Monday, December 13, 2010

GUNTING DALAM LIPATAN!!Gunting dalam lipatan! Satu peribahasa yg mengambarkan sikap seseorag yg dihadapan kita begitu baik tetapi dibelakang kita dia merupakan duri dalam daging. Kebanyakan orang seperti ini berada disekeliling kita dan tanpa kita sedari dia merupakan musuh yg menjadi ancaman kepada kita.

Aku terfikir, bilakah agaknya fenomena mencari keburukan orang ni akan berakhir. Sampai bilakah kita sanggup menjaja keburukan sahabat sendiri..mengutuk malah menyebarkan aibnya kepada rakan2 yg lain.

Sedarkah kita bahawa kita juga bukan manusia yg diciptakan sempurna..Kita juga pernah berbuat dosa dalam kita sedar ataupun tidak. Mengapa perlu membuka pekung orang lain sedangkan pekung yg bernanah didada sendiri sama busuknya dengan orang yg kita keji dan umpat tu.

Pernah dengar kan orang berkata..kalau kita menunding jari ke arah orang lain ..jari yg selebihnya akan menuding ke arah kita semula. Bermakna..belajarlah untuk memperbaiki kesalahan diri kita sebelum mencari dan mencela salah orang lain.

No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com