot hubby aku bukan setakat beli baju...tapi beli MADU buat aku. Selisih malaikat 44!

Penat bershopping, aku teringin mencuba esdurian yang selalu dorang citer dalam blog. Memang sedap okay...korang kena coba nih.Makanan yang dijual tepi jalan tu, takut plak nak cuba..takut terkena cerry berry plak..nanya ko..orang shopping...aku plak berulang alik ke toilet. Terpaksa tahan nafsu melihat bakso yang nampak sedap banget.

BANDUNG TRIP

Ni citer tentang keterujaan akak sewaktu buat lawatan Cik Kiah ke Bandung...Fuhh! tak dapatnak digambarkan keseronokkannya menghamburkan duit ketika shopping di sana. Cam lupa sekejap dunia ko..

Aku berlepas dari LCCT pukul 10.00 malam. Untung sempat sampai ontime. Almaklum..jalan jammed sebab semua berpusu2 balik kampung memandangkan cuti Hari Malaysia jatuh pada hari senin.

Kami selamat mendarat di Lapangan Terbang Jakarta lebih kurang pukul 12.00 malam. Kedatangan kami disambut oleh pemandu pelancong kami Pak Hendry yang begitu ramah sekali. Kami dibawa makan malam dan seterusnya terus ke Hotel Serena (lupa nama tempat tu)

Malam sebelum tidur, aku dah merancang strategi apa barang yang akan aku beli. Actually, aku dah ada list barang2 tu tapi nak check gak kot ada yang tertinggal. Excited ko...nasib baik aku and family nyenyak tidur dek keletihan..

Thursday, August 29, 2013

KEJAM TAK KEJAM DIA NI...

Ingat tak episode penyewa sengal akak yang tak bayor sewa dan api air umah tu. Dah akak settled kan dah... Settled? Ia lah ...akak suruh dia cari umah lain yang boleh bagi dia bertanggak free sampai mati situ? Kalau ada ler yer....tak pun dia yang mati kena hempok dengan tuan umah. Aku ni ler masih ada peri kemanusian bagi tempoh sampai lebih seminggu dia dok free.
 
Tapi memang ler penyewa satu ni memang dasar bangsat punya orang...Sorry ler yer, akak ni dah terkeluar perkataan yang tuttttt gitew. Mana tak nyer...dah ler sewa tak bayar sekali dengan api air...dia boleh tinggal tv buruk dia yang dah rosak dan sofa cabuk dia kat depan umah aku. Memang mak bapak dia ni tak penah ngajor anak berhemah kot! Beranak jer pandai! Amik ko!
 
Bagi blogger2 kat luar sana yang berhajat nak menyewakan umah..kalu korang ter cross ler nama hantu jembalang dan jin Tanah laki bini ni yang bernama Azrul dan Ros (nama bunga harum gitew tapi buat taik) jangan ler kome amik risiko menyewakan rumah pada 2 ekor ni.
 
Lain ler kalau korang memang nak buat rumah kebajikan (welfare) boleh ler mengalu2kan jin dan jembalang ni sebab memang spesis ni jenis papa yang tau nak bergaya tapi sebenornya hamprak!

Monday, August 26, 2013

PERSIAPAN KE BANDUNG!

Sekarang ni aku dok menghitung hari dan detik...rasanya lambat nau masa berlalu walhal pagi dan petang tu sama jer..

Naper? Teman nak makan angin kat Indonesia. Kalau dulu akak ke Medan, sekarang ni akak nak shopping giler2 kat Bandung plak. Ksta orang tu 'Syurga membeli belah'. Kalu shopping tak menyedorkan diri ..dah sah2 ko terbelah (pokai) ler namanya!.

Awal2 dah tukar duit rupiah ko...jutawan segera akak. Duit rupiah tu cuma 10 juta jer tapi akak stand by duit RM kot2 tak cukup. Baik hati money changer kat Subang Skypark ni..siap bagi special rate lagi . Yo lah..famous nama aku dok selalu nau tukar duit matawang asing dengan dia...bagi pihak syarikat. Kira amik kesempatan jugak ler tu..

Emak dah awal2 pesan kain batik jawa dia. Aku dan hubby memang tak boleh nak bezakan yang mana satu batik jawa sebab aku sendiri tak reti pakai kain olls..'Jangan plak belikan mak batik lepas yang panjang tu' amaran keras tu...Telekung dia jer dah boleh bukak bisnes telekung, ada hal nak order sampai 2.

Aku reject sebab nak bagi peluang kat adik beradik lain nak memesan. Dengar citer...Air Asia cuma bagi 8kg seorang berbanding 13 kg cam dulu. Lorr..sket jer lah tangkapan aku nanti.... huhu c banyak benor ler duit tu..Takut nanti..peginya bergelar jutawan..balik Malaysia....muflisan..Tu yang tengah buat list barang yang perlu dibeli jer...Boleh ke aku ikut belanjawan ni nanti yerk....???

Tuesday, August 20, 2013

ALASAN TAK MASUK DEK AKAL!

Kata omputih..If youwant to cheat..cheat smartly!. Sebabnya kalu korang kantoi..malu wehh!. Unless muka ko macam muka tembok..memang ler kena maki pun tak rasa apa kannn...

Ni antara alasan yang tak boleh di terima pakai oleh seorang penyewa aku yang memang liat bab bayar sewa

1.  Sekarang ada kat kampung.  Mak aku yang tak reti IT pun tau ada
      internet banking. Lagi pun ATM kat mana2 pun ada..apalagi bank.

2.   Dia masuk spital plak..sebab tu tak leh gi Bank.
      Kalu dia masuk spital pon, tak kan laki dia tak leh nak buat. Dia
      leh suruh aku tunggu wife dia discharge dulu. Masalahnya sewa
      dia tu.dah tertunggak masuk 3 bulan dah. Macam2 janji dia bagi
      tapi semuanya janji kap lam ya nga!

3.   Dah buat citer plak, umah dia kena pecah masuk.
      pasal tak bagi tau jer..kepala dia laki bini pun pecah gak!!
      Pembohong tahap gaban! Dia leh kata barang byk ilang tapi
      herannya tu rumah takder plak kesan pecah atau dikopek dek
      orang. Hish!! ilang sabar aku dgn perangai tenant sorang ni.

Sebelum jantung aku ni meletup cam gunung berapi..I must do something ni...Dia belum tengok skill aku kalau marah orang lagi nih...

Sunday, August 18, 2013

HUJUNG MINGGU YANG BZ...

Hari ni jadual akak agak pack jugak ler. Pepagi lagi dah bergegas ke Taman Permata untuk dentist appointment baby.

Habis jer appointment tu..kami pegi plak ke Shah Alam untuk urusan tenancy agreement untuk apartment kami di sana. Alhamdulillah rezeki makin murah. Tengah jalan tadi..masa di traffic light, ada ler sorang hamba Allah ni minta derma dengan menjual tisu. Time tu aku cuma ada duit pecah sebanyak RM2 jer. Tapi atas dasar simpati sesama manusia..aku berikan juga. Sapa sangkakan....sedekah RM2 tapi Allah gantikan dengan RM2,000 lebih....Syukur atas rahmatMu...

Balik dari Shah Alam plak, my sister inlaw kat Rawang call nak datang beraya dengan anak menantu. So mintak tolong hubby gi NSK jap beli barang2 mentah untuk buat mee kari. Sempat gak tu dan akak senyum sampai telinga bila dorang puji mee kari tu sedap. Buktinya...abang ipar teman tambah makan!..

Saturday, August 17, 2013

AKU RINDU SERINDU2NYA..

Banyak benda yang aku rindu dan impikan agar ianya dapat aku ulangi semula kenangan indah tu.

Rindu suasana raya di kampung halaman
Giler tak rindu ko!...Raya ler..kesempatan untuk kami berjumpa sanak saudara yang bz dengan hal memasing. Tapi aku tak rasa kenangan indah tu dapat aku lalui semula. Semua yang indah tu berubah sebaik saja Abah tiada..dan ianya cukup memberi pengajaran kepada aku. Bukan semua budi yang ditabur tu di balas dengan bunga....Malas dah nak fikir benda ni...

Rindu nak buat Family gathering cam dulu.
Paling seronok bila kami adik beradik konvoi gi Langkawi,Penang beramI-ramai dengan ipar duai.Nampak sangat yang arwah abah seronok sangat masa tu...

Rindu dengan zaman persekolahan dulu.
Ni memang tak mungkin akan berulang punyer..tapi penah teringin nak menyarung kembali uniform sekolah dan mengulang kembali zaman kenakalan dulu2. Nakal tu idok ler cam bebudak sekarang tapi aku dulu lasak mengalahkan budak jantan lagi. Rindu nak bertemu rakan2 sebaya. Kalaukorang kenal atau jumpa aku kat mana2 pun...tegur lah yer...


SETIA HUJUNG NYAWA

Bukan drama atau wayang gambar tapi ini adalah cerita benar yang aku tonton kisah seorang suami yang setia menjaga isterinya sehinggalah isterinya meninggal dua akibat sakit yang dideritai sekian lama.

Bukan semua lelaki yang bergelar suami sanggup berkorban demi menjaga isterinya yang terlantar sakit malah isteri yang sihat pun ditinggalkan hanya kerana dah berjumpa yang lebih berkenan di hati.

Tah naper tetiba aku sebak dengan cerita tersebut.. Terbayang juga aku, sekiranya aku di timpa musibah yang sama...setiakah suami aku untuk terus menjaga aku hingga ke akhir hayatku?

Berbahagialah kamu wahai kaum Hawa yang dicintai suami selamanya...setia hingga hujung nyawa...Muga aku adalah salah seorang darinya.....

Friday, August 16, 2013

DAH KEJA DAH!

Huhhhh....malas jer rasanya nak masuk ofis yerr...Lain dengan aku ni sebab aku excited nak gi ofis utk menyudahkan kerja2 yang terbengkalai. Jalanraya lengang dan apalagi aku pecut ala F1 (hik! hik!..idok ler...laju..110 jerrr..lupa sekejap opss raya masih berlanjutan sampai 15hb. Jangan main-main Yonggg...kang dapat love letter dari abang trafik....
Bukan jalanraya jer lenggang ..ofis pun cam sunyi sepi..Depa masih nyambung cuti, continue makan lemang sampai tak hinggat nak balik. Jangan lepas raya kome sambung cuti di spital udah ler yer...jaga kesihatan tu..ingat puasa sebulan tapi nafsu untuk makan tu kena ler control sket.

SEPAGI DI IMIGRESEN SENTUL

Punya ler excited giler nak bangun pepagi ari ni. Ni sumer gara2 nak mengejar masa nak mendapatkan nombor awal kat Jab. Imigresen ler. Today..aku hubby and baby nak renew passport coz Sept ni kalau tak der aral nak gi Indonesia. Bandung maaaa....

 Frust betul bila pegi kat Imigresen Wangsa Maju..tutup ler plak hari sabtu ni...Nasib baik ada Aso kat situ suruh kami pegi ke Sentul.  Ya Ampunnnn...ramai nyer makhluk yang nak gi oversea ni..dari jam 9 pagi lebih kurang..sat ni dah kul 12.30 tengahari, nombor pun tak panggil lagi..huhu.

Sementara tengah menunggu ni , sempat gak akak update blog ni. Mata ni..jangan citer arhh kuyu semacam lepas pekena nasi lemak dan nescafe ais tadi. Dah cam nak baring jer atas lantai sejuk kat sini...
Hubby aku lagi ler..dah cam badan dia tu dah tumbuh duri landak..tak leh dok diam, kejap duduk..kejap bangun..paling bengang tu bila dah tak der keja, dia dok mengurut belakang aku plak..Huh!  rajin tak kena tempat orang tua ni...

Tengah pasang angan2 ni..apa nak shopping kat Bandung nanti....berapa nak di "laburkan" ke sana. Jangan aku melopong bila balik Malaysia nanti udah..

Complete everything dalam pukul 3 lebih...Seharian ko...pakal ler aku nak fly wehhh...

Monday, August 12, 2013

SIKAP PEMANDU MALAYSIA DI JALANRAYA

Kalau bercakap tentang kerenah ataupun sikap segelintir pemandu kita di Malaysia ni memang tak dapat dinafikan ianya perlu ada pendekatan yang lebih menyeluruh.

Kalau sebut pasal kempen, rasanya setiap kali ada perayaan, tiapa kali tu jugalah ada ops jalanraya yang akan memantau pengguna jalanraya yang tidak mematuhi peraturan. Tapi nampaknya undang2 di Malaysia ni tidak begitu berkesan buat pengguna jalanraya yang merasakan diri mereka kebal undang2.

Contoh ketara yang dapat aku lihat tentang sikap mereka ialah ketika berlaku kesesakan jalanraya. Laluan kecemasan ataupun di panggil bahu jalan tu merupakan altenatif mereka untuk memotong. Bila lorong kecemasan yang biasa digunakan penunggang motosikal dipenuhi dengan kereta dan lori, pengguna motosikal ni plak trpaksa menggunakan laluan di celah2 kereta yang ada di yengah jalanraya.

Apa yang aku perhatikan, diaorang ni tak sket pun rasa bersalah malah cam bangga dengan sikap kurang ajar yang ditunjukkan apalagi ketika memandu dengan kereta mewah. Berapa sangatlah kLU kena  saman pun kannnn....??? Bayaran saman sebanyak tu "celah2 gigi" jer bagi dorang yang punya duit ni. Tapi bagi yang tak mampu nak bayar saman tu, perasaan bangga yang super bangang tu jer ada dalam diri dorang ni.

Apakata penggunaan AES tu bukan hanya ditumpukan pada pengguna yang bawak kereta ala pelesit hutan ni sebaliknya dipasang untuk pengguna jalanraya yang memasuki lorong kecemasan

Sunday, August 11, 2013

MEH KITA KITAR SEMULA

Bukan nak bersyarah atau nak berkempen tapi cuba korang fikir dan renung2kan apa yang nak aku katakan...

Seperti kebanyakan surirumah yang lain..aku pun tak terkecuali membeli barang dapur di hujung minggu. Tiba kat kaunter bayaran, baru ler aku perasan yang hari ni hari tanpa plastik (kata budak kaunter tu). Habih tu aku nak bawak dengan apa barang
2 yang bertimbun ni?. Budak kaunter tu jawab yang plastik akan diberi tapi kena beli.

Tak kisah ler bab beli plastik beg tu tapi kelakar plak aku rasa kempen yang cam tak masuk akal ni. Kalau betul2 nak berkempen, apa kata korang implement betul2. Nape tak kempen kitar semula bab penggunaan plastik ni hanya pada hari Sabtu jer..tu pun tak menyeluruh..Maksud aku...dah bertukar kepada kempen jual plastik bag plak.


Tu satu hal la jugak...yang aku heran tu, naper tak dihapuskan terus penggunaan plastik ni?. Bukan ker boleh diganti dengan karung kertas cam kat oversea pakai tu. Lebih mesra alam gitew dan tak payah nak pening kepala memikirkan camner nak melupuskan beg plastik tu kan!

Saturday, August 10, 2013

FROM KL TO PERAK ...

Hari ni dah masuk raya ke 4! Maka seperti yangdijanjikan, rombongan cik kiah berangkat ler menuju ke Felda Lasah di Sg. Siput Utara demi memenuhi undangan dari uncle aku yang akan melangsungkan perkhawinan anak lelakinya.

Cam biasa ler...dalam adik beradik ni, aku ler diantara mangsa yang dijadikan wakil adik beradik yang lain. Tak ngape gak sebab ni 1st time aku pegi umah dia. Memandangkan dia merupakan uncle yang masa mudanya sporting dan rapat dengan emak, maka aku sanggup meluangkan masa menjenguk dia.

Ikutkan tak sanggup aku nak meredah jammed dan melalui petjalanan yang jauh ni..tapi fikirkan bila lagi nak jumpa kan? Kebetulan time raya plak..on jer lah. Lagi pun supir aku si Abang nidengan rela hati drive bagi pihak bondanya yang nak ngelat ni. Hihi....

Doakan muga rombongan Cik Kiah ni sampai dengan selamat yerk!.

Sunday, August 4, 2013

BERAYA DENGAN SOFA BARU WEH!!

Raya tahun ni cam tahun2 lepas gak cuma nyer tahun ni lebih bermakna sket sebab beraya dengan sofa baru!. Semalam aku and hubby usha satu kedai perabot Empire kat Shah Alam . Kelassss mak....Empire gitew ko...!

Harga yang ditawarkan tu mmmphhh....(telan air liur jap) boleh tahan ler... Tak tahan pun kena kata tahan gak sebab cantik bangettt. Aku try gak mintak free gift tapi dia cuma bagi tea set yang reganya RM750.

Hubby aku dah tak nak bangun dari kerusi tu..endak ler tuuu..lagi ler salesman tu dok menabur "racun" kat dia. Untung dia bwk accountant dia ni..hihi! Aku cakap kat salesman tu nak fikir dulu. Sok aku contact dia.

Balik  umah jer, anak aku si Abang ni gigih search kat internet branch Empire yang terdekat dengan umah..Ampang!  Memang nak jadi rezeki kami, jumpa sebijik sofa yang sama yang reganya lagi rendah dari yang kat Shah Alam tu. Aku siap mintak free gift tea set dan...ada DAN lagi tu...sebuah lampu sisi warna keemasan gaya lampu Aladin.

Salesman tu plak letih dengan desakan aku..akhirnya menyerah gak...ala dah nak raya kan..apa per salah ko bagi free gift terlampau sket. Sesuai dengan rega nyer kannnnn..

Tak sabor nak raya dengan sofa baru...Yeeeeehahhhh!!!!!

Friday, August 2, 2013

SELAMAT BERSHOPPING SAKAN!

Apa lagi keja orang pompuan ni kalu tak shopping. Macam irama dan lagu yg tak leh nak dipisahkan. Jujur aku cakap ni..perkara paling best ialah shopping...tu salah satu terapi minda gak tu.

Tapi apa ke jadah terapi minda nyer kalu dah nak bernafas pun tersekat2  gara2 orang yang terlalu ramai . Tu tak masuk lagi bab bau "keti@# nyer yang boleh buat terbalik idung ni...Tu yang paling tak  suker bab shopping  tempat sesak ni.

Tapi cam tu baru ler ada aura hari raya kan!  kan! kannnn.Cewahhh! banyak ler ko punya
aura...sampaikan rasa cam nak tumbang dibuatnyer. Heran nyer..mak cool jer sambil mata liar memandang baju2 yang dijual kat situ. Mak ni bab shopping memang sihat walafiat..tapi once masuk jer keta..baru dengar dia mengeluh yang tulang pungkuk dia sakit..Aikkks baru rasa sakit yerrr...tadi tak nyedorkan diri.Keh! keh!

Disamping korang bershopping tu, harus hati2 sebab kalu leka...orang lain plak shoping purse korang dalam handbag tu kang. Masa ni ler penyangak ni nak dapat side income. Menangis tak belagu wooo kalu ko susah payah cari duit..orang lain yang senang belanja.

Thursday, August 1, 2013

REZEKI HARIRAYA UNTUK ANAK-ANAK

Untung sabut timbul tapi untung manusia??? Cam aku ler..hihi! Nak habaq berita gumbira nih. Rezeki yang datang dalam bulan puasa. Biasa ler kan..dalam bulan puasa dan menjelang raya ni, ramai yang rajin menghulur tangan memberi sedekah.

Company tempat keja aku ni berbesar hati memberi wang hariraya untuk anak2 staff. Untung ler sapa yang anak ramai kan...aku ni 2 kerat jer. Alhamdulillah...CEO kami bagi lebih dari tahun-tahun sebelumnya. Sukerrrrrr!!!!

Tak cukup dengan duit raya, dia bagi plak kuih raya beserta  kek lapis Sarawak. Alahai... beruntungnya kami dapat bos yang sentiasa mengingati kebajikan staff2 nyer. Tambah teruja bila dapat lagi duit raya dari bos dari Finance Department kami. Syukran.....

Thank you gak buat akak senior kat sini yang bagi personal duit raya dia untuk anak-anakku. Muga kalian murah rezeki dan di rahmati Allah belaka. Insya Allah ..aku juga teringin bersedekah cam kalian sekiranya punya rezeki yang melimpah ruah suatu hari nanti.

Tak ketinggalan hamper kuih raya yang dah aku bawa secara beransur-ansur balik...Thank you lah kat semua yang memberi tu yerrr....Sayang koranggggg!

DUGAAN DI BULAN PUASA

Korang penah dengar tak peribahasa "lebih sudu dari kuah" ermmm....lebih tepat lagi pepatah "kaduk naik junjung". Eh kalu aku bukan kamus Dewan ni, banyak ler peribahasa yang boleh aku gambarkan tentang makhluk Tuhan sorang ni.

Mula2 masa nak sewa kedai aku dulu, dah nampak perangai sogeh minah ni tapi hubby aku terima gak dia.Rupa ramalan ku benar belaka ( cam lirik lagu plak).

Kedai tu aku buat bilik air baru untuk dia. Boleh plak dia minta robohkan...tak mau pesen camtu...nak ikut pesen tengkorak dia jer. Tu tak per lagi...bab sewa ni dia buat kita cam peminta sedekah plak. Tiap kali nak remind dia..dah tu boleh plak suka suki bayar ikut cita rasa dia...bayar RM300, peh tu RM350....sampai ler habih sebulan sewa. Ingat kedai aku u courts yang ada monthly instalment ke haper??. Boleh plak dia cam marah bila tiap kali minta sewa. Dia tuan rumah ke atau aku..? Atau minah ni ada penyakit kecelaruan akal fikiran yg tak reti nak bezakan penyewa dgn pemilik!


Ni buat hal plak, pandai2 potong sewa kedai aku sebab dia nak buat lesen plak plus duit under table yg dimintak orang dlm yang ala2 lintah darat yang amik kesempatan ni. Aku tak peduli ler dia nak bagi under table ke atau underware dia sekali pun. Aku tak nak bersubahat tapi suka2 minah ni nak potong duit sewa aku sebab benda ni. Kang dengan ko2 sekali dengan lintah darat tu aku seret nanti. Mau ker?

Ni tengah istighafar menyabarkan diri sendiri ni....

Wednesday, July 31, 2013

SAPA KATA SENANG JADI ORANG SENANG?

Kalau tengok dari mata kasar, orang luar mungkin fikir begitu mudah untuk aku berjaya malah ada yang kata kemewahan yang aku perolehi ni mendadak jer dapat nyer cam hujan emas turun dari langit. Statement cenggini tak perlah lagi..ada yang main gurau kasar lagi dengan aku.."ko beli toyol ke"? Amboiiii tak sayang mulut ko !

Sapa kata mudah?? Meh sini! ko tengok hidup aku..memang ler ko boleh cakap gitu tapi aku ni yang merasakan jerit perihnya nak mengumpul reta Ismet Ulam Raja ni jer yang tau camner sakit nyer.

Dari mula naik turun bank mendapatkan loan hinggalah kepada pergi balik berjumpa lawyer semua aku dah lalui. Tu belum lagi bab buat umah ...nak monitor lagi kerja-kerja pembinaannya, nak memilih jenis2 tiles dan tah apa lagi ler yang aku buat. Dah macam mandor jer aku waktu masuk ke kawasan pembinaan tu...

Masalah tak gak selesai...bila dah terdirinya umah, masalah2 lain plak berbangkit. Kiranya muka aku ni dah famous kat MPS tu...gara2 kenaikan cukai pintu yang mendadak naik. Nak protes ler kononnya...ada rezeki depa pertimbangkan untuk reducekan sket. huhu...Tapi serius aku cakap, so far aku tak penah miss bayar cukai pintu ataupun cukai tanah yer.. Nak menjaga nama baik kononnya...


Tak kisah ler di mana kedudukan anda sekarang. Yang penting, kalau anda ada kemahuan untuk berjaya, berusahalah dengan gigih. InsyaAllah ..berkat usaha dan rezeki yang halal, semuanya akan dipemudahkan Tuhan...

Sunday, July 28, 2013

KASIH YANG BERTAUT KEMBALI

Sweet nyerrrr....bila baca kisah Dato' Hattan kembali rujuk dengan isteri pertamanya. Siapa sangka kan..dalam jangka waktu yang begitu panjang, mereka dipertemukan semula.

Bagi aku, sekali pun tiada jodoh antara pasangan tu, jangan lah terbit permusuhan. Percaya pada ketentuan Ilahi yang telah menetapkan jodoh kita sejak azali.

Mungkin hari ini kita kecewa dengan perpisahan yang terjadi. Tapi yakinlah bahawa Allah akan memberikan yang terbaik untuk kita.

So..tak perlu bengkak-bengkak mata dan frust menonggengenangisi perpisahan yang terjadi. Tanganilah hidup ini dengan fikiran yang matang dan sikap yang positif.

PEMBAZIRAN TANPA SEDAR

Kengkawan ofis selalu kata aku ni pandai budger perbelanjaan aku. Orang keja bahagian kewangan ler katakan. Sebenarnya aku sendiri tak rasa gitu.alah kenkadang tu lagi teruk bila sesuatu yang beria-ria aku beli tapi sudahnya tak pakai dan guna pun.

Raya tahun ni, awal-awal aku dah plan nak baju raya paling banyak pun 2 helai jer..Tup-tup boleh kesasar plak bila teruja tengok jualan baju raya yang cantik2. Sebenarnya aku salahkan hubby aku gak sebab masa membeli tu, doa tak remind aku pun...asyik dok angkat ibu jari ( tanda ok ler tu) masa aku tunjuk baju tu kat dia. Amik ko! samapi kat umah, kira punya kira....5 helai baju raya aku. Tu tak campur lagi dengan kain ela yang belum ditempah ada 3 pasang yang direject oleh tailor dek kerana tempahan penuh!

Diam2 aku pujuk hati ni...tak per..tak rugi pun aku beli...sebab sumer aku pakai..(walaupun dalam hati ni sesal tak sudah) huhu...Pada korang yang belum bershoping tu, kawal perasaan tu ...cam hubby aku kata...isteri dia ni bukan nya accountant tapi engKAUT! 

FESYEN YANG TAK KENA PADA TEMPATNYA

Jangan jadi mangsa fesyen! Mangsa yang camner tu? Sapa yang menjadi mangsa?. Banyak plak tanya nyer yer..Meh kita tengok apa yang dikatakan mangsa fesyen ni.

Maknanya lebih kurang ler yer... bila kita bergaya tak kena tempat dan situasi pada masa tersebut. Korang penah tengok tak orang pakai tudung tapi pakai pakai suar pendek atau pun suar legging siap pakai baju pendek lagi. Kalau body slim tu...ya ampun ler lagi ( tu pun tak menepati ciri-ciri Islam.

Selalu gak akak tengok, wanita yang pregnant ni pakai baju ketat terutamanya di bahagian perut. Apa motifnya tu yer?. Nak nunjuk yang awak tu pregnant ler? Lorr...tak heran pun orang..mengutuk lagi ada..Kalau aku...aku kesian kat anak dalam perut dia tu..mesti sesak nafas baby tu. Aku tengok pon cam tak ler bernafas...


Tambah lagi di bulan Ramadhan ni, elakkan ler memakai pakaian yang menjolok mata. Menambah dosa sendiri dan mengurangkan pahala puasa orang yang melihatnya jer.

Boleh kalau nak seksi..tapi depan suami jer lah ya...dapat pahala lagi...

PERKARA YG DITAKUTI WANITA

Semua perempuan dalam dunia ni inginkan kesempurnaan pada diri mereka kan?. Sebab itulah, kaum perempuan ni sanggup buat aoa saja asalkan diri mereka kalau boleh perfect 100% di mata ramai. Sebsb tu lah, kaum hawa ni cukup takut dengan perubahan seperti di bawah :

1)     Berat badan naik bagai dipam2.

Ni kes biasa ler terutamanya  lepas bersalin. Anak baru sorang tapi spare tyre udah macam pelampung. Ni ler satu punca naper suami beralih arah mencari arah. Masa bercinta, saiz pinggang mak oi! 24...tapi lepas kahwin, angka tu jadi terbalik jadi 42!. Tu belum lagi kes sambut laki balik keja dengan bedak Tanaka yang menjadi rebutan wanita sekarang...

2)     Tua sebelum waktunya.

Tang ni perempuan cukup takut...bila berdepan cermin, tetiba menjerit cam orang histeria. Nak tau naper? Hanya kerana dia nampak sehelai uban di kepala. Tu belum lagi dengan kedutan tang mata dan tempat2 yang sewaktu dengannya.

Mula ler mencuba segala jenis produk kecantikan yang kononnya boleh menghilangkan kedutan. Tak pon cucuk botox ! konsepnya...Mana mau nyer yong...Dah fitrahnya manusia akan melalui jugak usia tua ni.

So apa pon yang dah ditetapkan buat kita terima jerlah dengan redha yerrr.....


Tuesday, July 16, 2013

KUIH! KUIH!

Puasa baru beberapa hari..tapi kuih raya dah berbondong2 korang beli..Macam mengalahkan nak buat rumah terbuka. Sana hambik sikit..sini pun ko order sikit. Sudah nyer...penuh satu meja dengan kuih muih. Tu belum masuk lagi ketupat rendang.

Ni nak cakap sket pasal korang yang suka no membeli kuih kat luar. Memang ler kalu tengok sekali imbas, kuih raya tu punya ler cantik..Macam2 sampai naik juling bijik mata tak tau nak pilih yang mana satu. Sudah nya borong semua...Bila time nak merasa...ha! ha!ha! padan muka sendiri kan...rupanya kaler dan bentuk kuih je lain tapi rasanya sama...

Kalau biskut conflake contohnya le nyer...banyak tepung dari conflake nyer. Tu ler dia.. Samada orang yang jual tu tak tau buat kuih atau memang dia nak untung berlipat ganda. Aku penah ada experience cam tu... Sedih tau..beli mahal-mahal, alih-alih kuih tu rasanya semua sama...Kalu dekat tu..aku dah pulangkan balik kuih-kuih tu.


Korang perasan tak harga kuih tahun ni mahal giler. Eh aku pun dah pandai guna perkataan giler ni...! memang naik mendadak..Setengah kuih kuantitinya  makin berkurang berbanding tahun lepas tapi rega tetap naik.

Tiap-tiap tahun aku berangan nak buat sendiri kuih raya. End up nyer tempeh gak...tapi yang pasti aku tak kan beli yang merata2 tempat sembarangan sebab dah penah terkena dulu. Cayer tak kalu aku kata, bab beli kuih raya ni dah jadik tugas hubby aku dah. Dia yang rajin ngoder kuih raya....

Selamat membeli kuih raya yer korang....

CINTA SEBELUM VS CINTA SELEPAS KAHWIN

Tetiba kuar topik panas cenggini plak yerr..Dah pukul 11malam tapi mata ni masih tak mau gak lelap. Tengah tergolek-golek atas katil, aku belek-belek majalah mengenai artikel tentang perkhawinan dan percintaan ni. Sajer nak kongsi dengan korang topik panas ni.

Cinta sebelum kahwin
Of coz ler manis macam gula. Masa ni..semuanya indah. Sikit pun ko tak nampak buruk pasangan ko tu. Pendekkata kentut dia pun wangi dan indah jer bunyi nyer (iyer ker?..sebab hubby aku simpan kentut dia masa bercinta dulu).


Masa ni kalu ko merajuk...punya ler syok sebab ada yang tukang pujuk..merajuk ler berapa kali pun...dia tetap setia memujuk.


Time birthday...ni time yang paling seronok sebab ko leh mintak jer apa barang ko nak hatta nyawa dia sekali pun...mesti dia bagi.

Bila berjauhan...rasa terbayang-bayang, rindu semedang. Pandang pinggan makan pun nampak muka dia, toleh ke kiri kanan pun ternampak wajah dia. Paling teruk tu, mandi pun waterproof cam mascara gitewww....


Telefon jangan cakap ler..kalau boleh setiap 1 minit ko nak dengar suara dia. Soalan yang sama gak yang ko tanya dan yang heran tu, dia tak penah jemu-jemu dengar soalan yang sama. Paling kelakar badass tu bila memasing tak nak letak telefon dulu...Sayang nak letak konon...Porrrrahhhh!

Cinta selepas Kahwin

Kalau dulu ko dengan dia memasing simpan kentut...dah kahwin ni..amik ko! main lawan kentut sapa paling kuat plak..bunyinya cam berbalas pantun plak...Kik! kik!

Merajuk? Mati kering ler ko situ..tak kan dia pujuk. Mengalahkan budak dalam buai lagi nak merajuk ! Sendiri ler ko pujuk hati yag lara tu yerr...Nasib ko ler labi....

Birthday present! Hello..jangan nak suker sangat yer. Tak de makna ko nak berpresent2. Paling2 pun dia bawak ko makan kedai makan mamak dekat umah jer...Tun pun duit ko yang kuar gak..(Nasib baik tang ni aku tak masuk group korang) Wakaka....

Lepas kahwin ni..of coz ler hari2 korang dok pandang muka couple korang tu kan? So..mana datang nyer rindu tu...nyampah ada ler kalau dah hari2 dok menempek dekat ko kan?. Kalau kata suami ko out station..cam raya hindu ler korang yer...leh shopping sakan tanpa gangguan. Tak semengah!

Sama gak dengan telefon ni. Asal yang penting jer...sajer ko nak merengek gediks kat telefon tu..pakal kena sound ler dengan hubby ko nanti."Buang tebiat apa awak ni!" Nak ker ko terima ayat maut cam ni dari hubby ko?.

Apapun..kesimpulannya, samada dalam percintaan maupun perkhawinan, cubalah kekalkan keintiman dan kasihsayang korang suami isteri tu yer. Cuma satu jer kat atas tu yang aku tak gemor tapi masih di kekalkan hubby aku sampai sekarang...telefon!. Bukan hal penting pun...cuma nak tanya sibuk ke?. Selalu aku jawab..Tak aihhh...I kan ke CEO company ni...tengah goyang kaki ni...Hubby aku pun cam biasa.ler, gelak terbahak2...













Thursday, July 11, 2013

AHLAN WASHAHLAN YA RAMADHAN ...

Hiii...salam bersiaran bersama akak....Lama tak buka blog diary hani ni..Kalu mau berkulat dah tumbuh macam2 spesis kulat dah.. Diam tak diam udah masuk bulan ramadhan kita kan?

Tahun ni excited nak tambah amal berbanding tahun lepas ..Manjang tuang solat tarawih. Tapi tahun ni..selagi boleh aku berusaha untuk menjadi "tetamu Allah" di Masjid bersama suami dan anak. Hari pertama memang meriah sangat..berpusu-pusu orang datang hinggakan sampai ke perkarangan masjid penuhnya. Alhamdulillah seronok kalu hari2 camni kan.

Tapi keseronokan tu cam terganggu gak bila ada segelintir jemaah membawa anak2 kecil ke masjid. Memang ler tak salah malah digalakkan untuk kita ibubapa mengajar anak2 mendekati masjid. Tapi mereka bukan diajak bersolat tapi berlari ke sana sini mengganggu para jemaah yang sedang bersolat.
Sampaikan satu masa tu ada sorang makcik ni dipijak kepalanya ketika bersolat sunat.

 

Harap ler sangat kat korang kat luar sana, kalu ada anak2 kecil tu, tak payah ler bawak ke masjid. Kalau tak der sapa nak menjaga, memadai ler bersolat di rumah jer. Kita  nak ke masjid untuk menambah pahala tapi in that case dah membawa ke dosa bilamana perbuatan kita tu menyebabkan hilang nyer kyusuk jemaah nak bersolat.

Aku jer contohnya...masa anak2 kecik..memang tak berani nak bawak memandangkan abang waktu tu hyperactive. Mau dia plak ganti Imam dok  depan saf...

Tak terlambat rasanya nak wish u olls Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...Muga Ramadhan kali ini bukanlah ramadhan yang terakhir buat kita...sekiranya memang dah tersurat ia adalah yang terakhir..biarlah ia menjadi Ramadhan yang paling terindah dalam sejarah hidup kita.