Thursday, December 9, 2010

GURAUAN

Dalam hidup ni..kalu serius ajer memang terasa cam hambar kan? Ada masanya kita perlu selang-selikan dengan gurauan. Tapi gurauan tu biarlah berpada-pada..sebab banyak dah aku dengar dan melalui pengalaman aku sendiri..ayat yg dikatakan gurauan tu sebenarnya lebih kepada gurauan yg bertujuan menghina dan menyakitkan hati.Yang tak sedap pulak tu..bila kita membalas dgn gurauan "ala2 dia gak"..tau plak tu tersinggung...

Biasa lerkan manusia ni.. kengkadang perasaan irihatinya tu melebihi dari segalanya. Dia bukan boleh tengok orang lebih sikit..mulalah mengeluarkan "gurauan" yg berbaur kata2 yg tidak enak didengari.Jelas terpancar rasa kepuasan bila dia dapat memalukan orang lain. Tapi sedar tak kita..banyak mata melihat, sikap kita yg jelas memperlihatkan ada motif disebaliknya gurauan kita tu.

Tak salah memberi teguran atau bergurau tapi berpada2 dan berlapik ler kalau nak berbicara tu supaya orang tak melabelkan kita sebagai mulut longkang!!Bukan sajer kengkawan menjauhkan diri..malah rezeki pun tak dekat..

No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com