Monday, December 27, 2010

PUNCH CARD!


Pagi ni aku terkocoh2...almaklumkan terlambat sket. sebab semlam tah naper mata ni tak leh tidur...Aku akui ler banyak benda yg difikirkan..Bila dah otak berputar2..mata pun ikut ler sama terbuntang...

Aku ni tak biasa lambat ke pejabat..Sampai jer kat tempat parking, tengah berlari2 anak..hp plak bunyi...Yong! aikk?? pehal plak cari aku pepagi buta nih...baru nak angkat dah mati talian...maleh nak call balik sebb tau mesti sajer nak chit chat jer tu..

Merah punch card aku ari ni 8.06 minit!. Pasal punch card ni nak kabor sket dengan korang. Cam aku yang betul2 rushing mengejar masa ni..rasa ralat bila lambat tapi...baru2 ni aku ternampak ler sorang Hamba Allah ni siap punch card utk kengkawan depa!...Kengkadang tu, tak rasa bersalah datang lambat sebab dah ada orang stand by punch kan card tu.

Adil ke namanya tu?? Kalau orang lain dah kena bagi surat warning tapi apasal plak makhluk yg camni leh lepas yekk??. Apa bezanya orang yg tak punch langsung dengan orang yg MENIPU time punch card dia?? Sama jer lebih kurang kan??

Watch out guys! perbuatan korang tu memang tak adil pada pekerja lain...Sekali lagi kalu aku nampak..aku sound depan2 okay! Belajar ler jujur pada diri sendiri. Korang tu bukannya kecik lagi nak diajar benda remeh temeh tu.

Thursday, December 23, 2010

DIMANA ADA KEMAHUAN..DI SITU ADA JALAN!

Masa menunggu Abah di wad tempohari, kami membeli berbagai suratkhabar dan juga majalah bagi menghilangkan kebosanan. Diantara majalah tersebut , aku cukup tertarik dgn satu artikel dalam Mastika. Tentang kepayahan dan kemiskinan manusia. Ketabahan mereka menempuh kehidupan ini amat menyentuh hatiku.

Kisah seorang doktor yg dimasa kecilnya begitu daif sehinggakan tidak mampu utk mempunyai wang saku ke sekolah. Namun beliau berusaha menjual buah2an disekitar rumahnya utk dijual di sekolah. melihat kesungguhan yg ditunjukan, seorang Hamba Allah membantu sehingga beliau menjadi seorang doktor akhirnya. Kisahnya mengingatkan aku pada abah kerana perjalanan pahit getir yg dilaluinya hampir sama sehingga abah berjaya menjadi seorang usahawan yg berjaya.

Kengkawan, siapa pun kita...walau dari taraf mana pun kita berada...jangan mudah putus asa dan mengalah untuk mencapai apa yg dihajati. Untuk menjadi seorang yg berjaya bukan mudah tapi ianya tidak mustahil untuk dicapai.

Cerita tersebut membuktikan bahawa bukan sijil jadi penentuan kejayaan hidup seseorang tapi kesungguhan dan ketabahan kita. Sesiapa pun mampu hidup bahagia di muka bumi Allah ini asalkan dia sanggup berusaha bersungguh2.

Bangga dengan usaha dan kecekalan serta kejayaan Abah yg cuma berpendidikan darjah 6 sahaja!

APA ADA PADA NAMA



Apa nama awak?..aku bangga bila menyebut namaku. Nama yg diberi olah orang2 yg menyayangi aku dan menyambut kelahiranku ke bumi ni. Pernah tak korang dengar ada oran yg tak suka atau kurang suka dengan nama yg diberi padanya. Aku faham ler kalu nama tu nama yg membaw makna yg tidak baik...of coz ler..aku pun tak senang.

Ramai gak yg modified nama tu supaya jadi lebih sedap didengar dan bunyinya kedengaran lebih glamour. Kawan sekolah aku dulu, namanya Sita Dewi Kencana...Nama yg cukup unik. Kakaknya Puspa Dewi Kencana dan Kesuma Dewi Kencana. Mulanya dia juga tidak berapa menyenangi nama tersebut kerana ramai kengkawan dan guru2 menyangka nama tersebut ialah seorang pelajar India!.Tapi aku menyenanginya kerana dia seorang yg suka menolong rakan2nya...

Bagi aku, nama memang memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian ni. Tapi sekiranya nama korang seperti kawan aku tadi...mengapa perlu ditukar atau disembunyikan...orang menyukai dan memuliakan kita bukan pada nama tapi pada budi pekerti dan sikap kita. Jika nama berbunga2 pun..tapi berselindung dengan perangai buruk suka menganggu dan memusnahkan kehidupan orang lain..tak guna gak!.

Apapun nama tu diberi tetap dah diletakkan dalam surat beranak korang..so tak yah ler koran nak tukar atau buang sembarangan sebab masa korang dibacakan talkin nanti..nama penuh korang berbintikan mak tu dibaca penuh okay! Nama ala2 Mat Salleh atau pun nama ala2 Jawa...sumer kuar!

APA PERBEZAANNYA?


SAKIT JIWA ATAU JIWA SAKIT? RENDAH DIRI ATAU MERENDAH DIRI? Bunyinya macam sama...sekali tengok cam tak der perbezaan apa2 kan? Tapi realitinya ia membawa maksud yg jauh berbeza.

Sakit jiwa adalah satu penyakit mental yg penghidapnya memang tak boleh nak berfikir secara waras tetapi orang yg mempunyai jiwa yg sakit sebenarnya boleh berfikir. Tinggal lagi, dia tak mahu menggunakan akalnya sebaik mungkin dan berfikiran negatif terhadap orang.

Sebagai contoh orang yg mengalami jiwa sakit ni...dia selalu merasakan orang asyik memperkatakan tentang dirinya walau kemana dia pergi.Jiwanya selalu tertekan..kerana merasakan orang berniat jahat terhadap dirinya. Satu perkara yg paling pasti tentang mereka ni ialah tidak suka melihat orang "lebih" sedikit darinya. Jiwanya jadi tidak tenteram dan akan mencuba untuk menjatuhkan orang tersebut walau dengna apa cara sekali pun.



Manakala perasaan rendah diri pula ialah orang yg merasakan dirinya serba kekurangan berbanding orang lain. Orang seperti ini seringkali menyisihkan diri dari masyarakat setempat..kengkadang tu, untuk menutup kekurangan yg ada pada dirinya, dia akan menceritakan keaiban orang lain. Mungkin bertujuan untuk menutupi kekurangan dirinya sendiri.

Merendah diri pulak bermaksud seseorang yg tidak suka memperlihatkan tentang kehebatan dan keistimewaan yg ada pada dirinya sebaliknya ia lebih suka bersikap "low profile".

Gabungan penyakit jiwa sakit dan rendah diri ini merupakan penyakit yg paling kronik dalam masyarakat kita. Kalau penyakit sakit jiwa...dia berpotensi membunuh diri...AWAS kerana pesakit "jiwa sakit" dan "rendah diri" ini berpontensi pulak membunuh anda dek kerana tahap kegilaan mereka yg sudah sampai ke kemuncaknya tu!!

Monday, December 20, 2010

BAGHAL PUNYA MANUSIA!

Spesis camni pun ada lagi dalam dunia ni rupanya. Menyemakkan jalanraya jer... Liat plak tu nyawanya nak mati cepat...

Aku nak meluahkan rasa marah terhadap sorang mamat baghal ni. Pagi tadi on the way gi ofis...dah ler jalan jammed..dia dok buat lagak poyo dia tu, dah ler cross kat tanda pembahagi jalan tu, dok himpit keta aku..hampir2 nak kena tadi. Memandangkan dia bwk keta cam orang mabuk tuak, so aku horn ler..

Uwahhhh! dia punya marah bila lagak bodoh dia tu ditegur..siap berhenti keta, kuarkan kepala renung kepada aku...Dia ingat aku takut ke haper!! Dah ko salah..nak tenung makrifat plak kat aku..Aku bagi signal tanda bodoh kat dia! Memang bodoh pun! plus sombong tak bertempat!

Kepada mamat yg keta bernombor WTT 3031, tak usah ler tunjuk berani ko depan pompuan jer..kalu betul2 jantan, cuba ler ko buat perangai bangang ko tu depan jantan lain. Kalu tak pecah muka ko yg tak hencem tu..tak tau ler aku nak cakap lagi.

Ingat ler sket, orang lain pun bayar road tax! In fact gua cakap lu...gua bayar road tax lagi mahal dari keta lu tu..Baru pakai keta Gen2, berlagak cam pakai BMW.. Pirahhhhh!!!!

LEGANYA....

Lapang rasa dada bila lihat Abah dah selesai menjalani minor operationnya semalam. Lega sebab berjaya gak kami memujuk Abah yg dah pospone tah brapa kali. Semalam waktu tiba di pusrawi, Abah ditempatkan di wad tingkat 7 namun Abah beria2 mintak tukar ke wad yg lebih rendah. Sebenarnya Abah ni "gayat" pada tempat yg tinggi. Mendengar tingkat 7 jer, tekanan darah dia naik sampai 158.Sudah ler gitu, emak lupa membawak sweater dan stokin Abah yg kesejukkan

Banyak gak ler insiden yg berlaku yg mencuit hati sepanjang kami berada di sana. Masa tengah menjaga Abah di wadnya sementara menunggu waktu dibedah, Kerenah cucu2 Abah buat abah melupakan rasa takutnya.
1) Baby dan Abang time ni lah "lapar"nya terserlah...Habih nasi Abah licin dikerjakannya...

2) Abang dengan perangai nakalnya..konon nak kenakan sepupunya..gi tutup pintu wad. Rupanya orang lain yg kuar...jenuh gak ler dia nak membuka pintu tu.

3) Hisyam adik aku ni tetiba plak pening. Abah yg kesian dgn dia terus memberikan tempat tidurnya. Sapa2yg datang masa tu terkejut...Eh! sapa yg sakit sebenarnya ni?
Abah duduk dikerusi baca paper..dia plak dok baring..huhu..

4) Aku diminta utk "update" apa perkembangan abah dihopital kpd adikku yg tak dapat cuti ni. Tapi bila aku bagi tau dia, baju Abah ada kesan darah sewaktu kuar dari bilik operation...dia ngeri! Siap marah aku plak. Kata nak update kan!!

Kata Abah, operation tu memang menyakitkan sampai dia meraung kesakitan meskipun dibius, Abah masih rasa kesakitannya.

Apapun, Alhamdulillah..Abah tak mengalami komplikasi apa2 dan selepas operation tersebut, Abah makan begitu berselera dan bergurau dgn cucu2nya. InsyaAllah kalu tak de aral melintang..Abah akan kuar hari ni...

Thursday, December 16, 2010

FAMILY DAY

Hari Sabtu ni 18/12/2010, opis aku buat Family Day kat FRIM..Ini first time aku gi sana. Dengarnya penuh dengan kehijauan pokok2 dan alam semulajadi. Ikutkan malasnya aku nak pegi tapi kesian plak dengan Baby. Kami penah janji dengan anak2 akan bawak dorang bercuti after abang selesai examnya..

Tapi manusia kan bisa merancang jer.. Abah sakit plak...dan aku risau untuk gi bercuti jauh2. Takut terjadi apa2 kat Abah memandangkan emak pun tak berapa sihat..nanti nyesal seumur hidup. InsyaAllah, tika masa yg sesuai, aku akan penuhi janjiku pada anak2..

Aku sebenarnya teringin nak buat Family Day untuk adik beradik kami macam dulu. Bercuti di Penang..menyewa apartment yg cukup luas untuk kami 7 beradik . Memang menyeronokkan bilamana sumer berkumpul. Abah dan emak pun, aku lihat enjoy dgn trip yg kami buat tu. Semua tu mungkin tak kan terjadi lagi sebab Abah kini lebih suka duduk dirumah kerana kesihatannya yg tak mengizinkan. Huh! I really miss that time...

STOK GELI-GELI

Korang penah ke dengar istilah "stok geli-geli" ni?. Maknanya lebih kurang gini ler..sesuatu yg digunakan hanya untuk suka2 bukan secara serius.

Perkataan ni selalu digunakan oleh kaum lelaki yg boleh tahan ler nakal nyer.. Tak yah ler aku mention kat sini nama nyer..cukup korang tahu dia ni dah berkahwin..beranak pinak pun. Dalam pada tu, bercinta dgn minah tah made in mana tah!.

Bila ditanya..serius ke dia dengan minah ni? Jawapan dia..ala sajer..buat stok geli2 jer!Sedangkan si minah ni yang tahu jantan ni dah berkeluarga sanggup bermadu kerana cintakan sang jantan aka hartanya jua. Persoalannya di sini, begitu murahnya maruah minah ni sehingga sanggup mengadai masa depan yg belom tentu lagi cerahnya. Mengapa mesti mengambil risiko bercinta dengan suami orang berbanding bercinta dgn sang teruna? Dari korang disimpan sebagai stok geli2 atau terus menjadi aset yg mengelikan...ada lebih baik digunakan sedikit akal yg ada tu utk berfikir secara waras.

Eh! I ni ada maruah diri tau...tu ler dialog yg biasa kuar dari mulut minah "stok" nih!Maruah amende? kalu tak de rasa malu diusung jantan dan menjadi kekasih gelap cam tu? Sekalipun kita perempuan disifatkan sebagai lemah, jangan ler sampai otak korang pun lemah gak nak berfikir...sanggup dipermainkan !!Kalu jantan tu serius nak berkahwin..tak de lah korang tu terus jadi stok geli2 dia tu!

Aku nak cakap kat korang ni..satu jer. Bukti seorang lelaki yg benar2 mencintai seorang perempuan..bilamana terlafaznya kata2 AKU TERIMA NIKAHNYA....Ko hadoooo??Tu pun nasib2 jer...

AZAM TAHUN LEPAS...DAH SETTLED?

Tak perlu risau atau sedih seandainya azam yg korang buat utk tahun 2010 ni tak tercapai. Mana2 azam yg tak kesampaian tu still boleh brought forward ke tahun depan...Apa masalahnya kan?..Yang penting , korang ada keazaman untuk melaksanakannya.

Aku? Kebanyakan azam aku banyak gak yg dah tertunai. Contohnya aku penah berazam nak punya rumah sendiri..Alhamdulillah..aku berjaya mendapatkan lebih dari itu. Aku juga berazam mempunyai tabungan wang untuk masa tua..Pun aku bersyukur kerana impian tu terlaksana juga. Namun begitu, bohong ler kalu aku katakan yg ada diantara azam yg kubuat tak tercapai lagi...Tapi aku bukan Hani yg dulu...yg selalu tidak yakin pada diri sendiri..yg selalu takut pada kegagalan..selalu mengalah pada keadaan..

Aku akan buktikan pada Abah yg aku mampu buat lebih baik dari yg dia expect dari aku. Aku janji..takkan hampakan Abah, emak dan orang2 yg sentiasa ada disisiku. InsyaAllah..aku tak kan lupa satu2nya pesan Abah..jika merenung bintang ..jangan lupa rumput di bumi.Aku ingin menjadi bintang yg memberi sinaran kepada seisi alam.

KAWAN MAKAN KAWAN!


Bila sebut perkataan kawan, bermakna dia adalah orang yg kita kenali dan dalam ertikata sahabat kitalah kan?. Tapi isu tentang kawan makan kawan ni bukan le isu baru malah berlaku di mana-mana.

Bagaimana boleh terjadinya kawan makan kawan ni?. Semua ni berlaku utk kepuasan diri.Aku ni banyak kali emlalui insiden sebegini. Zahirnya aku bukan jenis yang mengganggu hidup orang. Tapi mengapa aku yg dipilih utk menjadi mangsa "tikaman dari belakang". Hanya kerana cemburu dan irihati, manusia sanggup melupakan dosa menganiaya sesama insan lebih2 lagi seagama.

Mereka yg mempunyai sifat keji ini mungkin lupa...hidup ni umpama roda. Korang tak selamanya berada di atas. Hari ini korang tersenyum kerana seronok melihat kawanmu jatuh tapi yakinlah "harimu" pasti tiba. Diwaktu tu, kalu nak menyesal pun dah terlambat!

Wednesday, December 15, 2010

SYABAS MALAYSIA!


Sekalung tahniah buatmu pasukan bolasepak Malaysia yg berjaya mengalahkan Vietnam juara bertahan dengan gol 2-0. Lu olang punya kaler biru manyak ong maaa!!!

Memang corak permainan yg beginilah yg dinanti2kan oleh seluruh rakyat Malaysia. Aku ni bukanlah peminat bolasepak cuma gitu2 jer tapi semalam aku cukup teruja di depan kaca tv melihat kesungguhan pemain kita. Mutu permainan mereka bagus meskipun diasak oleh pemain dari Vietnam.

Mereka mengingatkan aku pada sejarah kegemilangan bolasepak tanahair kita dulu tatkala ada Mokhtar Dahari, Santokh Singh, Soh Chin Aun dan ramai lagi yg berbakat besar dlm arena bolasepak ni. Mereka bermain tanpa mengharapkan ganjaran malah aku rasa pemaian sekarang jauh lebih bernasib baik kerana dapat ganjaran dan insentif yg berbagai2 sebagai semangat untuk mereka. Harapan aku dan seluruh rakyat Malaysia agar rentak serta mutu permainan mereka dapat dipertahankan.

Proud of you guys! Syabas sekali lagi!!

PERANCANGAN AWAL


Hujung tahun ni banyak betul expenses nak dibayar. Semalam aku buat list bil yg perlu dibayar tu...mak datuk! lumayan!..Cukai pintu2....cukai tanah,Insurance rumah, Insurance keta..pendekkata berjela gak ler bil aku tu...

Nasib baik aku buat preparation awal utk menyediakan duit2 tersebut. Kalu idok sia2 ler aku ni keja finance kalu benda2 cam tu pun aku tak monitor kan...Siap buat filling tau!

Sebenarnya aku nak citer berkenaan dengan wang yg perlu kita simpan takkala berlakunya insiden yg memerlukan wang dgn segera. Kalu kita tak membuat perancangan awal, mau pening kepala memikirkan mana lagi nak beli buku2 dan baju sekolah anak...nak bayar bil tahunan lagi kan?.
Untungnya aku..tahun ni hanya Baby jer yg perlu aku beli barangan sekolahnya and kebanyakannya dah dibeli awal2 lagi. Leceh sebenarnya beli disaat2 akhir ni..Dengan saiznya tak de...kalernya dia tak berkenan...macam2 lah!

BUKA MATA TU SIKIT!!

Bengang aku ni lagi teruk dari bengang Akim dalam lagu dia tu. Mana taknya! Dah berkali2 buat aduan kat Majlis Perbandaran Selayang tapi masih tak ada tindakan apa2. Dekat kawasan perumahan aku tu ada ler tadika yg majoritinya anak2 Cina. Aku ni tak ler anti perkauman tapi bengang giler dengan sikap bodoh mereka tu yg suka2 hati parked keta tengah2 jalan utk mengambil anak masing2.

Yang aku marah tahap gaban ni bukan apa..bila kita hon, dia boleh buat muka bodoh dia tu..selamba jer kuar keta masuk tadika tu. Expect kami yg nak masuk lorong tu tunggu dia. Hari tu angin aku memang tak baik, kena plak ada satu minah bangang ni parking keta macam tutttt. Apa lagi aku sound dia kaw! kaw!sampai sumer orang kat situ tengok...padan muka ko yg tak sekolah tu!

Pertama kali aku buat aduan kat MPS tu, dorang okay..park nicely kat tepi jalan..Peh tu buat balik perangai binatang pink kaler yg ekor berpintal tu!. MPS ni satu jugak! nak aku panggil Karam Singh Walia dulu ke baru nak take action.Bayar cukai pintu on time...(sesia jer aku buat rayuan dulu..bukan boleh kurang pun) tapi bila kita buat aduan...haram nak tengok!!Yang mushkil aku tu, macammana kawasan perumahan "intermediate lot" dibenarkan utk buat taska yg menganggu penduduk lain utk keluar masuk melalui jalan tersebut. Cuba2 ler buka mata sket...tak kan nak tunggu aku bawak sepanduk atau kain rentang plak berpiket kat depan MPS tu baru korang bertindak!

Tuesday, December 14, 2010

WARNA OH WARNA..


Kata orang..warna memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kita...Ye ker?? Bagi aku sama jer..hitam ke, putih ker..coklat ker...kita orang Malaysia..cam dialog Susan Lancaster..huhu.

Dalam banyak2 warna kurniaan Allah..aku paling suka warna biru.. Warna tu boleh menenangkan jiwa..menghilangkan stress dan pendekkata warna paling romantis ler! Sebab tu aku suka pandang ke langit melihat birunya awan..Biru memang lambang ketenangan.

Tapi itu tak bermakna aku tak suka kaler2 yg lain. Sometime aku suka gak pakai baju yg agak garang kalernya contohnya merah..Hah! tu yg terkejut bebudak ofis bila tengok aku pakai kasut merah sedondon dgn handbag ari tu...Sampai dorang perli aku ler sebb alarm keta aku berbunyi time aku turun dari kereta.

Warna apapun kalu kena digayakan dengan waktunya tetap nampak serinya. So tangggapan sesetengah orang yg mengatakan warna membawa nasib baik dan malang bagi seseorang tu tak boleh diterima pakai. Baik atau pun tidak nasib seseorang tu bergantung pada tindak tanduk kita sendiri.

Monday, December 13, 2010

BELAJAR MEMANDU


(Kereta idaman Abang...Nak mama beli? Boleh keta mainan! 2 bijik pun boleh!)

Abang dah pun selesai menduduki exam SPMnya. Dulu dia plan nak buat bisnes dgn kawan2nya. Sekarang ni, nak belajar memandu plak! Sebut pasal belajar memandu ni , teringat aku kisah aku mula2 belajar memandu dulu. Waktu tu Abah belikan kereta second hand Datsun 120Y untuk kami belajar dengan kawan Abah.

Hampir seminggu lamanya, pakcik tu mengajar kami cara reverse kereta sahaja. Sampai sakit tengkuk aku keesokan harinya. Mana taknya..seharian asyik dok meneleng kepala ke belakang jer.Adik aku plak tak penah yg lurus time reverse keta...Kereta yg dipandu asyik membelok ke loji berdekatan..Nasib baik tak terbabas.Akhirnya kami belajar di sekolah memandu yg sebenar..Kalu tak..mau teleng kepala akak!!!

Aku ni sebenarnya dulu tak berapa yakin boleh memandu keta sebab tu masuk kali ke 3, baru lulus ujian memandu..huhu. Tu pun nasib aku lulus jugak akhirnya..Aku terus demam keesokan harinya..mungkin disebabkan terlalu lama menunggu di tempat yg disediakan.

Harap2 Abang tak jadi cam mamanya lah yer...Jangan cam Ayah gak! Dah ada lesen tapi time bawak kereta jer..dia siap2 book tempat sebelah driver..Alasan tak mau bawak sebab tak mahu kereta accident lagi..Hish! Tak relevan langsung!

TENGOK WAYANG!

Hari Sabtu lepas kami plan nak gi window shopping ajer kat Wangsa Walk Mall. Boring plak dok umah jer.. Tah camner..Baby "mengesel" kat ayahnya cam kucing biang..nak tengok wayang..

Mulanya kami plan nak tengok citer komedi seram "hantu Kak Limah balik rumah". Mak datuk! fully booked kata kau!. Akhirnya Baby da Abang pilih citer 'The Chronicles of Narnia..Pada aku okay ler citernya..cuma yg tak sedapnya tu..tayangannya pukul 11.40..Gilo wehh! masa tu baru pukul 9 lebih..Apa lagi, aku ajak ler depa round kat shopping complex tu sementara menunggu waktu. Sempat gak aku hint kat hubby, hadiah yg aku nak dia beli masa birthday aku nanti...Tak mahal pun...sedang2 jer reganya...

Sebenarnya nilah 1st time aku tengok wayang 3D. Gambarnya lebih jelas dan terasa seperti "hidup" terutama ketika air laut masuk ke dalam kapal. Terasa seperti air tersebut seolah2 mengenai kita yg sedang menonton. Itulah yg dinamakan kecanggihan teknologi masa kini.

Habis tayangan..dah kul 2 pagi..dorang sedap berkeruh tidur dalam kereta..Aku gak kena jegilkan mata memandu untuk balik kerumah. Sempat gak singgah di restoren..pekena char kuetiaw dan teh tarik..

KALAULAH BOLEH...

Banyak perkara yg aku nak buat! Diantaranya ialah :-

1) Memberikan yg terbaik untuk anak2 dan memenuhi setiap permintaan dan keinginan mereka selagi tidak bercanggah dgn norma2 kehidupan.

2) Mengulangi zaman remaja yg berlalu bersama hubby tersayang. Menerima dia sewaktu mula2 dia "melamar" aku dulu. (Masa tu aku jual mahal..dan dia terus membawa diri)Kesian nyer...

3) Menyiapkan projek aku yg berjalan slow. Dah hampir 2 tahun, masih tak siap sepenuhnya.

4) Melihat hubby mencukur janggut dan trim misainya(Sekali pandang dah macam puak taliban aku tengok).Mentang2 dia lama dok umah yekkk...Aku ni allergic dgn janggut dan misai ni...huhu.

5) Merasa memandu motor berkuasa besar. Tapi takkan tercapai punyelah!!. Hubby aku tak izinkan aku pandu motor dan mentelah motor tu lagi berat dan besar dari aku..

GUNTING DALAM LIPATAN!!



Gunting dalam lipatan! Satu peribahasa yg mengambarkan sikap seseorag yg dihadapan kita begitu baik tetapi dibelakang kita dia merupakan duri dalam daging. Kebanyakan orang seperti ini berada disekeliling kita dan tanpa kita sedari dia merupakan musuh yg menjadi ancaman kepada kita.

Aku terfikir, bilakah agaknya fenomena mencari keburukan orang ni akan berakhir. Sampai bilakah kita sanggup menjaja keburukan sahabat sendiri..mengutuk malah menyebarkan aibnya kepada rakan2 yg lain.

Sedarkah kita bahawa kita juga bukan manusia yg diciptakan sempurna..Kita juga pernah berbuat dosa dalam kita sedar ataupun tidak. Mengapa perlu membuka pekung orang lain sedangkan pekung yg bernanah didada sendiri sama busuknya dengan orang yg kita keji dan umpat tu.

Pernah dengar kan orang berkata..kalau kita menunding jari ke arah orang lain ..jari yg selebihnya akan menuding ke arah kita semula. Bermakna..belajarlah untuk memperbaiki kesalahan diri kita sebelum mencari dan mencela salah orang lain.

RINTIHAN SEORANG ANAK.

Pagi tadi, sewaktu aku bersiap2 ke tempat kerja, aku terima khabar dari emak dengan isak tangisnya di telefon. Abah mengalami sesak nafas!. Sewaktu di hospital, doktor yg merawat Abah memberitahu yg penyakit Abah bertambah serius dan Abah perlu membuat pembedahan kecil untuk mengesan pembesaran ketumbuhan di paru2nya.

Abah sepatutnya menjalani pembedahan tersebut 6 minggu yg lepas tapi dia enggan kerana takut..Untuk pemeriksaan broncoscopy dulu pun..puas kami adik beradik memujuk malah Abah mahu aku menemankan dia hingga ke bilik bedah kerana ketakutannya.

Alhamdulillah..akhirnya Abah bersetuju, minggu depan, satu lagi pembedahan kecil di dadanya akan dibuat bertujuan untuk mengesan ketumbuhan tersebut. Namun aku tahu, hati Abah berbelah bagi antara mahu atau tidak. Aku cuma mahu Abah tahu..aku adik beradik sama sekali tak berniat untuk membuat Abah menderita kesakitan tapi aku ingin lihat Abah sembuh seperti sediakala. Aku rindukan suara Abah...sungguh! Aku benar2 rindu suara yg banyak memberi kekuatan semangat untuk aku.

Kalaulah ada cara untuk membuat Abah sihat kembali...aku rela malah sanggup berkorban apa sahaja asal Tuhan mengembalikan kesihatan buat Abah. Kami cuma mahu Abah tahu, Abah dan emaklah satu2nya harta yg paling tak ternilai yg pernah kami ada...Muga Tuhan mendengar doa dari anak2 Abah ini..

AKU TAK FAHAM SIKAP LELAKI...

Aku tak faham sikap sesetengah lelaki:

1) Mudah lupa pada janji manis sewaktu bercinta dulu.

2) Lupa akan tanggungjawab terhadap anak2.. lambang cinta mereka suami isteri hanya kerana seorang perempuan yg belum menjanjikan apa2.

3) Ego yg tidak bertempat,tidak menggunakan kewarasan akal dalam membuat satu2 perhitungan.

4) Sanggup mencari kebahagiaan nun di luar sana sedangkan kebahagiaan itu telah tersedia di depan mata.

Buat sang lelaki di luar sana yg sedang hidup bahagia atas titisan airmata sang isteri dan kerinduan anak2 yg menanti di rumah, sedarlah...kebahagiaan yg anda kecapi itu tidak kemana sudahnya..

Bagi aku, anda adalah lelaki yg GAGAL! gagal dalam ertikata mempertahankan mahligai yg dibina. Gagal menepis pujukan rayu seorang perempuan malah tunduk dibawah kekuasaannya. Buat Sang isteri...berbahagialah kerana Tuhan memisahkan anda dengan lelaki yg penuh dengan kegagalan seperti ini.

Thursday, December 9, 2010

GURAUAN

Dalam hidup ni..kalu serius ajer memang terasa cam hambar kan? Ada masanya kita perlu selang-selikan dengan gurauan. Tapi gurauan tu biarlah berpada-pada..sebab banyak dah aku dengar dan melalui pengalaman aku sendiri..ayat yg dikatakan gurauan tu sebenarnya lebih kepada gurauan yg bertujuan menghina dan menyakitkan hati.Yang tak sedap pulak tu..bila kita membalas dgn gurauan "ala2 dia gak"..tau plak tu tersinggung...

Biasa lerkan manusia ni.. kengkadang perasaan irihatinya tu melebihi dari segalanya. Dia bukan boleh tengok orang lebih sikit..mulalah mengeluarkan "gurauan" yg berbaur kata2 yg tidak enak didengari.Jelas terpancar rasa kepuasan bila dia dapat memalukan orang lain. Tapi sedar tak kita..banyak mata melihat, sikap kita yg jelas memperlihatkan ada motif disebaliknya gurauan kita tu.

Tak salah memberi teguran atau bergurau tapi berpada2 dan berlapik ler kalau nak berbicara tu supaya orang tak melabelkan kita sebagai mulut longkang!!Bukan sajer kengkawan menjauhkan diri..malah rezeki pun tak dekat..

AUDIT.


Semalam aku balik ofis agak lewat. Almaklumlah kan, orang penting...Eh idok ler..teman gurau jer. Sebenarnya company aku tengah bz dgn audit. Masuk semalam jer dah 2 hari audit berlangsung.

Balik plak tu dah pukul 6 lebih..ditambah dengan jammed di Sri Hartamas hingga ler ke Jalan Kuching.Mak oii! sengal lutut rasenya dengan keletihan dan kesejukan aircond dalam kereta. mentaliti pemandu kat KL ni biasa ler...asal hujan sket jer, mula ler memandu slow yg teramat sangat. Sampai kat rumah, Abang excited bagi paper Principal Account dia kat aku. Mintak check ler tu!

Memandangkan kepala aku sakit berdenyut2..tak terdaya rasenya nak tengok paper tu pun. Kalu di check pun..bukan boleh mengubah apa2 kan? Cuma aku berharap agar Abang dapat memperbaiki results dia dalam paper tu. Kalu tak malu ler aku..beria2 minta tukar kat cikgu dia hari tu.

Anyway thank you sangat kat hubby aku yg cam faham2 kerjaya wife dia ni. Balik umah, siap sendukkan nasi lagi untuk aku. Eh! sapa patut layan sapa ni. Malu lak aku...Tak perlah kan..sekali sekala...apa salahnya kalu suami manjakan isteri plak. Asyik dia jer nak manja..time ni aku pulak lerr.

Wednesday, December 8, 2010

BAHASA JIWA BANGSA

Tak faham aku dengan bahasa bebudak sekarang ni. Yang tak penah aku dengar..yg pelik2 bahasa yg disebut.Tak hairan ler aku kalu Bahasa melayu di sekolah2 merosot pencapaiannya sebab dari sekolah lagi mereka ni dah menggunakan bahasa2 yg tah dari mana dorang kutip.

Kalau dulu, kita membahasakan lelaki yg lebih tua tu dgn "Abang" tapi remaja sekarang menggantinya dgn perkataan "bro". "Minah tu poyo lah" Bila aku tanya, apa makna poyo tu..tak tau lak dia nak menjawab. Ni mesti kes mengikut ajer apa orang cakap...maksud tak tahu!!. Lagi satu..korang perasan tak remaja sekrang suka benar masa bercakap tu menggunakan perkataan "macam". Setiap kali bercakap jer...mesti perkataan tu yg dia sebut berulang kali.Paling aku tak suka, bila DJ yg bercakap di radio aau di tv pulak menggunakan perkataan "mereka-mereka" ini...atau perkatan "sangat-sangat".Yang sedihnya..rata2 yg bercakap tu, bangsa aku! Melayu!

Bukan lah aku nak korang bercakap menggunakan bahasa baku..tapi jangan ler merosakkan bahasa.Aku pun bercakap menggunakan bahasa "pasar" tapi tak ler sampai menukar2 ikut sukati Tok Wan aku jer.

YANG MERAH ITU SAGA
YANG KURIK ITU KENDI
YANG INDAH ITU BAHASA
YANG CANTIK ITU BUDI

LALAI MEMBAWA PADAH!


Sehari sebelum Maal Hijrah hari tu, sedang aku asyik berblog..aku dikejutkan dengn suara Baby..Mama! rumah uncle kat depan terbakar!. Mak datuk! aku punya lari turun ke ke luar utk menengok sendiri. Lupa yg aku tak bertudung..panik punya hal lah tu!. Nasib baik pakai baju kaftan..

Rupanya jiran aku ni pergi bercuti dan rumahnya dijaga anak sedaranya. Waktu tu dia kuar dan lupa yg dia tengah bakar ayam..Abang berjaya gak buka tingkap dapurnya dan nah! apalagi asap yg berkepul2 kuar dari dalam rumah tu. Untung kawasan perumahan kami dekat dengan Balai Bomba..So tak sampai 5 minit, dorang sampai..

Kengkadang tu..dek kerana kelalaian kita...orang lain pun menerima padahnya. Nasib baik api belum marak lagi..kalu tidak kesian uncle sebelah rumah yg baru jer renovate dan cat umah dia kaler ala2 court mamorth. We all punya ler panik that time, budak tu balik ke rumah selamba jer..tersengih2 lagi..Nak jer aku ganti ayam yg dah rentung dlm umah tu dengan dia. Macam tak bersalah gitu!

HANTARAN TINGGI! WAJARKAH?

Cuti sekolah ni dah sinonim dengan majlis kenduri kahwin. Sebut pasal kahwin ni..teringat aku tentang hantaran yg menjadi tajuk paling digeruni lelaki. Mana taknya, bukan 3-4000 tapi dah berkali ganda. Apsa yg menyebabkan wang hantaran tu naik yer korang?

1. Perempuan tu berpendidikan tinggi, berjawatan besar. Tak kan ler hantran dia ceciput ajer kan? Of coz ler kena dengan setaraf dan sewaktu dengannya.

2. Bergantung gak pada kos sara hidup yg semakin meningkat. Mana lagi sewa khemah, sewa pelamin, hiasan bilik tidur..kecuali ler yg nak jimat.. kahwin kat dewan. Khemah tu tak kan korang nak ganti dgn 'tent" kot?

3. Menjaga status. Ni biasa ler yg terjadi. Ada tu sanggup bergolok bergadai, buat personal loan demi utk memenuhi hajat utk majlis khawin yg gempak..Alih2, bukan gempak jer, malah gempar bila tengok surat bank datang...

Bagi aku, ada gak pro and kontranya hantaran ni dinaikkan..Biar sang lelaki tu ada rasa tanggungjawab sket..Jgn ingat bila hantaran tu rendah...ko boleh fikir plan two..nak tambah cawangan plak. Yang penting sekali..bersederhanalah.Bukan hantaran yg
tinggi menjamin kerukunan rumahtangga tetapi sikap tolak ansur dan menerima pasangan anda seadanya..

Sunday, December 5, 2010

DEMONTRASI LAGI!


Demontrasi lagi! Balik2 demontrasi...! Itukah cara yg paling terbaik untuk menyuarakan rasa ketidakpuasan hati kita. Dalam banyak2 saluran untuk meluahkan perasaan dan isihati yg terbuku tu...inikah cara paling terpuji yg menjadi lambang ketimuran yg kita agung2kan selama ni. Masyarakat masih boleh menerimanya jika demontrasi tersebut dibuat secara aman, tetapi apa yg berlaku semalam..adalah sebaliknya!

Amat memalukan! itu yg dapat aku ulaskan disini.Isu air yg dbangkitkan tidaklah sebesar dan serius mana sehinggakan tidak ada jalan penyelesaiannya. Bukankah baik jika diadakan muzakarah..berbincang secara baik untuk mencari kata putus. Bukan dengan cara berdemontrasi secara jalanan seperti ini. Tambah memburukkan keadaan bilamana hartabenda awam pun turut musnah dek keghairahan sesetengah individu yg "meroyan" tanpa sebab!


(Remaja yg beginikah yg bakal memimpin generasi kita?)
Apa yg aku perhatikan di sini...kebanyakan demontrasi jalanan ni ramai disertai anak2muda yg sebenarnya tak tahu apa sebenarnya tujuan demontrasi tersebut. Mereka juga rasa "enjoy" menyertai perarakan tersebut dan puas bila dapat melepaskan kemarahan yg sebenarnya tidak diketahui apa puncanya. Remaja ikut2an inilah sebenarnya perosak bangsa dan punya metaliti yang amat rendah.

Sebagai anak muda yg bakal menjadi pelapis kepada generasi akan datang..seharusnya anda berfikiran terbuka dan mempunyai minda positif dalam menangani masalah bukan hanya pandai melepaskan kemarahan dengan cara melulu. Ingat!! Jangan jadikan diri anda alat untuk kepentingan orang lain!

OPERASI PEMBERSIHAN!!


Walaupun Abang ada lagi satu paper utk examnya...aku dah beria2 mencari kotak. Tau naper?? sebab aku nak pack buku2 dia termasuk buku Baby yg terlalu banyak nih. Kalau korang tengok bilik belajar dorang tu...mau terbalik bijik mata..Bersepah dgn buku dan nota2.

Buat masa ni, aku kena tutup ajer bijik mata ni sebab Abang tengah nak exam...Masa ni lah dia terkorek2 nota2 lamanya. Kebanyakan nota tuitionnya, aku yg buat filling sebab tak sanggup tengok dia tabur kat atas meja study tu.Hubby aku tanya gak nape buang buku Abang..kan Baby nanti boleh pakai..

Hubby aku lupa gamaknya! Jarak antara abang dan Baby tu 6 tahun. Sekarang pun syllabus manjang bertukarnya...apalagi menanti Baby tingkatan 5! Entah idup lagi ke tak aku masa tu..Tapi bukan ler semua bukunya aku nak buang...mana buku rujukan tu, aku masih simpan...tang buku2 latihan yg kami beli utk dia jer yg dibuang.



Boleh bikin duit gak menjual kertas ni tau...Boleh nambah2 tabungan Abang dan Baby kan??

Wednesday, December 1, 2010

HUTANG!


Sapa kata dia langsung tak de hutang? Memang pembohong besar ler dia! Dalam kehidupan kita terutama zaman sekarang memang menuntut kita untuk berhutang jika mahu sesuatu "perubahan" dalam hidup. Kalau tak sampai kematu ler taraf hidup ko macam tu jer.

Contohnya korang nak beli rumah. Orang kaya mana pun amik loan..tak gak dia bayar cash kan? Beli keta pun pinjam loan gak kan? Pendekkata..segalanya dikelilingi dengan hutang.Tak kisah ler..janji jangan mengulat bayar udah yer. Mungkin disebabkan profesion aku di bidang kewangan ni menuntut aku untuk menjaga kewangan aku sebaiknya..Siap buat filling lagi kat umah you!. Aku pastikan apa sahaja loan di bayar pada atau sebelum tarikh (due date)nya.Cukup pantang aku bila kena membayar penalty atau late payment charges.



Sebut pasal hutang ni..teringat ler aku satu kisah. Hubby aku ni mmg suka benor menjadi penjamin kengkawan dia. Nak jadi citer, loan kami sangkut disebabkan kawan dia ni dah bikin "taik" dgn bank tu dan mengarahkan hubby aku selaku penjamin melunaskan baki hutangnya dalam 30K. Yang tak sedapnya tu, kawan dia dah siap "mengaburkan diri" entah kemana dan paling hangat hati aku bila wife dia suruh aku mohon loan utk melunaskan hutang laki dia. Ada akal ke? Ko yg dapat duit, aku plak menanggung beban.

Alhamdulillah..akhirnya kes tu selesai gak..Tapi hubungan aku dengan wife dia dah jadi tak selesa disebabkan kes hutang tu..Betul kata orang..Wang boleh membuat manusia bertukar dari kawan kepada musuh!!. Nasihat aku kepada sesiapa yg suka berhutang tapi tak suka nak membayar ni, korang mungkin terlepas di dunia tapi tidak di akhirat...

KALAU BERPACARAN

Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang

Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang

Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya

Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga

Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

Korang mesti selalu dengar lagu ni kan. Dah menjadi siulan masyarakat masa kini. Seharusnya bukan sahaja kita menikmati irama lagu tetapi hayati juga kata nasihat yg terdapat dalam lirik lagu tersebut.

Rata2 yg kita tengok gelagat anak muda zaman sekarang memang dah hilang sifat malu mereka. Berpeluk tu jangan cerita ler...berbuat benda2 yg menjolok mata tu dah jadi satu kemestian untuk mereka tunjukkan sebagai tanda sayang dan romantisnya mereka.

Aku tak faham mengapa perempuan seperti tu murah benar maruahnya hingga sanggup membiarkan dirinya dibuat umpama boneka...bila dah lunyai...mana perginya jantan yg sanggup sehidup semati dengan korang selama ni.

Sifat malu perlu ada pada diri semua tak kira lelaki atau perempuan. Bagi aku, tak salah berkasih sayang...cuma batasilah pergerakan korang supaya tidak memungkinkan syaitan menjadi talian hayat penyambung dosa!

Tuesday, November 30, 2010

WANITA TANPA MAKE UP..


(Korang kenal tak sapa ni?...?)

Make up atau solekan merupakan "makanan" bagi sesetengah wanita. Ianya merupakan perkara yg wajib dan semacam pakaian bagi mereka.

Kata sesetengah orang, make up ni semacam "sihir" yg boleh merubah seseorang dari muka yg ala2 jer kepada rupa yg cantik. Cubalah korang fikir...hidung kembang semangkuk pun boleh tirus cam tanduk..Pipi yg tembam pun boleh dikuruskan. Pendekkata, apa pun boleh jadi.



Apa yg aku nak tekankan di sini ialah tentang make up sesetengah orang yg agak over sampai bedak ajer 1/2 inci. Mesti nak cover jerawat tu kann..Tu belum lagi masuk bab blusher yg merah menyala.

Sebenarnya make up tu tak salah pun tapi jgn ler sampai dilihat serupa cam badut...Alangkah eloknya kan...kalu kita ni tak perlu langsung pakai make up dan pergi keluar bekerja dengan muka natural beauty! Masa tu, korang tengok ler muka yg make up sekati tu..mesti cam baru bangun tidur...tanpa bedak, tanpa blusher dan paling penting bulu mata palsu korang tu yg tak penah tinggal!

Paling manis kalu makeup hanya untuk hubby sendiri kan?

Monday, November 29, 2010

AKU NI SECRET ADMIRER KO KE?

Eissskk tak malunya! Dalam diam2...dia memerhatikan aku malah merisik khabar. Cam angau ler plak kan..atau dengan kata lain cam orang giler talak gitu...!!

Dah kena sound kaw kaw dengan aku pun tak cukup lagi..ada hati ko nak memerhatikan aku dari jauh tu.. Ko nak hide FB ko tapi ...amboiii dalam diam2 ko baca blog aku kan? Aku ni kalu ko nak tau tak berminat langsung dgn blog ko yg cam childish tu..tak yah ler nak hide2 segala mala. Loya tekak aku baca blog orang perasan cam ko tu..

Aku ni susah nak membenci manusia. Tapi kalu aku dah benci..mesti bersebab. Tak giler aku ni nak marah orang tanpa sebab munasabah! Sikap ko yg hipokrit tu benar2 menjengkelkan aku..Usahkata nak tengok muka ko kat FB..dengar nama ko yg pelik ala nama Jawa (Memang ko made in Jawa pun kann)tu pun aku tak sudi! Kalu boleh biarlah ingatan aku tentang benda2 yg melibatkan ko hapus sama sekali.

Amaran dari aku yek...Jangan cuba2 nak "mengintip" pergerakan aku...Jaga je laki ko yg tak berapa hensem tu..jangan sampai dikebas orang sebab ko kan penah buat keja camtu so tak mustahil benda tu jadi kat ko...

BANGSA MELAYU YG TERCABAR



Amatlah menyedihkan bilamana bangsa melayu menidakkan ketuanan bangsanya sendiri!Sesuatu yg amat memalukan bilamana bangsaku sendiri menafikan hak2 keistimewaan orang melayu dan menolak institusi kesultanan melayu.

Benarlah kata kata Tun Mahathir, Melayu Mudah Lupa!. Lupa pada sejarah yg memartabatkan bangsa melayu...lupa pada keagungan bangsa sendiri! Malah hanya berpeluk tubuh bilamana bangsa lain menginjak2 maruah bangsanya.Orang beginikah yg digelar "God send the Leader" yg akan memimpin kita? Jika maruah bangsa sendiri diinjak2 malah mahu terus dilenyapkan dari lipatan sejarah..



Orang yg sebegitu tidak patut digelar sebagai pemimpin kerana jika dia berani mengadaikan maruah bangsanya sendiri demi kepentingan dirinya..maka tak mustahil dia juga akan bertindak lebih jauh dari itu jika berkuasa kelak!

Sama2lah kita memperjuangkan maruah bangsa melayu dari orang2 yg hakikatnya buta sejarah seperti ini. Semuga kata2 hikmat Laksamana Hang Tuah "TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA" kekal selamanya. HIDUP MELAYU!

Sunday, November 28, 2010

ETIKA DALAM BEKERJA.

Profesion sebagai accountant, guru,doktor dan sebagainya tu dianggap pekerjaan. Begitu juga mereka yg terlibat dalam dunia seni..tak kira le dia penyanyi, pelakon atau apa sahaja yg terbabit dgn seni. Dalam pekerjaan ni, memang kita punya satu peraturan yg dipanggil etika dalam pekerjaan.

Bagi kami, golongan yg bekerja ni, perlu mematuhi etika tersebut. Jika terdapat pekerja yg melanggar etika tersebut, mereka akan dikenakan tindakan tatatertib seterusnya akan dipecat dari jawatan yg disandang. Namun sedarkah kita...etika pekerjaan tersebut agak longgar di kalangan anak seni terutaman pelakon dan penyanyi di negara kita ni.

Sebagai seorang artis, mereka merupakan idola dan ikutan ramai dan seharusnya menonjolkan imej yg baik. Tetapi apa yg kita lihat sekarang, sebilangan artis kita
mempunyai kes penyalahgunaan dadah,gangster,mencuri dan berbagai isu keruntuhan moral lagi.Jawapan yg diberikan oleh artis jika ditanya jelas menunjukkan mereka tidak rasa sedikit pun bersalah atas apa yg mereka lakukan. Yang jelas tiada tindakan ke atas mereka yg jelas melanggar etika pekerjaan ini. Seharusnya mereka diberi amaran dan tidakan susulan diambil sekiranya mereka masih melibatkan diri dalam gejala2 negatif seperti ini.

Sikap pilih kasih tidak perlu ada dalam sektor pekerjaan apa pun! Ini akan dapat menjaga imej Syarikat seterusnya nama individu itu sendiri.

SHOPPING YER...

Hubby aku baru balik semalam dari Kodiang Kedah...For your all punya info, dia naik kereta Abang dia. aku fikirkan balik tu..biasa ler bawak baju kotor ler kan! Rupa2nya..hah ko! dia siap shopping gi sana. Dengan tempayan, dengan replika utk taman Bali (tiang yg kuar air cam ala2 Bali tu ler) semua dia angkut..Paling aku suka! cam dia tau2 jer kan, replika itik 2 ekor lagi! Sayang you...

Bila aku tanya...Abg you beli apa...Cepatnya dia jawab..Duit dia dah habih kawinkan anak..tak beli apa pun.. Dalam hati aku...mana dia nak beli barang..dah ko penuhkan bonet keta dia dengan segala tempayan mak datuk...dah cam citer 40 org penyamun..

Sebenarnya hubby aku ni tengah excited nak buat kolam taman Bali..tak ler besor tapi cukup ler utk jadi hiasan kat depan rumah...Tu yg nak buat cam ala2 air terjun mini.Memandangkan kat Kodiang tu pasu2 tu murah katanya lah...dia pun beli ler...Semalam tak tau ler pukul berapa dia tidur..sibuk buat lakaran kolam ikan.

Mendengar deruan air di laman rumah tu sebenarnya salah satu cara terapi minda gak tu. Rasa tenang...damai jer...tak caya? cubalah..

Saturday, November 27, 2010

OWHH..NO!


Berpeluh dingin aku! Antara percaya dengan tidak! Tak tau samada berita ni buat aku gembira ke atau entah apa perasaanku tika mendapat berita ni. Lately ni ..badan aku selalu rasa tak sihat...kerap pening dan baru2 ni deman plak.

So, hubby aku suggest pergi klinik untk check apa sakit aku ni sebenarnya. Doktor beritahu tekanan darah aku rendah..Dia check mata, perut..tah apalagi ler..At last suruh aku test urine. Yang aku heran tu, dia senyum jer tengok muka aku dgn hubby..Sebenarnya you ta sakit apa pun cuma pembawaan budak jer...Hah! mak datok! budak? Budak mana pulak?? Dnt tell me that I'm pregnant doctor! aku bagai tak percaya bila doktor tu mengangguk.

Hubby aku seronok bukan main..Ok ler tu Hani..anak kita 2 orang jer..lagipun baby mesti suka bila you bagi tau dia berita ni. Aduiii !!!biar betul..takkan umur cam aku ni nak pregnant lagi? Mula ler terbayang dalam kepala hotak aku ni, suasana dalam labour room tu..Arrrgh..mest terkejut beruk ler kengkawan ofis aku bila tau aku pregnant!Yang nak pregnant, tak gak pregnant2! Aku yg dah ada anak remaja 17 tahun..pregnant lagi???

Balik dari klinik, hubby ajak aku beli baju untuk new baby..katanya baju baby dulu we all dah dermakan semuanya. Masa pilih baju baby tu..hubby aku memang ceria sangat..kejap2 tanya Hani..baju baby ni okay tak? Aku yg cam tak de mood dan masih dalam keadaan shock hanya menganggukkan kepala..

Masa aku tengah termenung memikirkan kata doktor tu..tetiba terdengar aku dipanggil lagi...Hish!apa lagi hubby aku ni! Hani..bangun jap...you rase I perlu bawak berapa helai baju yer? Baju?Astagfirullahhhh...rupanya hubby aku dok tengah mengemas baju yg nak dibawa ke Kedah utk menghadiri Majlis perkahwinan anak saudaranya. Aku terlelap di sofa kerana keletihan mengajar Abang.

Ni semua gara2 staff ofis aku kecoh ari tu pasal isu pregnant sampai terbawak2 dalam mimpi aku. Fuhhh! kalu betul ler aku pregnant...mau masuk buletin company nih! Keh! keh! korang yg memabaca blog aku ni..mesti terkedu kejap kan...

Sowey ler baby yerrr...Mama rasa bior ler baby jadi anak bongsu mama yg terawal dan terakhir...sok tak de chance nak dok bawah ketiak mama lagi

Wednesday, November 24, 2010

SALAH SANGKA

Ari ni walaupun aku cuti tapi baru aku perasan yg hubby aku jarang ada kat umah...Kalu ada pun, dia banyak diam dari bercakap..Lorr! apalagi yg tak kena ni? Tak kan dia merajuk bila aku tak nak dia hadiahkan aku rantai emas semalam?

Hish..berapa kali ler aku nak cakap..Kot ia pun offer ler hadiah lain..Aku ni tak suka emas! Kalu beli pun, aku jarang pakai dan aku simpan dalam safety box tu wat per..Bila dia tanya aku nak apa, sekali lagi aku blurr! Tak prepare plak nak jawab soalan cepumas cam ni...

Masa makan tengahari tadi, aku slow talk dengan dia. Aku explain ler bukan aku tak expreciate dengan hadiah yg dia nak kasi tapi semua tu tak penting bagi aku..Yang penting ...dia selalu ada dan setia pada aku...

Sapa kata I merajuk nie...I saje nak bagi you rehat..tak mau ganggu you. Rupanya dia tengok aku keletihan mengajar Abang. Hampeh dot com! penat jer aku mengarang ayat...

DAH BESO DIA..

Dari pagi membawa ke petang...tak jugak terfikir keputusannya...apa yg aku nak beli untuk present anak saudaraku si Naufal Firdaus ni yerk. Nak beli alat mainan cam kereta..aku rasa dah boleh bukak kedai mainan dah dia sebab lengkap dengan lori, keretapi,kapalterbangnya di beli oleh kami auntie dan unclenya masa birthday dia before. Tu pun kata adik aku, ada jer yg cacatnya permainan tu dikerjakannya.

Ingat nak beli buku cerita..tapi aku tau dia ni bukan cam abangnya Naim yg gemar membaca buku. Puas dah aku tengok kat internet..tengok kalu2 ada mainan yg sesuai..hampeh!

Tak pe Naufal..sekarang ni main ler puas2. Sok dah besar cam Abang Acap tak leh nak main beria2 ..tu pun kalu gi jalan kat mana2...ada ati lagi tu nak mintak kereta control ler , kapal terbang control ler. Mungkin sebab dia tau, mama dia ni tak sampai hati bila tengok dia buat muka seposen dia tu.

Monday, November 22, 2010

BERMULA PERJALANANNYA...

Hari ini, Abang memulakan examnya dengan kertas Bahasa Melayu.Aku bercuti kerana ingin bersamanya memberi semangat. Aku tahu..meskipun dia seorang anak yg telah meningkat dewasa namun disudut hatinya masih memerlukan ibunya untuk memberi semangat kepadanya. Ini di antara hari2 yg sukar untuk dilaluinya dan aku harus ada disisinya.

Walaupun begitu Abang tetap tak mahu aku menghantarnya ke sekolah. Mungkin dia tak mahu melihat aku menangis seperti mula2 dia mengambil UPSR dulu. Apapun, aku tetap menghantar Abang hingga ke muka pintu dan melepaskannya dengan doa dari seorang ibu, muga Abang dipermudahkan Allah segala urusannya ketiaka exam nanti.

Semasa sujud solat Subuh, terasa diri ni amat kerdil mengadap Ilahi. Aku mohon agar Allah mendengar doa dari seorang Ibu....yg tak akan berhenti berdoa untuk kesejahteraan anak2nya.

Sunday, November 21, 2010

ANNIVERSARY

Diam tak diam dah 18 tahun usia perkhawinan aku. Satu jangka masa yg kukira agak panjang juga. Sepanjang 18 tahun usia perkhawinan kami, secara keseluruhannya aku bahagia dengannya..Bukan mudah untuk melayari bahtera perkhawinan yg benar2 mencabar ibarat seperti kapal ditengah lautan. Ada masanya kapal dipukul badai..semua itu bergantung pada nakhoda kapal untuk mengemudinya.

Dalam pada itu, aku bertanya juga pada diri sendiri. Sudah sempurnakah aku menjalankan tanggung jawab sebagai seorang isteri? Lengkapkah sudah kasih sayang dan perhatian yg sepatutnya kuberikan buat suami tersayang?.

Suamiku...

Aku ni wanita yg diciptakan serba kekurangan. Sekiranya ada kesilapan dan kekurangan yg tercalar di matamu, bantulah aku untuk menjadi insan yg sempurna di matamu. Terima kasih kerana menjadi suami yg sering memberi semangat dan kekuatan untuk diriku. Semuga kita saling melengkapi antara satu sama lain dan membina kebahagiaan yg tiada penghujungnya..

LAGU KU ADA KAMU – ADIRA AF8

Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

DEBARAN KIAN KUAT....

Jantung aku berdengup lebih kencang ..lebih dari biasa! Malah dengupan ni buat aku tak selesa nak memulakan tugas hari ni. Duduk salah berdiri salah...Cam ibu kucing hilang anak jer rupanya...Nak tau nape?

ESOK!! SPM bermula..Di mulai dengan Kertas Bahasa Melayu tu.Jangan terkejut plak yer..Bukan aku amik peksa SPM sekali lagi tapi the only one anak bujang aku ni akan menduduki peperiksaan esok..Yang herannya tu..dia relax jer bila aku remind tentang exam esok..Aku ni yg cam nak tercabut nyawa memikirkan apa nasib dia esok..Boleh ke dia jawab?..Apa yg dia jawab?

Ya Allah...Kalu sahnya aku ini ibu yg mengandungkan dia 9 bulan 10 hari...Engkau permudahkanlah urusannya...Terangkanlah hatinya..Biarkan dia dapat menjawab semua kertas examnya dengan mudah dan senang...Muga segala apa yg dipelajarinya di sekolah dapat dipergunakan dengan sebaiknya.

Aku dah lakukan yg terbaik untuknya Ya Allah...Sekarang aku cuma mampu bertawakal padaMu memohon belas ikhsanMu muga anakku akan beroleh kejayaan yg cemerlang. AMINNN...Buat Daniel Ashraf...Doa mama sentiasa mengiringimu walau di mana jua Abang berada...Buat yg terbaik yer...

Thursday, November 18, 2010

WANITA BERHATI WAJA



Siapa yg tak kenal Suu Kyi..wanita berjiwa besar yang menyimpan cita2 untuk memerdekakan negaranya dari pemerintahan tentera junta kepada negara demokrasi.

Biarpun beliau menjalani hukuman tahanan di rumah sendiri selama berbelas2 tahun, namun ianya tidak sesekali mematahkan semangat wanita bertubuh kecil ini.

Moral of the story, jangan pandang rendah pada kemampuan seseorang lebih2 lagi kepada wanita. Biarpun hakikatnya wanita sering dianggap lemah namun jangan lupa pepatah mengatakan "Tangan yg menghayun buaian itu mampu menggoncang dunia"

Tak mustahil jika Suu Kyi mampu melaksanakan impiannya.

DAH PANDAI CEMBURU YERR..


Hampir 18 tahun aku sebumbung dengan hubby tersayang...Kami saling melengkapi antara satu sama lain...susah senang kami bersama...mengharungi hidup hinggalah ke tahap sekarang. Dalam usia perkahwinan yg agak panjang ni...tak penah sekali pun hubby aku menunjukkan sikap cemburunya.

Ketika aku bercerita tentang kisah masa lalu, tentang jejaka2 yg cuma memikat aku waktu remaja dulu, dia pun turut sama ketawa dan mengusik2 aku. Kalau terserempak dengan mereka pun, hubby aku yang beria2 nak berjumpa..tak terpapar sikit pun riak cemburu di wajahnya. TAPI...baru-baru ni, aku dapat rasa kelainan pada dirinya, dia seolah2 curiga dengan aku...

Nak kata penampilan aku ni dah berubah..sama jer. Nak kata ada lelaki yg telefon aku, tak jugak...Mungkin kerana dia dah lama bercuti di rumah..sedangkan isterinya keluar bekerja yg membuatkan dia berfikir yg bukan2.

Lalu..satu malam saat nak melelapkan mata, aku beritahu dia, cemburu tu memang perlu..tanda kami saling menyayangi tapi aku cuma mahu dia tahu bahawa hanya dia sahaja yg bertahta dihatiku...Aku meyanyangi dia biar dalam keadaan apapun. Selagi dia memerlukan aku, selagi itulah aku akan selalu bersamanya, baik dalam susah mahupun senang...Gengaman erat tangannya buat aku mengerti yg jawapan yg kuberi menyenangkan hatinya..

MEDICAL CHECK-UP



Sepatutnya pihak Takaful Ikhlas ni buat appoitment dengan aku untuk medical check-up air Sabtu ni. Tup2 kansel lak dan ditukar ke hari ni. Aku ni kalu bab2 setakat check biasa jer tak pe lagi tapi paling tak gemor ler bab amik2 darah ni. Udah cam Dracula plak...

Sebenarnya aku amik Perinsurance Takaful before..tapi tah apa punya procedure..tak faham ler aku. Dia reject nak insured hubby aku tu, aku leh terima lagi..Tapi aku hangin gak bila dia minta extra contribution dek kerana reason yg tak masuk akal langsung! Ade ke patut, disuruhnya aku tambah lagi RM8,000 lebih semata2 kerana aku ni kurus!Tak penah dalam sejarah, aku jumpa Company yg buat procedure "hisap darah" cam ni.

Bukan nak bangga diri tapi hakikat kan....Aku ni memang dilahirkan bertubuh kecil dan semua famili kecuali emak ajer yg besor. Dorang patut check kesihatan aku bukan berat badan aku..Cam ni rugi ler sapa yg amik Insurance dengan ko!Tak semestinya orang yg kurus tu, ertinya tak sihat. Welllo!!! Aku ni penah admitted hospital sebab bersalin jer tau..tak caye, pegi ler check record aku kat Hospital Pusrawi tu.

Kot iya nak bisnes pun..jangan ler melampau benar! Patut2 ler nak charge client pun. Aku kalau tak sebab nak beli rumah..tak hingin aku nak beli Insurance merapu ni...Isssk! malas nak cakap pasal Insurance ni..aku ni nak check dan amik darah jap lagi. Kang naik darah aku ...sapa yg susah..aku gak kann...Doakan yer kengkawan...medical check-up yg ni susksessss..!!!

Wednesday, November 17, 2010

MERAJUK PADA YG SAYANG...

Semalam hubby aku komplen..dia cam rimas tengok aku dok monyok jer cam tikus mondok.Selalu tu katanya..belum bukak mata lagi, aku dah kacau dia...Tapi semalam...cam kena tegur Sang Kelembai..tak bersuara langsung!

Hah!! Baru korang tau yer...penangan orang merajuk ni camner. Tapi tak sangka plak, bila aku mogok sehari tak bercakap, semua dah jadi tonggang terbalik..Alahai yanggg...anje bukan marah dengan ayang...tapi anjer udah malas nak bercakap banyak...
Ingat hari ni, anjer nak rehatkan mulut ni barang sehari! Bolehkan? Lagi ler hubby aku tengok muka aku semacam! You ni dah kenapa? ber"anjer2" plak dengan I? Oppsss sorry! ko takut tengok aku berubah ye? Takkan bila aku ber "anjer" dengan ko..ko dah panik...Aku ni waras lagi cik abang oii...cuma apa yg nak diherankan bila aku tak banyak bercakap?

Now, I realised...selama ni mulut aku kat umah tu pot pet..pot pet..ada jer modal aku nak bercerita..Tup2 bila sepatah ditanya, sepatah yg aku jawab..itulah yg menimbulkan kecelaruan dalam fikiran hubbyku.

Dont worry dear...I okay...Aku ni mana boleh monyok lama2...rimas bila tak dengar suara sendiri yg cam radio hotfm tu...

RAYA KORBAN



Rasa cam tak percaya semalam ialah HariRaya Aidil Adha! sebabnya semalam aku cam tak de mood nak gi mana2. Cuti aku dihabiskan dengan terperuk kat umah dan buat kerja2 apa yg patut.

Rasanya Raya Haji ni lah yg paling boring dalam idup aku! Nasib baik hubby dan anak2 ada di sisi kalu tak...lorr mati kutu aku weii!!Sebenarnya aku ni..terus terang cakap ler yer.. masih merajuk dengan sikap emak dan abah. Kecik sangat rasanya hati aku bila dorang salah faham niat sebenar aku ni.

Tujuan aku menegur sikap adik beradik cuma satu jer..Aku tak mau mereka jadi cam orang lain yg berpecah belah adik beradik. Tak ada rasa tanggungjawab..masing2 buat hal sendiri tanpa memikirkan masalah adik beradik yg lain. Salahkah kalu aku menegur sikap mereka yg mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan kepentingan emak dan abah?

Tak mengapalah..sebagai anak, aku beralah..tapi hati aku yg tersinggung ni rasanya sukar untuk aku pendam apalagi untuk berpura2 seolah2 aku ni tak de perasaan apa2!Aku sedar, siapalah aku untuk berkecil hati dengan emak dan abah...tapi aku cuma minta satu jerr...fahamilah bahawa aku tak punya maksud yg tidak baik untuk adik2ku..
Mereka darah dagingku...Mana mungkin seorang kakak tergamak membiarkan adik2nya ditimpa musibah..Tapi itulah...seperti yg aku kata, biarpun niat aku baik...ianya tetap dipandang serong oleh kalian semua...

Jadi aku buat keputusan untuk berkorban sempena HariRaya Haji tahun ini. Berkorban perasaanku untuk tidak bersama kalian menyambut HariRaya...Berkorban perasaan untuk tidak lagi mencampuri hidup kalian kalau itu yg kalian mahukan. Aku ingin jadi seperti kakak yg tak pernah mengambil berat tentang masalah adik beradik mahupun emak dan ayah kerana itu yg kalian mahukan!

Inilah pengorbanan paling pahit yg terpaksa aku lakukan untuk kebaikan semua...

Monday, November 15, 2010

APA DAH JADI??

Apa dah jadi..takkan diam jer kot... apa yg aku maksudkan ni ialah Lebuhraya MRR2 yang masih tak de tindakan susulan.. Kalau korang perhatikan tiang rasuk yg menyokong highway MRR2 ni masih hingga kini berbalut dengan jaring. Bukan satu atau dua tapi banyak!

Pemandangan yg tak enak dilihat ni boleh korang lihat sendiri kat Kepong. Setiap hari aku memandu melalui jalan dari selayang menuju Sungai Buloh melalui jalan bawah highway tu..satu perasaan kurang enak bila melihat senario yg tak berkesudahan ni.Pernah Highway ni mendapat liputan meluas di akhbar bilamana dikesan mempunyai rekahan di sana sini.

Tapi hingga kini, ianya masih dalam rupa yang sama cuma bezanya kini ia dibalut dengan jaring. Mungkin untuk mengelakkan dari pandangan orang ramai tentang rekahan tersebut. Tapi persoalannya, dapatkan ianya mmenjamin keselamatan kami pengguna jalanraya yg melalui jalan tersebut setiap hari??.

Orang kita ni suka mengambil sikap lewa dalam sesuatu hal. Bila hal2 yg tidak diingini berlaku , barulah mcm2 tindakan diambil. Dalam hal ini, takkan lah pihak yg berwajib ingin melihat korban berlaku, baru tindakan diambil?

Nyawa manusia ni bukan boleh diganti dengan wang ringgit. Pampasan atas kehilangan nyawa tak membawa makna apa2. Jangan dah terhantuk baru nak tegadah!

PELABURAN TEPAT!

Biasa tak korang dengar alasan lelaki kalu nak kahwin lagi? Salah satu alasan paling kukuhnya ialah...bini aku dah tak cantik lagi..badan dah gemuk, kulit dah tak bergetah lagi..Pendekkata sedap jer mulut Tok Ki dia mengutuk dan memberi komen negatif pasal bini dia..

Tak leh gak nak salahkan lelaki jer kan? Orang perempuan ni pun satu..dah tau laki tu dulu berkenaan dengan ko sebab ko cantik, bergetah melekit2..tu yg kena gamnya tu!Arrrgh!!! tak kira! Aku tetap di pihak wanita! Alasan yang korang bagi tu wahai lelaki tak relevan langsung! Kalu masuk mahkamah mana pun, aku gerenti korang kalah sebelum dibicarakan...


(Tak kecur air liur ko tengok bini mcm ni punya cantik?)


Dah tau bini ko tu dah tak bergetah, naper tak buat sesuatu? Maksud aku, kalu korang nak mata sedap memandang bini tu, buat ler pelaburan sket...Hantar isteri tu ke kelas menguruskan badan, bawak gi facial atau treatment apa yg patut. Membazir?? Sapa kata?? semua pelaburan yg korang buat tu sebenarnya adalah pelaburan jangka panjang yg akan menguntungkan kedua pihak. Bini ko cantik..dan hati ko pun senang kan?



Dari korang melabur ke perempuan yg lain tu lagi ler mengambihkan boreh!! Belum tentu korang dapat pun. Kalau dapat, Pelaburan korang tu lagi ler akan bertambah tinggi. Kalau ko kahwin dengan perempua tu..sok2 dapat anak plak..kena tambah lagi pelaburan korang..beli susu, lampin pakai buang..

So, pikio ler Yeop yer..Mana pelaburan yg lebih menguntungkan dan mana yg merugikan...Elooo Yeop!!..esok kalu orang jumpa bini ko...mesti dorang kata..bini sapa ler yg bergetah tu...Kooo yg yg dapat nama...itu dinamakan pelaburan tepat Yeop!

Sunday, November 14, 2010

TEATER LAGI.


Sejak menonton teater muzikal Tun Mahathir tempohari, Baby dah mula menunjukkan minatnya pada bidang teater malah semakin minat untuk menonton teater kanak2 yg dipentaskan di Taman Budaya yg berdekatan dengan Balai Polis Trafik Jalan Bandar.

Aku berpendapat ianya memang satu aktiviti yg sihat dalam memupuk minat anak2 untuk mendekati bidang teater ini. Cara mereka mengekpresi diri tu sebenarnya menjadikan mereka lebih berani dan percaya kepada diri mereka sendiri. Bukan senang untuk anak2 semuda ini berdiri di khalayak ramai tanpa keyakinan diri yg tinggi.

Aku mengagumi senibina bangunan di Taman Budaya tersebut. Memang amat menarik tapi rasanya ia akan tambah menarik dengan diserikan dengan seni taman yg indah . Malangnya pasu2 bunga yg menghiasi bangunan tersebut tidak begitu menyerlah pada pandanganku.



Apapun sekalung tahniah buat pengiat teater seni tanahair yg berjaya mencungkil bakat kanak2 ini. Sebagai ibu, aku juga tak kan teragak2 mengizinkan Baby bergiat dalam teater jika dia juga berminat, asalkan pelajaran tetap diutamakan.

UPAH DUIT SILING


MC kerana demam sebenarnya lebih membuat badan aku bertambah sakit dan kepala tambah pening. Lalu aku kuatkan semangat untuk melawan penyakit ini. Pagi Sabtu, aku gagahkan diri untuk mengemas bilik tidur dan menyusun buku2 Abang yg berselerak di tas meja studynya. Melihat buku2 yg bertabur tu jer dah buat kepala kau ligat berpusing..terfikir gak dalam hati camner di study dgn keadaan bilik yg berselerak macam tu.

Dalam pada sibuk mengemas tu, ada sesuatu yg selama ini aku tak perasan...setiap kali aku mengemas bilik abang dan baby, kerap benar terjumpa duit siling yg bertaburan merata2 sampaikan ke bawah katil dan di atas sink bilik air diorang..Melampau betul bebudak sekarang ni!!Pada mereka duit siling ni cam duit satu sen yg tak berharga agaknya..

Teringat masa aku kecik2 dulu, kalu terjumpa duit siling ni, mengalahkan jumpa harta karun lagi..Berbeza dengan anak2ku..tak pandang langsung semua ni. Mungkin disebabkan dah biasa dengan kemewahan, jumpa duit siling pun tak akan membuat mereka teruja seperti mana aku dulu.

Kira punya kira, terkejut gak aku! duit siling yg bersepah tu yang aku kumpulkan berjumlah lebih kurang RM30.25! Korang tak mau tak pelah..Tu kira upah Mama mengemaskan bilik korang yerr. Tapi aku kena suruh hubby aku tukar dulu kat kedai mamak sebb nanti orang ingat aku pecah duit tabung pulak!

Pada Abang dan Baby, aku ingatkan bahawa, untuk jadi seorang yang mempunyai kekayaan, segalanya bermula dari bawah...duit siling yang dikumpulkan sedikit demi sedikit tu..tak mustahil menjadikan seseorang itu hidup senang asalkan dia mempunyai disiplin dalam dirinya dan melakukannya secara berterusan tanpa henti. Agaknya anak2ku faham ke tidak apa yg cuba aku beritahu mereka? Korang sendiri faham ker agaknya?

Friday, November 12, 2010

SAKIT JIWA RUPANYA


Kadang-kadang kita tak pernah terfikir bahawa orang yg mempunyai penampilan sempurna, berpakaian kemas sebenarnya mempunyai masalah gangguan mental yg serius.Mereka ini memang kelihatan normal tapi hakikatnya orang seperti ini memerlukan rawatan supaya penyakit jiwa yg dihadapinya tidak menjadi semakin parah.

Mungkin ada yg bertanya, apakah tanda2 orang yg berpenyakit mental ni? Berdasarkan pada kajian aku dalam beberapa buah buku yg kubaca..berikut adalah tanda2nya.

1) Suka menyendiri. Tak suka bergaul dengan masyarakat sekeliling yang dianggap jahat dan suka berperasangka buruk malah tidak berasas. Aku pernah berdepan dengan pesakit mental cam ni bilamana dia akan menguis2kan tangannya bila bercakap dengan seseorang. Korang nak tahu mengapa? Bila ditanya, dia kata, dia melontarkan semula "kuman kekotoran" yg diberi oleh org yg dihadapannya. Serius ni..Aku tak tipu!

2) Rasa marah bila orang memandang ke arahnya kerana dia berperasangka orang tersebut sedang bercerita mengenainya. Satu insiden menarik yg aku saksikan sendiri ialah ketika aku bercuti di PD dimana sorang pompuan ni bergaduh dengan seorang wanita hanya kerana berebut kerusi sedangkan kerusi yg disediakan banyak disitu. Aksi terlampau nya ialah mengibas2kan tuala di atas kerusi yg berpasir ke arah wanita yg duduk disebelahnya. Apabila wanita tersebut marah, dia menjelir2kan lidah dan mebuat aksi memek muka "senteng" nya. Kalau korang tengok..dah macam pompuan wayar putus jer rupanya.

Orang seperti ini sebenarnya mempunyai masalah peribadi dimana salah satu daripada nya ialah dia tidak dapat menerima hakikat bila melihat kejayaan orang lain sedangkan dia masih ditakuk lama. Sifat iri hatinya dizahirkan dengan perbuatan seperti memfitnah atau menganiaya orang dengan cara dia tersendiri.

Dia juga tidak dapat menerima kekurangan yg ada pada dirinya. Orang seperti ini bukan berusaha untuk memajukan dirinya sebaliknya menjatuhkan orang yg dibencinya.

Pada sesiapa yg rasa2nya lah mempunyai penyakit seperti ini, bawak2 ler pegi berubat sementara penyakit tersebut tidak melarat dan membahayakan nyawa orang lain.Dari dok menganiaya orang tu ..baik ler ikhtiar mengubati diri anda yg makin parah tu..

Wednesday, November 10, 2010

STRESSS!!!!!!!

Dah dua hari aku demam lepas balik dari Perak ari tu..Hingga sekarang ni pun tak kebah2 gak..Deman dah berkurangan tapi kepala aku ni pening bila berdiri lama. Masa check ari tu, doktor kata tekanan darah aku kurang. Mungkin sebab stress kot...Stress menangani masalah adik beradik. Susah gak jadi kakak cam aku ni. Bercakap salah, tak cakap karang, korang tak tau pulak! Dah Cakap...salah ditafsirkan pulak.

Itu sebabnya aku suka kalu adik beradik berkumpul dan bincangkan masalah bersama2. Kalau ada apa2 yang terbuka dihati tu, aku minta supaya dorang luahkan supaya dapat kita atasi sama2. Ini tak!..yang sorang ni tak nak datang...ikut kepala angin masing2..yang datang pulak diam menikus tak nak suarakan pendapat korang yg tak puas hati tu.Tapi yang tak sedapnya...belakang aku korang pot pet2 cam ahli politik tak bertauliah kat warung kopi tu!

Sebagai kakak, pernah ke aku pukul korang disebabkan korang bagi pendapat? Tak semestinya aku bergelar kakak, korang kena ikut dan patuh apa saja yg aku cakap.Aku bagi korang peluang utk suarakan pendapat korang.. sebab korang masing2 dah berakal, bukan budak hingusan yg perlu aku tunjuk ajar lagi.

Tapi aku jadi stress bila korang masih tak faham apa yg aku mahukan! Aku cuma mahu korang punya rasa TANGGUNGJAWAB pada emak dan Abah..Tu jer!.Bukan cakap2 yg tak sepatutnya keluar dari mulut seorang adik seperti korang. Kita tak perlulah menyalahkan sesiapa tapi satu jer yg aku mintak, bantulah aku..kakak korang ni utk kita menyelesaikan masalah yg tak sebesar mana ni. Bukannya korang tambah lagi masalah dengan bersengketa adik beradik.

Please adik2ku... jangan diungkit sejarah lepas yg remeh temah tu. tapi kita hadapi dunia sekarang ni dengan semangat bantu membantu sesama adik beradik...Buangkanlah sifat negatif dalam diri korang..jangan ditambah "sakit" emak dan Abah dengan sikap korang yg kebudak2kan tu.

Monday, November 8, 2010

BENDA PENTING KETIKA TRAVEL

Kalau ke mana-mana. tak sah kalu aku tak bawak benda2 ni. Rasa cam tak lengkap idup aku ni kalu tertinggal satu pun!. Itu sebabnya, kalau aku plan nak gi trip jauh2, aku akan prepare benda2 ni masuk dalam beg siap-siap supaya tidak tertinggal. Tak kan nak patah balik semata2 nak mengambil barang2 "keperluan" aku ni.

Di antara barang2 yg memang tak leh tinggal utk aku bawak ke mana2 ialah :
1) Duit
Ni diibaratkan cam nyawa bagi aku. Paling tak selesa kalu aku lupa nak withdrawn
duit awal2 sebelum gi travel mana2. Korang kan tau aku ni kan ke segan benor
benor nak kapur duit hubby.


2) Handphone
Rasa tak lengkap bila tertinggal benda yg penting camni. Bayangkan segalanya ada
dalam hp tu termasuk Camera. Nak gi travel tak de camera... ape ke jadahnya!



3) Lipstik
Harus! aku ni ..bior tak bawak make up tak pe lagi...tapi kalu tak pakai
lipstik ni..rase cam tak mandi. Muka rase cam baru bangun tidur jer..



4) Telekung
Wajib! Ialah...travel gi mana pun..kena gak bersolat kan..


Benda paling utama yg kena ada masa aku gi travel mana2...PALING PENTING!! Suami dengan anak2! Aku rasa agak janggal bila berjalan tanpa mereka. Keseronokan tu cam hilang serinya tanpa kehadiran mereka. So..walaupun nak sambut anniversary, aku akan tetap bawak dua permata hati aku ni kemana sajer sebb aku nak kebahagian kami dikongsi bersama.

Sunday, November 7, 2010

MINUM BYK AIR BAHAYA?



Aku terlepas pandang sebuah artikel yg aku rasa agak menarik dalam keratan akhbar tempohari. Ianya tentang bahaya yg mungkin dihidapi oleh wanita sekiranya minum air secara berlebihan.

Menurut kajian seorang wanita meminum 7 liter air bagi membuang toksik dan menurunkan tekanan darah yg dihidapinya. Seperti kita, dia juga beranggapan lebih banyak air yg diminum, lebih baik untuk sistem dalam tubuhnya.Dipendekkan citer, wanita trsebut jatuh pengsan dan apabila sedar ia mendapati dirinya menjadi buta. Itu menurut laporan akhbar Apple Daily Taiwan. Menurut doktor yg merawatnya, air yg berlebihan didalam tubuh wanita tersebut menyebabkan dia "Hyponatremia" dimana berlakunya kekurangan sodium di dalam darah.

Pulak dah..??aku pun cam korang gak beranggapan kita yg expecially tinggal dia iklim khatulistiwa ni perlu minum dgn banyak untuk menggantikan air yg hilang dari tubuh kita. Untuk itu diperturunkan panduan berguna bilakah masa yg sesuai utk minum air.

- 2 gelas selepas bangun dari tidur
Untuk mengaktifkan organ2 dalaman

- 1 Gelas (30 minit sebelum makan)
membantu penghadaman

- 1 Gelas sebelum mandi
Mengurangkan tekanan darah

- 1 Gelas sebelum tidur
Mengelakkan strok atau serangan sakit jantung

SUSAH SGT KE NAK FAHAM AKU NI?

Kalau sesiapa tengok personaliti atau pun cara aku bercakap, mungkin banyak tanggapan yg boleh korang buat. Ada yg kata aku ni lemah lembut...ada plak yg kata aku ni jenis tak banyak cakap..tak kurang gak yg kata aku ni kalu bercakap non-stop!. Tak kisah ler apapun karekter aku ni..yg paling pasti, aku nak buat segalanya yg terbaik!

Dalam apa hal pun, aku inginkan kesempurnaan. Aku ingin agar dikelilingi dengan suasana aman, sejahtera dan damai..Dalam memberi pendapat atau nasihat, aku kadang2 menggunakan cara diplomasi..Jika cara ni tak berkesan juga, aku akan menegur dengan cara teguran secara terbuka..Jika masih tak berkesan jugak, memang aku akan hilang sabar. Aku ni dilahirkan sebagai manusia normal yg punya hati dan perasaan. Justeru tu lah, tak hairan kalu korang tengok..aku pun akan marah berapi2 jika ada yg tak kena di mataku.

Mungkin cara aku bertindak tu agak keterlaluan atau melampau batasan. Sebab aku ni jenis out spoken. Tapi pernahkah korang fikir, perubahan yg perlu orang disekelilingku lakukan agar perkara seperti ni tidak berulang. Aku bukan jenis yg suka marah tanpa sebab yg tertentu. Aku bukan minta sesuatu yg susah utk korang beri..cuma fahami tindakan yg kulakukan dan cuba selami apa yg tersirat dihati aku..dan fikirkan bahawa apa yg aku lakukan semua ini utk kebaikan kita bersama.

Muga "korang" yg aku maksudkan tu dapat merenungi kata-kataku ini dan fahamilah aku dan niatku.

PERISTIWA BANJIR 70AN...

Minggu depan turn kami gi Kokdiang plak sebb anak sedara aku yg kahwin Sabtu lepas akan melansungkan majlis "mengambil menantu"nya di sana. Risau gak dengan keadaan banjir kat Kedah yg semakin terok ni...Kang jammed kami satu rombongan bas di tepi jalan..Ialah..mana tak nyer? jalan sana tutup..sini pun tenggelam..Nasib baik bebudak tu dah nikah di Rawang..kalu tak..pakal ditunda ler jawabnya.

Sebut pasal banjir ni teringat aku peristiwa banjir tahun 70an dulu..Banjir besar di Kuala Lumpur!masa tu aku belum sekolah lagi..Abah menyewa rumah ditepi sungai..Masa banjir tu..Abah dan emak sibuk berkemas barang utk berpindah.Aku dan Yong berdiri ditepi tangga melihat sampah2 yg dihanyutkan banjir ke sungai berdekatan. entah macam mana , Yong ternampak botol gam terapung2 dibawak arus deras..Dia dengan berani cuba berdiri ditangga untuk mencapai botol gam tu...

Nasib tak baik..Yong terjatuh kedalam arus deras..tengelam timbul dia! Aku menjerit minta tolong pada Abah...Abah tanpa mempedulikan keselamatannya, terus terjun berenang mendapatkan Yong. Dengan izin Allah, Yong berjaya diselamatkan..Itulah bukti kasih seorang bapa utk anaknya. Aku rasa, Yong pun masih ingat lagi kejadian ni meskipun ketika itu dia baru masuk ke alam persekolahan...

Setiap musibah ada hikmahnya kan...Akibat dari kejadian banjir tersebut, abah ditawarkan sebidang tanah di Selayang. Mulai dari situlah Abah berazam untuk mengumpul harta sebanyak mungkin untuk anak2nya. Dan mungkin berkat rezeki dari anak2nya, Abah berjaya membeli beberapa buah rumah di Kuala Lumpur. Tabik spring kami dengan semangat anak kampung seperti Abah!

SORRY! WRONG NUMBER!


(HALLO...SAPA SANA CAKAP...???)

Korang penah tak having this incident dial salah nombor? Aku ler salah sorang yg kerap kena camtu.. Masa dial, punya ler laju tangan tu menekan number..nak menefon orang lain..sekali BOS aku sendiri lahhh! Malu bila ingat incident tu.

Alkisahnya Bos aku dulu (Chinese)muda belia lagi ni mintak ler aku pesankan breakfast dia sementara dia on the way turun dari Genting Highlands..Siap ler pesan roti bakar dan nescafe tarik segala...Aku ni dengan pantasnya menelefon nombor yg ada dalam buku catatanku.
"Apek, ni Hani moi moi argh..you kasi bikin roti bakar sapu kaya 2 set sama itu nescafe tarik kaw satu.. You mau ka amoi? terdengar suara kat tepon tu plak..Aku jawab lagi, Bukan lah apek, saya punya itu future lau kong mau laaa! fai ti arh taukeh..nanti dia merajuk sama saya susah wo!

Tetiba aku terdengar suara yg biasa sangat dan hari2 aku dengar...Perlahan jer suara dia...Hani darling....kalu I tau u suka sama I..sudah lama I pinang you..apapasal you cuma cakap sama itu apek tapi tak mau cakap dekat I sendiri!Dan2 tu gak..lutut aku mengigil..suara tak kuar..dah paling terok! aku rasa cam nak pitam..Arghhhh!!! Ya Ampunnnnn!rupanya aku tekan nombor bos aku!!

Masa dia tiba ke ofis, aku tak berani nak angkat muka...Muka ni rasa cam ditampal kulit binatang pik kaler yg ekor berpintal tu! Time dia lalu kat meja aku, sempat dia mengusik aku...Lau po..jom makan sekali...Rasa nak resign 24hours ko!nasib baik bos aku ni sporting..kengkawan aku jangan citer argh..ketawa cam aku ni badut sarkas!

Moral of the story, nak dial tepon tu tengok2 nombornya betul yek...Jangan buat keja lain dalam satu masa...nanti jadik cam aku ni.. Kantoi tak pasal2!

DARI KERANA MATA...



Sudah lama sebenarnya aku teringin nak pakai contact lens ni tapi asyik dok ditangguhkan ajer. Bukan apa..takut pun ada bila mendengar citer dari pengalaman orang yg memakainya before. Tapi itu mungkin disebabkan cara penjagaannya yg tak betul menyebabkan perkara2 yg tak diingini tu berlaku.

Dalam banyak2 colour tu, aku suka colour yg natural. Ialah kan..Kita ni kulit melayu tulen dan seharusnya kenalah elakkan warna2 yg tak semengah cam biru terang tu!



Color cam yg di atas ni rasanya lebih sesuai untuk melayu cam aku ni..tak terlalu over benor!Nampak natural gitu...memakai contact lens ni akan membuat mata lebih nampak bersinar dan kelihatan galak (dalam ertikata lain, nampak mata besar sket cam barbie dolls gitu..ahakss!)

TERGAMAKNYA ...

Semalam sku ke Perak sekali lagi mengulangi perubatan utk Abah. Itupun atas permintaan abah yg aku rasa dah tak sanggup menahan kesakitan. Sebenarnya penat dari menghadiri majlis khawin ipar aku di Rawang pun tak hilang lagi tapi disebabkan Abah yg ku lihat makin menjadi2 batuknya..aku gagahkan juga menemaninya.

Nasib baik ler iparku sanggup memandu sejauh tu. Kami sampai mungkin agak terlambat sedikit disebabkan hujan lebat di jalanraya. Memandangkan penyakit Abah yg semakin teruk, aku minta jasabaik Haji tu untuk membuat rawatan"tepuk" bagi mengeluarkan bisa santau Abah. Aku masih berharap yang Abah sebenarnya bukan terkena santau tapi batuk biasa.

Dengan menggunakan daun pisang kelat..Abah dikehendaki berbaring secara meniarap dan ditutup tubuhnya dengan kain putih. Belakang abah ditepuk menggunakan sehelai daun nangka yg baru sahaja luruh ke tanah. Setelah lebih kurang 15 minit, Abah disuruh bangun dan daun tersebut disuluh dengan lampu suluh utk melihat hasilnya.

MasyaAllah, hampir gugur airmataku bila lihat dengan mataku sendiri, benda2 berkilat seperti kaca keluar dari badan Abah.Meski pun tidak banyak, tapi benda2 itulah yg membuat Abah menderita hingga kini. Menurut Haji tu, Abah perlu menjalani rawatan ini berkali2 sehingga semua bisa santau berjaya dikeluarkan.

Siapalah Hamba Allah yg tidak berhati perut sanggup membuat Abah menderita sedemikian rupa..Orang sebaik Abah yg tak pernah irihati malah sering menolong orang pun sanggup dianiaya sedemikian rupa. Sebagai anak, aku tidak sesekali akan mengampunkan dosa orang yg menyantau Abah! aku berharap agar dia segera menerima pembalasan sepertimana seksanya abah sekarang..Syaitan seperti ni tak mungkin akan insaf apalagi bertaubat. Muga Allah Kabulkan permintaan aku ini...Abah..aku dan adik beradik yg lain akan terus berusaha utk mengubati Abah, Aku rindu untuk mendengar hilai ketawa dan senda gurau abah seperti dulu. Harap abah tidak berputusasa..kerana Rahmat Allah itu ada di mana2...

Wednesday, November 3, 2010

SIFAT LELAKI YG DISUKAI WANITA

Dalam memilih pasangan hidup, kaun wanita sering menitikberatkan tentang pesonaliti yg dimiliki oleh pasangan mereka. Kaum lelaki bukan hanya dinilai berdasarkan rupa paras semata2 tetapi juga faktor lain yg lebih penting dari tu.Berikut adalah di antara beberapa ciri2 penting yg disukai oleh wanita.

Pelindung
Wanita akan lebih rasa selamat di sisi lelaki yg dapat menjaga dan melindungi dirinya. Sifat lelaki yg keanak-anakan juga akan membuat wanita berasa diri seolah-olah tidak selamat.

Jujur dan Setia
Jika di alam percintaan lagi, lelaki telah menunjukkan kecurangannya bererti dia bukan lelaki sejati yg disukai oleh wanita. Sifat jujur dan setia menjadi kayu pengukur bagi setiap pasangan untuk mengekalkan hubungan mereka.

Motivasi diri yg tinggi
Wanita juga mahukan lelaki yg berusaha keras untuk membina masa depannya bukan lelaki yg hanya suka berpoya2 tanpa memikirkan masa depan.

Asas ugama yg kukuh
Ianya penting kerana lelaki haruskan memimpin dan mendidik keluarga sebaik mungkin. Seperti kapal yg memerlukan nakhoda, begitulah juga wanita memerlukan orang yg dapat memimpinnya ke jalan yg baik.

AKU BUKAN MILIKMU...

Dalam banyak2 peristiwa yg aku lalui sepanjang hidup ni, ada beberapa perkara yg buat aku menyesali mengapa ianya harus terjadi. Hingga sekarang pun, aku terkilan mengapa aku tak punya kekuatan untuk berterusterang lebih awal supaya ianya tidak menyakitkan hati sesiapa.

Waktu di zaman remaja dulu, aku pernah kenal dengan seorang mamat ni yg merupakan schoolmate aku. Masa tu aku tak pernah terdetik sedikit pun utk bercinta cam remaja sekarang ni. Tapi dalam diam dia ni menaruh hati kat aku. Di mata aku dia memang budak yg baik tapi perasaan kita ni bukan boleh dipaksa2. Apa yg boleh aku katakan ialah aku menyayangi dia sama seperti rakan2 yg lain.

Kesilapan besar yg aku lakukan ialah cuba utk menerimanya meskipun hati aku tetap berkata tidak! Semua tu aku lakukan hanya kerana simpati dengan dia yg benar2 mengambil berat tentang aku. Apapun antara kami memang tak ada wujud apa yg dikatakan cemistry. Setiap kali aku bersama dia, terasa seperti ada yg tak kena malah aku terasa amat kekok..serba tak kena!

Akhirnya, aku ambil keputusan untuk berterus terang dgn beliau menerusi surat kerana tak punya kekuatan untuk menyatakannya. Aku tau, dia marah dengan keputusan aku ini tapi percaya lah, aku tak berniat walau sedikit pun utk mempermainkan dirinya. Bagi aku, biarlah dia merasa keperitan dan kekeciwaan sekarang dari memiliki aku yg tidak mencintainya sepenuh hati.

Kita cuma berupaya merencana untuk mencipta kebahagiaan tapi suratan yg Allah tentukan sejak azali tak dapat kita elakkan. Memang sudah tertulis, aku bukan milik dia..namun aku berharap benar, agar dia memahami mengapa aku berbuat demikian. Walau pun begitu, dia sentiasa dalam doaku bersama doaku utk kawan2 lain yg aku rindui sewaktu di alam persekolahan dulu. Aku cuma mahu dia tahu yg "Wajah keibuan yg penah dipujanya ini bukan ditakdirkan untuknya"