Tuesday, December 27, 2016

THANK YOU DEAR...

Dari mula kenal dengan hubby aku ni..memang dah tau dia bukan jenis lelaki  romantis yang menjadi indaman kaum wanita (but still ada gak nak try tuh!) apa lagi nak buat kejutan untuk wife dia sempena birthday atau anniversary ker...

Tapi ari tu tetiba dia ajak aku keluar ..katanya nak pegi Ampang Park sebab teringin nak makan sup ayam katanya.. Aiks! tetiba mengidam plak laki aku ni??. Mulanya keberatan gak nak pegi memikirkan tak der apa kat situ..tapi dek kesiankan dia yang teringin sup ayam tu, aku ikutkan jer tapi terfikir lak bila masanya kami penah makan sup ayam kat sana??

Kami naik motor jer dengan alasan hubby aku susah nak cari tempat parking and aku pun maleh bebenor nak drive. On the way..baru perasan yang hubby aku ikut jalan lain menuju Ampang Point..

Tadaaa. rupanya ini kejutan dia....dia nak belikan hadiah sempena birthday aku which is lambat lagi ko..dengan alasan takut tak der masa nak pegi.. HABIB JEWELS!..

 
 
 
 
Dari dulu lagi dia memang nak belikan aku sepasang lagi rantai tangan sebab rantai tangan yang sebelum ini agak besar (takut nak pakai sebab kes ragut menjadi-jadi). Seriously..aku memang tak minat emas...tapi dia yang beria-ria so kerana tak mahu menghampakan dia...aku turut kan ajer...
 

 
Bukan tak appreciate..tapi rasa cam mahal sangat plak birthday present aku...sempat gak aku cakap kat dia...u belikan I branded  handbag... lagi murah dari ni!
 
 
Okay peh ni kita beli handbag plak kata dia! OMG what am I saying just now!!..macam nak perabih duit dia plak.. Dalam hati berbalik-balik sebenarnya..rasa bersalah lak bila aku berjoli katak dengan duit dia...huhu...
 
Anyway..Syukur sebab hubby aku walau tak romantik tapi dia masih tau menyayangi dan menghargai wife dia. Even tiada hadiah harijadi pun..aku tetap menyayangi dan menerima dia seadanya....

DAH NAK MASUK TAHUN 2017...

Tahun 2016...rasa macam baru semalam jer menyambut tahun baru ..dah nak masuk ke tahun 2017 plak. Bagi aku setiap tahun tu ada cerita tersendiri..suka duka kehidupan yang dilalui dan Alhamdulillah..Tuhan panjangkan usiaku untuk bersama suami dan anak-anak yang kusayang.
 
Bercakap pasal azam...hehe (tak ingat sebenarnya apa azam aku tahun 2016)..but still..aku mahu yang terbaik untuk aku dan family. Peningkatan dari segi career dan jugak peningkatan dalam mengumpul reta dunia...inilah anugerah Tuhan untuk aku hambaNya yang kerdil ni.
 
Mengharapkan tahun 2017 lebih menyinar buat kami sekeluarga. aku sebenarnya punya banyak perancangan untuk diri sendiri dan juga untuk adik beradik. Cuma dalam hati ni..mengharapkan akan lebih bermakna untuk tahun-tahun yang akan datang..

Thursday, December 15, 2016

PLAN LULUS JUGAK AKHIRNYA...PROJEK 2017 MENANTI !


Alhamdulillah Allah dengar segala permintaan hambaNya ni...Setelah bertungkus lumus..buat appointment dengan pelukis plan..kontraktor dan segala macam manusia yang berkaitan dengan projek akak tahun depan...AKHIRNYA plan kami diluluskan. Korang mungkin tak dapat bayangkan macammana happy dan leganya aku. Berbaloi kiranya aku dan hubby menunggu berbulan-bulan.

Insya Allah projek terbaru kami yang jangkanya akan dimulakan tahun depan 2017!. Mungkin bila korang baca citer aku ni rasa cam mudahnya aku mengumpul harta kan?. Haish.. it's not easy as you all bayangkan...Kalau tak cekal semangat, dah lama akak kibar bendera putih.
 
Tapi demi masa depan anak-anak yang 2 kerat (abang dan baby) aku dan hubby usahakan tanpa kira penat lelah..Hasilnya..of coz la buat kami rasa bangga jugak sebab tak semua mampu melakukannya dengan sempurna.
 
Thank you sangat kat hubby aku sebab sepanjang nak menjayakan projek ni..jenuh dia melayan kerenah aku (aiks!..aku pun banyak nahan sabar layan kerenah dia tau). Apa yang aku bangga sangat dengan dia ni ialah kesungguhan dia dalam mengumpul harta untuk kami anak beranak.
 
Memang tak sebanyak mana tapi memadai buat aku dan anak-anak untuk bekalan masa depan...Alhamdulillah Syukur Ya Allah...

Sunday, November 27, 2016

PRIMALAND ! WHAT HAPPENED WITH YOUR ACCOUNT???


Bukan nak menyalahkan sesiapa tapi kadang-kadang sikap sambil lewa orang lain boleh membawa masalah pada kita..Akak nak ngumpat sapa ni...Bukan ngumpat tapi nak bercerita tentang rasa ketidak puas hati dengan sikat pihak pengurusan Primaland Resort and Convention Centre kat Negeri Sembilan ni.

Semalam dapat bad news dari assistant aku di sana mengatakan yang meter air aku dicabut!..Korang bayangkan..mau tak hangin aku satu badan..dah la time tu ada customer nak check in...Untuk pengetahuan korang, meter air kami unit persendirian sebelum ni adalah meter pukal di bawah pengurusan PRCC tapi most of us dah tukar kepada meter individu. So PRCC tak de hak pun nak tanggalkan meter air kami tu tanpa kebenaran!

Alasan dia...aku ada tunggakan bil air sejak dari tahun 2015. For information..bayaran tu dah aku jelaskan dan paling tak boleh terima tu bila payment yang aku buat tu depa tak update dalam account. SALAH AKU KE TU???

Nasib baik aku masih menyimpan resit dan email dari staff yang makan gaji buta tu sebelum dia berambus dari PRCC..Cuba korang bayangkan kalau unit-unit lain yang tidak menyimpan resit tu...

Please la PRCC...dari Tiara Beach Resort (Mmg BITCH! ..yang makan duit kami sampaikan la ke Best Western (Best sangatlah!.. pun sama gak!) Sekarang ni korang lak nak buat benda yang sama??

Berhenti la dari menindas kami...dah la kolam yang tak seberapa tu dikenakan bayaran...ada hati lagi nak minta duit ??

Pihak SAINS ...sila ambil tindakan pada PRCC ni..biar dia tau...untung nasib dia plak...

Monday, November 21, 2016

19 November 2016

Last minit packing baju-baju yang nak dibawa ke Jengka...Ikut hati satu wardrobe ni aku hangkut..tapi apa kan daya...Ni pun satu beg besar yang kami biasa bawak untuk trip gi oversea..Bertolak agak lambat iaitu selepas Maghrib...Apa-apa hal solat dulu kan...kang buatnya tak sempat lak..huhu...
 
Kami konvoi 2 kereta. Tiba di Jengka..mak ai!! lebatnya hujan (Hujan selamat datang...)Alhamdulillah tak sesat lak..Baguih waze nih...(wes mangan kata ipar aku ). Serius...memang penat sepanjang perjalanan tak berani tido sebab dah la hujan..jalan lak tak berlampu...dari Chenor.

kuning tu hotel Cik Nana...
 
ni la hotel akak..
 
Dapat bantal...tilam dan of coz aircond ..akak pengsan terus...Sok nak kena bangunkan abang sebab ada raptai dan pengambilan jubahnya. Kami lak nak ke Gambang (Universiti Malaysia Pahang) mengambik Kak Long yang tak sabar gak nak meraikan hari konvokesyen Abang.
 
 
 

Tuesday, November 15, 2016

KENANGAN DIDENDA DI SEKOLAH

Sapa reader yang tak penah kena denda masa kat sekolah dulu...hands up!. Kah ! Kah! Nampak sangat membohongnya kalu kata ko tak penah didenda kan.

Aku masa sekolah rendah dulu tak nakal..baik sangat budaknya..(Cewahhh. sedia raga, junjung sendiri) Serius! memang baik tapi ada ketikanya kena denda gak atas pelbagai sebab. Antaranya tak bawak buku (tak penah2 lupa bawak buku..tup2 lepas cikgu warning jer..next day tu aku tertinggal buku kat umah). Apa lagi..lari keliling padang sekolah 2 round.

Time nak balik sekolah, cikgu suruh sorang2  hafal sifir...aku kantoi time tu sebab cuma hafal sifir 2 jer...sampai kena denda naik atas meja la...Pendek kata apa denda yang akak tak penah rasa...semua ada.
 
Cuma satu denda jer yang akak tak leh lupa bila disuruh berdiri di luar kelas hanya kerana kesalahan orang lain. Kawan sebelah yang bercakap..akak plak kena denda. Time tu tak pandai nak defence diri..ikut jer. Memang akak akui, marah sangat dengan cikgu tu tapi time tu lah...Sekarang tak der dendam atau benci pun di hati ni. Semua tu akak jadikan pengajaran dan kerana sifat perihatin guru-gurulah buat akak berjaya pada hari ini...
 
Insiden ibubapa yang menyerang guru-guru di sekolah...sampai menyaman segala tu memang pada akak tak patut sungguh. Bagi akak..tiap pelajar tu tertakluk pada undang-undang sekolah dan wajar mereka dikenakan denda sekiranya melanggar disiplin sekolah. Setakat duduk di atas jalan tu apalah sangat....Bukannya patah riuk budak tu.. Cuba korang contohi budaya mendidik cara Jepun ni...
 
Kalau dah ibubapa sendiri tak menghormati guru...jangan mimpi lah anak-anak korang tu yang memuliakan guru-guru yang memberi ilmu ni. Of coz lah kan..dah "bapak borek anaknya rintik".
 
Sokong kalau Kementerian Pelajaran mewartakan undang-undang sebat di sekolah macam kami dulu-dulu...

PAMERAN KERETA DI MINES

12/11/2016 tak der apa nak buat time ni..hubby dengan abang ajak jenjalan ke The Mines. Bukan nak shopping tapi nak tengok pameran kereta terbaru yang dikeluarkan oleh pelbagai syarikat. Kebetulan Abang menang tiket masuk so save duit akak RM40.00. Anak dara pun sebuk tergediks nak ngikut ..tak padan nak examnyer...

Melangkah jer kat dalam galeri pameran tu, mata akak terbontang beso nengok kereta2 yang dipamerkan. Antara kereta yang menjadi idaman kolbu hubby akak...hehe...(selera besor dia ni)

Rega dia dalam 200k-300k gitew...
 
besor...tengelam akak dek non!
 
Ni keta idaman akak..
 
 
 
 
Tapi akak ni jenis sayang duit...tengah fikir..fikir dan fikir untuk tukar kereta lain...Cari gak Toyota Harrier tak dek plak dipamerkan..huhu


Sunday, November 6, 2016

SERBA SALAH DIBUATNYA..

Antara bos lelaki dengan bos pompuan..mana pilihan korang? Eik dah macam tajuk lagu lak "Perawan atau janda"...

Mostly mesti korang pilih bos lelaki kan sebab rata-rata kata bos pompuan ni cerewet la..bossy la...membebel la dan sewaktu dengannya. Aku dulu memang tak merasa pun dapat bos pompuan so tak boleh la nak buat perbandingan.

Tapi tau tak korang..bukan semua bos pompuan ni perangai teruk yang suka nak cari kesalahan orang bawahan dia. Kalau ko tak buat salah...tak de giler dia nak meroyan tak tentu pasal..Aku ada experience dengan kerenah staff yang tak de disiplin..Pun selama ni tak penah aku ambil tindakan. Bukan seminggu dua dia buat perangai macam ni tapi dah bertahun... Dalam seminggu 2 hari datang...3 hari relax..Big bos pun tak berani buat camni..ada waktu anjal plak...

Tapi kebaikan aku tu buat dia ambik kesempatan plak...Suka suki dia jer nak tak datang ke pejabat tanpa maklumkan pada kami. Sudahnya kerja dia terbengkalai dan aku plak terpaksa turun padang menyelesaikan kerja dia..Of coz la seronok kan?..datang keja..semua dah settled.

Dah pernah kena tindakan disiplin pun tak merubah apa-apa..Hati kering sungguh..So..jangan marah aku yer..kalau tindakan aku kali ni buat kau dan yang sewaktu dengannya tu...marah..Aku dah cukup berlembut dengan ko selama ni.

DENGARKAN DAN PERKENANKAN DOAKU YA ALLAH...

Saat ni..aku terasa begitu kerdil bila berbicara denganNya...Rasa malu meminta dan terus meminta sedangkan pemberianku padaNya tak seberapa...Jujur kukatakan, aku tak punya tempat untuk mengadu selain dariMu kerana selama ni hanya Engkau yang selalu sudi malah tanpa jemu mendengar rintihanku.

Hari ini..7hb Nov 2016, aku menghantar Baby ke sekolah dengan berbekalkan doa yang tidak putus-putus. Cuma itu yang dapat kuberikan selain kata-kata semangat untuknya...

Muga dia beroleh kejayaan cemerlang seperti yang diimpikan. Tuhan...dengarkan doaku..kabulkanlah permintaan hambaMu ini...

Monday, October 31, 2016

HATI INI SAJA YANG MENGERTI ...APA YANG AKU RASAKAN

Makin hari makin dekat tarikh abang nak konvo ni..hati aku bercampur baur. Happy..sedih semua ada. Sedih sebab bila dah di war-warkan pada semua adik beradik dalam whatapps tak dapat respon pun..Mungkin memasing ada hal masa dan tarikh tu..begitu gak mak yang kesihatannya tak mengizinkan..
 
Time macam ni lah aku terkenangkan arwah Abah yang begitu rapat dengan cucu lelaki yang diberi gelaran "mamat" ni. Kalau lah Abah masih ada..aku pasti Abah orang yang paling gembira dan teruja ketika ni..apalagi Abang cucunya yang pertama buat hari convocation..
 
Saat nilah jugak yang selalu aku impikan..membawa Abah dan mak untuk sama-sama meraikan hari bersejarah ni tapi kesempatan tu hanya mimpi indah yang tak mungkin jadi reality dalam hidup aku.
 
Alhamdulillah ternyata Tuhan bukakan juga pintu hati adik aku untuk menggantikan "tempat" Abah. At least, di sana nanti bukan hanya aku tapi bersama dia yang akan menangisi kenangan bersama Abah. Sesungguhnya pemergian Abah begitu kami rasakan apalagi di saat -saat begini.
 
Ya Allah...kuatkan hati aku untuk tidak menangisi pemergian dia...jadikan aku sekuat dan setabah arwah Abah dalam menempuh ujianMu...
 
 

CEPATNYA SAMPAI BERITA...

Fuhh..kalau dikira kelajuan angin..aku rasa mulut dia ni lagi laju sebab lebih dari sepantas angin berita sampai di mana-mana.
 
Yang heran tu bukannya berita penting pun..cerita tentang aku yang sibuk mencari baju bercorak batik untuk nak di matchkan dengan hubby aku..pagi bercerita...tup2 dah tersebar merata hinggakan ada sorang Hamba Allah ni tetiba tanya aku.."Anak bila konvo..dengar2 nak cari baju batik..dah jumpa ker?" uwahh so surprise akak dik oi...bilik aku ni ada wireless ker disambung ke sana sampaikan laju jer dapat berita ?
 
Kena check gak ler..tah2 dinding akak ni ada pembesar suara...tah pun depa pasang cctv khas untuk mendengar cerita sensasi dari akak. Kah! Kah! Tapi kalau cerita tu pun korang leh teruja dan sanggup jumpa akak untuk mendapatkan kepastian..kelakar sungguh la sebab bukan berita kejutan punnn...
 
Anak belajar kat mana?...amik kursus apa?...Hari ni anak ada kuliah ke tak?..Apa masalah korang ni sebenarnya...Takkan citer akak ni korang nak bukukan dalan bulletin company kot??Cer korang bercerita tentang macammana nak tambah pahala dalam jangkamasa yang semakin singkat ni..kan lebih baik?
 
Tu la dia...macam-macam ragam manusia ni..benda tak penting pun boleh jadi penting pada dia..Dah rasa cam selebriti lak akak ngalahkan Cik Ta you...

Sunday, October 30, 2016

POYO NYERRR MAKCIK NI...

Tak tau nak mula dari mana tapi sajer nak share dengan korang insiden yang akak sendiri hadap semalam. Masa tu akak nak buat tempahan untuk baju kemeja batik hubby akak di salah sebuah tempat yang agak terkenal gak ler (Saja rahsiakan tempat ni...nak mengumpat la katakan..).
 
1st impression akak tentang tempat ni of coz la kain yang dijual tu cantik2 dan agak mahal reganya..tapi dicemari plak dengan salesman yang ada dalam department tu ..Melayu kita wak!.
 
Masa kami masuk ke sini..dah lah tengok kami tak menyapa satu hal..masa aku tanya saiz dan rega baju tu..boleh endah tak endah jer bercakap..mengalahkan dalam mulut tu mengumam emas! Tapi tang melayan sorang customer  satu lagi ni bukan main dia. Pilih bulu betul!!. Ingat hubby aku datang pakai t shirt..tak mampu ke nak beli baju kat kedai tu??. Baru jadik salesman..tapi berlagak cam kedai tu ko yang punya! At last, sorang mamat India ni yang layanannya super gitew..entertain kami dari pemilihan kain hinggalah selesai.
 
Ingatkan tang tu jer kepoyoan yang aku jumpa..Masa customer yang dia layan tu nak balik...customer tu tetiba bersuara agak lantang "Next time..tak payah la panggil I Datin yer..panggil biasa-biasa jer" (repeat 2x hokey) . Intentionnya of coz la nak bagi kami sekeluarga yg dengar sebab cuma family aku dengan family dia jer ada kat situ..OMG!! terserlah kepoyoannya..
 
 
Hasil carian imej untuk muka poyo
 
Sesuai  ni..
 
Aku buat tak dengar jer..sibuk memilih sut untuk hubby aku...Mungkin tak puashati kot..sekali lagi dia ulang lagi..pasal title Dato Datin dia tu...Aku dah nak tergelak..sungguh ko!. Agaknya dia ni baru dapat title kut..tu yang gebang semacam tu.
 
Apa la sangat title ko tu makcik Senah oi...Orang kat luar tu bersepah title cam ko tu..tak havoc cam ayam nak bertelur riuh pun??...Sian aku tengok manusia cam ni...Gila sungguh pangkat duniawi ni...
Cik Senah...for your info...akak yang bukan bergelar Datin pun MAMPU tempah baju kat kedai yang sama dengan ko.. So apa yang kelas sangat sampai ko nak berkokok dalam kedai tu pasal title Datin ko tu?

Tuesday, October 25, 2016

NI LA NAMANYA PEMIMPIN ...

Tersentuh hati bila menerima berita tentang kebakaran di Hospital di Johor Bahru semalam..Turut rasa simpati buat mangsa-mangsa. Lebih tersentuh hati aku bila melihat sifat terpuji seorang pemimpin bergelar Sultan yang sanggup membenarkan Wad Dirajanya digunakan untuk kemudahan untuk menempatkan pesakit buat sementara waktu.
 
Bukan nak bercerita tentang kebakaran yang terjadi tapi lebih kepada sikap seorang pemimpin itu sendiri. Bukan mudah untuk kita melihat seorang pemimpin tak kiralah dia tu Sultan ke...CEO ke...Manager ke..asal namanya ketua atau pemimpin sanggup mengenepikan hak dan juga kepentingan diri untuk orang lain..
 
Beruntungnya rakyat Johor punya pemimpin berjiwa rakyat ni...Ini baru namanya "RAKYAT DIDAHULUKAN".
 
Ada ko tengok pemimpin makan dalam bungkusan camni? Nan hado...
 
 
Boleh lagi dok semeja dengan rakyat di kedai mamak..Ko mampu?
 
 
Muga Allah merahmati pemimpin yang berjiwa rakyat seperti ni...bukan pemimpin yang meletakkan rakyat di hadapan untuk menyelesaikan masalah ekonomi sekarang dengan pelbagai tekanan demi tekanan...
 

Thursday, October 13, 2016

Simpanan Syariah KWSP

Pepagi Jumaat yang mulia ni..akak nak kongsilah maklumat untuk kebaikan bersama...Ianya mengenai konsep Simpanan Syariah iaitu satu alternative baru bagi simpanan KWSP yang lama iaitu Simpanan Conventional.
 
Antara kebaikan Simpanan Syariah ini ialah duit pencarum (kita la tu) akan dilaburkan ke syarikat yang patuh syariah. Dengan kata lain, tiada unsur riba, judi, penjualan arak, senjata dan sewaktu dengannya. Of coz la ni bagus untuk kita yang beragama Islam ni kerana wang yang kita terima bersih dari unsur-unsur yang demikian. 
 
Tapi bukan kata untuk mereka yang muslim jer ..yang non muslim pun bagus bagi mereka yang menyokong pada benda-benda yang membawa kebaikan..Yer la kan..melabur pada syarikat penjualan senjata atau minuman keras contohnya..sama seperti kita bersubahat pada benda-benda yang mendatangkan keburukan dan kemusnahan.
 
Satu akak nak kongsi maklumat dengan korang tentang khairat kematian dalam KWSP ni. Untuk pengetahuan semua KWSP ada menyediakan wang khairat kemation pada pencarum. Contohnya korang meninggal dunia, penama korang boleh menuntut wang tersebut dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian. Lebih dari tarikh tu tak leh yer..
 
Hasil carian imej untuk simpanan syariah
 
So apa tunggu lagi..ayuh kita bertukar kepada benda yang baik....

Wednesday, October 5, 2016

NI BIRTHDAY SURPRISED DARI KAMI

Baby ni dah lama teringin surprised yang ada belon helium...dan suka nau dengan pavlova kek. Makanya mama nyer ni gigih la menelefon sana sini. Ahad 2/10 (lambat sket buat birthday party untuk dia sebab adik beradik lain ada hal memasing)
 
Rezeki dia dapat plak akak google satu mamat ni jual belon helium murah jer..20 biji dalam RM50.00. Kelakar abang... penuh la keta Vios dengan belon tu sebab self pick up yer..kat Gombak Greenwood jer tak jauh pun.. Memang Baby tak perasan langsung kehadiran belon tu sebab akak dah berpakat dengan cousin dia suruh leka kan dia dalam bilik dia. Nak jadik citer salah satu belon tu meletup lak betul-betul depan bilik dia menuju ke berandah..(akak buat BBQ kat berandah atas). Tu pon dia boleh tak perasan jugak...
 
Pavlova tu akak tempah..brownies cake tu sponsor dari auntie Ana...
 
Ni pun auntie Ana sponsor gak..TQ Ana...
 
Maksu Ida lak sponsor laksa yang memang terlajak sedap dan mables dan Cik Nana plak sponsor fruits...Kami buat Steamboat dan BBQ...
 
Abang rajin time ni membantu...eleh nak minta balasan la tew!
 
Muga anak dara mama nan sorang menjadi insan yang solehah ..Berjaya dunia dan akhirat dan sentiasa mendoakan mama dan ayah jika kami tiada lagi di dunia nanti (sedey plak akak...)

 

Tuesday, October 4, 2016

BIRTHDAY SUPRISED PARTY FOR BABY

Dalam banyak-banyak kejutan..tang birthday party ni yang paling best kan? Tapi so far..tak penah pun hubby aku buat surprise kat aku. Balik-balik ajak gi makan...(tak gak besor-besor badan nih..hehe)

30/9/16 Harijadi anak dara akak...kengkawannya begitu sporting buat surprised kat dia. Sanggup bergegas balik sekolah hanya kerana nak decorate bilik anak dara aku sorang tu.



 

 
 
Tq untuk anak-anak manis mama St Mary School...kerana menceriakan hari Baby.. Really appreciate uolss...Muaaaahhh..

Wednesday, September 28, 2016

INDAHNYA PERKHAWINAN...(JIKA TIADA ORANG KETIGA)

Kata orang alam percintaan tu indah sangat kan apalagi kalau sampai ke jinjang pelamin. Mau tak indah?? Orang yang kita sayang dan rindu selama ni berada di sisi sepanjang masa...Cewahhh...teringat akak time mula-mula kahwin dulu...
 
Tapi tak semua orang bernasib baik dalam alam perkhawinan ni walaupun perkhawinan tu atas dasar cinta sama cinta. Masa bercinta kemain lagi ber mama...papa bagai..Dah kahwin, anak baru kan sorang dah buat perangai. Tak lelaki yang miang..yang perempuan plak buat perangai kan?
 
Akak terbaca lah satu citer kat fb akak camner kecoh pasangan yang baru bercerai ni berebut anak nan sorang. Terfikir akak..mengapa tak ada jalan penyelesaian dan mesti diakhiri semuanya dengan permusuhan. Kalau perlu bercerai..bercerai lah dengan cara yang baik..mengapa perlu bermusuhan dan berebut anak bagai?. Cuma yang akak nampak di sini..anak tu digunakan untuk melepaskan dendam.
 
Cuma akak nak pesan lah kat sini yer, kalau korang pompuan kat luar sana diantaranya yang kahwin dengan laki orang atau dud orang..jangan lah campurtangan kemelut dia dengan ex-wife dia apalagi melibatkan anak-anak mereka. Ko jaga jer atap rumahtangga ko...jangan menyebuk nak bervideo2 dan berviral2 bagai dalam fb. Confirm orang kutuk ko yang suka jadi Mat lampir @ minah kepoh yang propa gitew...Dok umah diam2...lipat kain yang bertimbun kat umah tu lagi baik!!
 
 

Monday, September 26, 2016

BIRTHDAY SURPRISE FOR BABY..

 
30/9/2016 ni anak dara akak genap 17 tahun. Pejam celik..pejam celik dah jadik anak dara dia...Rasa macam baru semalam jer aku bersalinkan dia..Ecehhh!! saat paling mendebarkan aku rasa time tu...tapi mememikirkan nak dapat baby girl...lupa sakit masa tu (iyer ke lupa???)

Teringin nak buat birthday party untuk dia tapi rasa macam dah suntuk sangat nak prepare semuanya. Abang dengan ayahnya bukan amik port pun mende-mende cam ni...

 
Banyak mende aku nak luahkan nih...
 

 
Cantik tak ?? huhu...
 
Dalam banyak-banyak kek, baby paling suka kek pavlova..bukan tahap suka jer tapi memang suka bebenor ler...tak tau nak cari tak mana. Mmmph..Nampak gaya kena buat sendiri ler ni..
 
Hasil carian imej untuk resepi kek pavlova
 
Muga baby menjadi anak yang solehah yang dapat menjaga dan menyayangi kami suami isteri dengan baik hingga ke akhir hayat kami. Semuga anak mama ni Berjaya dunia dan juga akhirat....Aaminnn...
 
 



Monday, September 19, 2016

CUTI SEKOLAH...HOYEYYY!!!

Ngalahkan bebudak lagi akak ni kan...Memang time ni lah akak tunggu2 dik non sebab bukan seronok nak berjalan sana sini tapi jalan lenggang time nak gi kroje...Sepuluh minit pun boleh sampai kata kau...10 minit?? Tu kalau akak sorang jer kat jalan raya. Hehe..
 
Akak tak la berjalan jauh sampai over the sea kali ni tapi sekitar Perak aje Yong...menghadiri majlis kenduri kahwin anak kawan Hubby masa dia sekolah di Sek Menengah Dato Sagor dulu...Trip kami yang pertama ialah menuju ke Bandar Diraja Kuala Kangsar...Happy sangat kawan hubby aku ni dapat jumpa kawan lama dia..Tak sangka sungguh dia yang kami akan datang jauh dari KL.
 
Malamnya kami tidur di Hani Homestay yang terletak di Langkap. Ada kenduri kahwin lagi di sini. Ni nak cerite pasal homestay ni kat korang...Unik dan 1st time dok sini, aku dah fall in love dengan tempat dan suasana kampong dia...Lupa sekejap KL you...Opps nama Hani tu jer sama dengan akak tapi ni bukan HARTA akak yang punya yer...
 
All in pink tau...
 
Untuk pengetahuan korang, tuan empunya rumah ni memang peminat tegar Hello Kitty dan segala barang dalam rumah ni semuanya berkonsepkan colour pink termasuk peralatan dapurnya...pinggan mangkuk pun yer...tapi kelas ko Jah..rumah ni unik dan cantik dengan halaman rumahnya bersih berjaga...
 
Anak dara akak dok mengerjakan basikal pink dia...kehulu kehilir dia bawak basikal tu round2 kampong dengan ayahnya. Akak try gak tapi fail dek non..terhoyong hayang cam orang mabuk! Kah! Kah!..adalah baby videokan gambar akak naik beskal tu tapi tak sanggup nak di tayangkan kat sini..Malu dong argh...
 
 
Sporting kengkawan hubby aku ni..Malam kami tidur di sini, dorang berkampung ramai2 di sini buat makan2. Punyalah banyak makanannya...tengkiu kat Maznin yang menceriakan suasana malam tu..dengan gelak ketawa rakan2 yang lain.


Tuesday, August 9, 2016

KEGAGALAN BUKAN PENAMAT HIDUP!

Rasanya..kalau korang di tempat aku..apa yan korang rasa tika dapat berita yang anak kesayangan gagal..tak kisah la gagal dalam apa jugak tapi gagal mendapatkan sesuatyu yang diidamkan. Aku..rasa sedih yang teramat sebenarnya yang tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata tapi demi anak ..aku kuatkan semangat dan bersikap seolah-olah aku tak kisah tapi sebenarnya "AIMAN ni KISAH!.."

Siapa la yang tak sedih bila lihat atau mengalami kegagalan dalam hidup kan? Tapi berbaloi ke kita bersedih..menyesali perkara yang dah berlalu..Okay! bagi aku , hidup perlu diteruskan..Move on!. Ko nangis airmata darah pun..segalanya dah berlaku dan tak mungkin berulang kan.

Sebagai ibu..aku beri dia semangat...Cuba lagi dan kalau masih gagal juga mendapatkan apa yang diidamkan...kita cuba altenatif lain. Tuhan kurniakan kita akal bukan untuk disimpan tapi untuk digunakan...Insya Allah anak mama bukan kesaorangan dalam hidup ni..Mama akan sentiasa berdiri di sebelah untuk membantu dan bersedia menjadi pendengar setia  disetiap permasalahan anak-anak mama...

Ya Allah..jujurnya aku tak punya kekuatan untuk melihat kesedihan anak-anakku. Bantulah mereka Ya Allah untuk mencapai apa yang mereka idamkan selagi ianya tidak memudaratkan mereka.


PERTEMUAN YANG DINANTI

Tak mo fikir mende2 yang buat kepala akak biol...nak story mory pasal pertemuan ex-student Sekolah Menengah Ulu Kelang tahun 1982. Kebetulan salah seorang kawan kami ni mengadakan weeding untuk anaknya..

Kelas ko jah..Siap dengan meja khas VIP lagi untuk kami di Keramat Mall, Datuk Keramat. Memang tak ramai yang datang..tapi dah cukup untuk menghiburkan dengan telatah rakan-rakan yang hadir.


Time ni aku tak berapa ada mood sebenarnya tapi memikirkan jemputan "adik beradik" aku gagahkan jugak. Maklumlah pagi tu dah ke kebun mengait rambutan...cukup memenatkan.

Apa pun aku happy sangat setiap kali jumpa mereka ni...Saling memberi kekuatan dan nasihat di antara kami yang ditimpa musibah dan masalah...Muga ikatan ukhwah kami berpanjangan meskipun masa di alam persekolahan dulu macam anjing dengan kucing..memasing tak cerdik time tu ...sekarang dah jadik mak dan bapak budak dan yang advance tu dah jadik nenek dan atuk gak...

Thursday, July 28, 2016

UNTUK KESEKIAN KALINYA

Untuk ke sekian kalinya aku berani untuk menjadi diri sendiri..berani menyuarakan isi hati yang aku pendam selama ni...
 
Berdiam bukan bermakna aku takut berhadapan dengan kenyataan tapi ingin melihat sejauh mana reaksi mereka di sekelilingku..Berdiam aku..bukan bermakna aku menelan bulat-bulat apa yang diberikan.
 
Teringat kata2 mendiang bos aku dulu.."kita ibarat timun..jangan mimpi nak beradu kekuatan dengan durian". Memang aku tak mimpi pun nak menjadi timun yang tunjuk kuat didepan durian tapi tak salah rasanya mempertahankan hak sendiri yang sememangnya dari dulu milik aku.
 
Letih sebenarnya bila asyik mengalah aja ni...apalagi bila ada yang mengambil kesempatan di atas sikap aku ni. Kadang2 terasa betapa tak adilnya dunia ni...tapi kembali sedar bahawa tiap kejadian semuanya atas landasan dan ketentuanNya. Siapa aku untuk menidakkan apalagi menyalahkan semua ni.
 
Tentu ada hikmah disebalik semua ni..kita tak tau...TAPI yang pasti dari sini..aku mengenali isihati insan yang bergelar mahkluk Allah yang zahirnya penuh sifat keislaman tapi sebenarnya hanya mementingkan diri sendiri. Di saat aku memerlukan pertolongan dan bantuan...baru kini aku kenal siapa kawan yang benar-benar boleh dipanggil sahabat....

Friday, July 22, 2016

SIAPA ANIAYA SIAPA NI??

Aku aniaya orang?? Huh selisih malaikat 44!. Sepanjang idup aku ni..tak pernah terlintas dalam hati ni nak menganiaya orang apalagi sesama agama.

Penyewa aku yang lama ni ok. Bayar on time tapi nak jadik citer..dia pindah dan bawak kawan dia tah dari ceruk mana masuk kerumah tu TANPA pengetahuan dan izin aku sebagai tuan rumah. Alasan sebab kesian dia kena halau... Masa ni aku dah terdetik di hati..dia akan buat taik jugak di rumah aku.

Disebabkan bz dengan audit di pejabat, aku tak sempat nak check akaun dan mengharapkan tenant ni bayar macam biasa. Makhluk sorang ni dari mula duduk sampailah 22/7/2016 hari ni tak ada sesen pun dia bayar pada aku. Alasan..sebab tak tau akaun number...(Cam tak der mulut nak tanya husband aku yang pernah terserempak dengan dia..tak pun boleh jer tanya penyewa yang lain kan..)

Disebabkan dah mengeram masuk 7 bulan di situ tanpa byr sewa..aku ambik keputusan untuk potong bekalan letrik rumah tu. Nasib baik aku ni tak de sakit jantung..kalau tak dah lama mati kejung sebab rupanya talian dan meter aku dah dipotong TNB sebab lahabau ni tak bayar bill jugak almost RM500++.



So..sebelum aku naik angin campak kain baju dia..aku suruh dia pindah hari ni gak!. (Sebelum ni aku bagi tempoh sampai cukup bulan tapi bila tengok bill pun dia tak bayar...huh nak meletup pembuluh darah aku ni. Dah la tu..buat sambungan secara haram plak??. Bab menipu berjalan jer akal ko kan?

Boleh bini dia cakap kat aku yang aku ni aniaya dia bila mintak dia pindah?? Sapa aniaya sapa??Laki dia jangan citer lah..lepas tanggungjawab semua kat bini...telefon pun dia tak nak angkat!.Memang dasar "tak de telo" (tapi bagi bini pregnant..pandai lak ko yer??)

Sunday, July 17, 2016

PERLU KE CALL CENTER TU??

Soalan Sengal...

Berapa amount check terakhir yg you prepare ?
Berapa amount cek yg yg terakhir you terima?

Nilah yang buat aku becinta nak call CIMB sebab adanya system baru depa yang tak boleh dah call direct sebaliknya semua call depa transfer kat call centre. Reasonnya..untuk lebih sistematik katanya..Sorry to say..akak tak Nampak pun tak mana sistematiknya dik non! sebab call centre korang ni sebenarnya menyusahkan malah melambatkan lagi urusan kami pelanggan bank ni.

Cam soalan kat atas ni..katanya untuk verify yang account tersebut kepunyaan kita..Tapi korang fikir tak yang authorised caller bukan semuanya prepare payment so bila masanya nak check apa payment yang dah dibuat and dalam sehari beratus cek yang dikeluarkan..

Naper la korang tak buat ID No atau No. PIN tertentu supaya kami customer ni tak disogokkan dengan soalan sengal cam ni??. Kami customer ni pun tak dibenarkan bercakap sendiri dengan pegawai yang bertugas di cawangan tersebut..dan paling tak suka tu terpaksa lak menunggu si call center ni jadi orang perantaraan antara customer dengan pihak bank. Tak ker buang masa dan bill telefon tu namanya? Huh!

Please la...korang implement balik la cara lama tu..Tak der maknanya lebih bagus adanya call center ni.. Kata nak cut cost...ni pegi mengGAJI depa ni bukan namanya menambah cost ke??

Tuesday, June 14, 2016

SABAR DUHAI HATI....

Bulan2 posa ni memang banayak perkara yang menduga keimanan dan kesabaran kan...Semakin aku memohon agar diberikan kesabaran semakin tu lah Tuhan menguji keimanan aku.
 
Kalau ikut hati marah, mau jugak aku cakar2 muka dia ni. Dah la lepas tangan dalam segala hal..yang buat aku hilang sabar bila dia menunding kesalahan yg dia buat pada aku. Walhal perkara yang sama dah kuingatkan berkali-kali tapi biasalah kan...dia ni jenis semuanya "NANTI DULU"
 
End up nya bila isu ni timbul..boleh plak tu nama aku yg dia letak atas sekali memikul biawak idup dan menafikan semua kesilapan yang dia sendiri buat!. Cakap pun di belakang aku..Kalau ko benar, naper tak bersemuka aje dengan aku kan?. Ya Allah..rasa sakit sangat hati ni bila berita tu orang lain yang sampaikan pada aku..
 
Tak mengapalah...Alhamdulillah...aku puasa..ko pun mesti puasa gak kan?. Berpuasa sedangkan menipu dan memfitnah orang tu akan "menambah Pahala ko" di bulan Ramadhan ni. Muga Allah membalas "kebaikan hati ko tu"...Amin
 
 

Sunday, June 5, 2016

IST DAY PUASA...

Macam tahun2 lepas..sama jer persiapan sahur kami sekeluarga. macam hubby aku kena ada nasi panas cam makam tengahari..Aku ni memang payah menelan nasi pepagi buta ni..tak leh langsung nak masuk tekak.
 
 
Sahur aku pagi ni cuma makan sup cendawan dan jugak roti. Abang si anak bujang lak selalunya join ayahnya makan nasi tapi kali ni pun makan sup cendawan gak (tak lalu nak makan katanya..) haik! sejak bila lak anak bujang sorang ni tak lalu makan..selalunya pantang nampak makanan yang terhidang atas meja..Mungkin gak azam dia nak kecikkan saiz badan kot menjelang Ramadhan ni. Elok gak tu.
 
Dah biasa pepagi di office, buat air nescafe..tup2 hari ni terus masuk bilik buat kerja...asyik dok menguap sepanjang pagi ni...Apapun..aku mengharapkan Ramadhan kali ni lebih berkah dan segala amalan yang dibuat diterima olehNya...Amin....
 
 Ini Bahayanya Tidur Setelah Sahur

Selamat Berpuasa Semua Umat Islam...
 

Wednesday, June 1, 2016

KENDURI KESYUKURAN DAN MAJLIS TAHLIL UNTUK ABAH






Syukur Alhamdulillah..akhirnya siap gak renovation umah adik aku yang kat Sri Iskandar tu.Jangkanya siap Januari tapi drag sampai la May 2016. Dah puas gaduh dengan kontraktor tu. Mana tak nyer..duit dah bagi koje tak siap2..
29hb May that day, kami sekeluarga merancang buat majlis keyukuran "naik umah" dan sekaligus buat majlis tahlil untuk arwah Abah...diam tak diam dah 5 tahun Abah pergi...Memandangkan umah tu kosong ..segala benda tak de , makanya kami ni cam orang berpindah randah..dengan segala barang dibawak.
 
 
 
Umah tak berpenghuni...sesuka hati jer depa membuang sampah
 

Part aku bawak rice cooker, kipas angin besor (memandangkan belum ada facility lagi kat umah ni kan...) hatta carpet untuk tetamu yang hadir. Tu tak campur tikar lagi dan segala tok nenek semua aku hangkut.
 
 
 
 

Birthday celebration untuk my nephew Naim Fadhlan...
 
 
 
Ate..moh berselfie ler kita .....
 
Rasa cam nak kahwinkan anak lak bila buat majlis ni. Risau kalau tak der orang dating. Tapi Alhamdulillah..rezeki kami dan juga arwah Abah...ramai yang datang. Paling best moment masa kat sana tu...kami buat bacaan yassin adik beradik sehari sebelum majlis tahlil tu.
 
 
 

              Majlis doa selamat serta arwah bersama kariah Taman Desa Sri Iskandar Perak.
 
 
 
 
Majlis bacaan Yassin
 

 
 
 
Serikandi Majlis...hehe
 
 

Syahdu lak rasanya bila dengar bacaan yassin masa tu...aku cakap kat mak "Kalau lah Abah ada...mesti dia seronok tengok kami bergotong royong adik beradik camni". Baru nak sedih2..tetiba mak sound aku " hish! kalau dah abah kamu ada...tahlil ni untuk sapa pulak!" Ya tak yer gak...wakaka...

Thursday, May 26, 2016

"ANDA ADALAH PEMBUNUH"!!

Semalam masa tengah dok concentrate buat office work depan tv..tetiba dengar lak berita tentang sikap manusia ni yang suka nau langgar peraturan jalanraya. Tapi bagi aku.ni dah memang melampau dan aku sendiri cukup tak suka orang yang menggunakan laluan kecemasan untuk nak memotong.
 
Yang aku heran tu, mostly yang guna laluan kecemasan ni kebanyakannya keta besor2 dan berjenama gah belaka tapi kesian sungguh...mungkin tak mampu kot nak menampung sara hidup nak membeli minyak yang semakin hari semakin naik..tu yang nak jimat sampai tak sanggup nak beratur panjang tu.
 
Terimakasih buat lelaki ni yang berjaya merakam gelagat pemandu2 kurang ajar ni

 
Insiden seperti inilah yang berlaku baru2 ni yang menghalang ambulan untuk sampai ke tempat kemalangan. Bayangkan lebih sejam untuk mereka sampai ketempat tersebut! Lebih sedih bila mangsa tidak dapat diselamatkan.
 
Cuba korang bayangkan kalau sekiranya tiada orang yang tak berakal seperti ni..mungkin mangsa dapat diselamatkan. Sikap penting diri sendiri dan egois macam ni memang seharusnya "disekolahkan". Beri hukuman yang berat agar manusia ni faham sikap bertolak ansur dalam hidup ni. Korang ni sama jer kategorinya dengan pembunuh sebab sikap korang yang tak bertamadun tu!
 
Kalau dah rasa2 tak mampu pakai kereta dengan rega minyak yang mahal..apakata ko naik beskal jer dik...Malu lah sket dengan mamat motor yang berusaha untuk memberi laluan kepada ambulan tu. ..Meskipun kenderaannya kecil tapi "otak"nya besar. Berbanding dengan korang yang keta beso tapi otak kecik!!

Wednesday, May 18, 2016

HUTANG TU WAJIB DI BAYAR NYER...

Sapa yang tak pernah berhutang...angkat tangan!. Bohong la kalau ko declare cam tu sebab sepanjang kita hidup ni tak banyak mesti sikit jumlah hutang yang kita buat. Tak kisah la hutang rumah ke...hutang keta ker...hutang along ke...ceti ker..Janji hutang namanya gak yer.
 
Tapi persoalannya , berapa ramai orang yang melunaskan hutang mereka dengan penuh tanggungjawab. Dan berapa ramai plak orang yang culas malah lari dari membayar hutang?. Masa nak buat hutang tu...dia punya janji berbunga-bunga telinga ni mendengar. Sedap sangat bunyinya...Tapi bila time nak bayar, dia punya reason tu boleh bikin novel la...sebab karangan dia terlalu panjang..
 
 
Aku dah terbiasa dengan orang-orang yang culas bayar hutang ni....utang apa lagi kalau tak utang sewa umah...Alasan dia tu memang tak masuk akal sungguh...Terfikir gak aku..diaorang ni fikir tak yang alasan yang diorang bagi tu kadangkala tak logik atau tu jer alasan yang ada!
 
Peringatan buat mereka yang suka berhutang tapi lari dari membayarnya yer. Mungkin di dunia ni korang lepas...tapi di akhirat sok..korang seksa dek kerana hutang yang tak berbayar ni. Rasanya korang tau hukum orang berhutang ni dari segi agama kan tapi masih ramai yang menidakkan hak si pemberi hutang tu.
 
Nampak sangat orang yang culas membayar hutang ni adalah orang yang cetek ilmu agama dan soal hukum hakam ni. Suka memandang ringan soal hutang...tapi tau tak korang yang hutang ni lah yang akan "menggantung" Roh korang antara bumi dan langit. Jaga-jaga Cik Salmah....
 
Pada yang penah berhutang dengan aku tu..jangan buat muka sendu yer...sebab aku ni memang selalu pelupa tapi TIDAK DALAM SOAL HUTANG!

Monday, March 28, 2016

KURUS TU TANDA TAK SIHAT KE?

Kadang-kadang benda yang mudah selalu di rumitkan. Bukan tak de cara yang lebih mudah untuk menyelesaikan sesuatu. Korang mesti Tanya ..apa yang akak melalut ni kan??

Ni haa. pasal medical insurance untuk Baby dan Abang ni. Ikutkan akak malas benar nak berurusan dengan pihak insurance ni.. Very the straight gitew...Tapi mikirkan benda yang kedepan ni kita tak tau apa yang bakal berlaku kan??
 
Biasalah kan..prosedur insurance ni kena buat medical check up dulu..Tu tak per lagi tapi tang bab ni lah yang paling aku tak suka sebab nak mengadap doctor dan bab paling tak suka time ambik darah!. Serius omak tak gomar kata kau!.
 
Aku penah la mengalami satu insiden bila mana insurance aku di tolak gara-gara kerana kurang berat badan. Wei! korang ingat orang kurus cam aku ni kurus berpenyakit ke?. Tak kan tak belajar masa di sekolah dulu tentang genetic. Dah keturunan aku ni memang semuanya slim melim..of coz la aku ni cam dorang gak kan?. Apa depa ingat asal badan ko berat ideal tu tanda sihat ke?Alhamdulillah..setakat ni di usia sebegini, aku masih diberi kesihatan yang baik...
 
Mikirkan anak-anak jer aku buat semua ni..

Tuesday, March 8, 2016

PENGAJARAN



One thing yang aku belajar dari kisah kecurian di rumah aku ni ialah...

1.     Jangan ingat bila orang lain kena ..ko tak akan melaluinya.

2.     Alert pada sesuatu atau sesiapa saje yang mencurigakan. Selalunya bila nampak orang
        yang sama dok lalu-lalang dengan motor depan umah...ala mungkin dia nak cari sedara mara
        atau umah kawan kot.  No..No...No!!

3.     Pentingnya umah ada alarm atau CCTV di zaman moden yang penuh dengan penyangak ni.
        (Tetiba teringat alarm original yang mak aku buat..). Dulu aku gelakkan emak tapi tekono
        lak kek den ni ha..Padan muka aku!!

Patut la tak bagi buang tin tu..rupanya nak bikin alarm!
 
4.     Allah nak menduga sejauh mana keimanan aku..Memang aku redha diuji sedemikian tapi
        marah bukan pencuri malaun tu benar-benar menyusahkan aku.
 
 


Monday, March 7, 2016

BZ BANGET AKAK DEK NON...

Kalau boleh ku kirimkan petir dah lama aku fire si lahanat penyamun yg masuk umah aku semalam...Bior hangus mati tegak berdiri situ!. Menyusahkan aku bila  nak kena buat balik IC dan lesen mandu..

Untung UTC Dato Keramat tak ramai orang..makanya akak boleh dapat IC dan lesen  ari ni gak. Nasib baik cepat..kalau tak berbakul lagi sumpah aku kat lahanat keparat tuh!!.

Korang tau tak..kejadian ni menyebabkan akak jadi tak normal sekejap..hilang tumpuan akibat dok asyik memikirkan nasib akak ni. Buktinya..aku pakai baju terbalik ko! Yg dalam aku keluarkan..patutla masa nak pakai butang tu payah amat...Aku perasan blouse tu terbalik masa duduk depan meja kerani kaunter tu. Ingat nak ke toilet jap tapi dorang dah panggil untuk tangkap gambo..

Maka aku bergambar dgn blouse yang terbalik (tapi masih mengekalkan keayuan perempuan Melayu terakhir....wakakaka.. Ni la gara2 fikiran bercelaru...

#Tambah sedey bercampur marah bila sedor yg tablet aku pun Syaitonnirrojim ni sapu sekali. Uwaaaaahhh...




Sunday, March 6, 2016

MALANG TIDAK BERBAU...

Siapa sangka dalam aku berjaga-jaga..rumah aku di masuki pencuri pagi tadi.Memang tak sangka sungguh sebab aku ni amat mementingkan keselamatan terutamanya di rumah. Malam semalam, kami sibuk dok booking tiket untuk melancong ke Yogjakarta. Laptoo Abang memang ada di atas meja kat ruang tamu tapi time tu kami guna lap top Baby. Selalu tu memang bebudak ni biarkan laptop kat situ sebab abang nak continue main game dia.

Tup2 pagi ni time aku bising sebab printer pun dibiarkan atas carpet. Masa tu lah Baby tanya tentang laptop dia. Baru lah sedar bukan hanya kedua2 laptop hilang, alat control untuk game Abang pun dia curi gak.

Paling aku sedih tu..handbag yang aku letak kat sofa pun dia rembat!!. Memang  kurang ajar betul pencuri tu!. Menyusahkan aku bila kena buat repot polis dan paling aku marah ni..IC..lesen..kad ATM..Credit Card DAN duit cash lebih RM500  aku semua gone with the wind...wuaaaaahhh!!

Sangat tidak berhati perut pencuri ni bila nak mencari duit atas keperitan orang lain..Aku bekerja berhempas pulas mencari rezeki..senang jer dia ambil cam reta mak ayah dia jer!

Aku tak halalkan dunia dan akhirat apa yg dibuat ke atas kami sekeluarga. Merangkaklah ko kat Padang Masyhar sok mencari aku...Tak senang hidup ko di dunia ni..semua Allah membalas apa yang kau lakukan ini.
Ni jer si keparat tu tinggal kan utk anak aku

Handbag letak kat sebelah sofa ni pun dia curi gak..

Aku sumpah ko miskin melarat biar macam mana ko gigih mencari atau mencuri pun..ko tetap susah hatta nak makan sekali pun!. Sesungguhnya aku golongan orang-orang yang teraniaya .  Amin...

Tuesday, March 1, 2016

KIMCHI

Hangpa penah dengaq tak Kimchi made in Korean nih? Ala..sapa-sapa yang dok gila citer korea tu memang tau la makanan ni. Secara ringkasnya ianya adalah sayur kobis panjang yang diperam. Adalah bahan-bahan tertentunya tu..

Memandangkan ianya dah famous di kalangan orang di Malaysia ni maka aku pun teringin la nak mencuba. Nampak nau ler tekak aku ni tekak melayu sejati sebab tak boleh menerima makanan Korea ni. Tapi ramai gak kengkawan yang suka...yer lah kan..ikut tekak memasing.


Ni ler ropenya Kimchi tu yer..."kimchi untuk awak"
 
Ko nampak jer cam pedas tapi cayalah yer...tak pedas langsung cuma kaler nya aje yang merah.
Anyway..akak dah cuba rasa si "Kimchi" ni..Kome bila lagi???


Thursday, February 25, 2016

2ND DAY DI VIETNAM

Eik aku lupa guys...Ari tu, aku janji nak citer pasal trip aku ke Vietnam kan...Dah tulis tapi lupa nak publish...Boleh?? Ni dengar ler citer 2nd day trip aku yerk...

Memandangkan kami ni tak bawak baju banyak, maka gigih la mencari t.shirt kat sana. Malangnya tak der yang aku berkenan..Tapi disebabkan dah tak der baju untuk dipakai..pasrah jer lah. Quality t.shirt yang di jual lebih kurang sama dengan yang kami beli di Indonesia tapi harganya lebih mahal di sini, Kalau di Indonesia, T.Shirt biasa cam ni kami boleh dapat 3 helai dengan harga RM10 tapi di sini...RM10 sehelai. Paling terkejut tu bila ada diantara pelancong dari Malaysia bagi tau yang dia beli T.Shirt yang sama dengan harga RM45 sehelai.
 

Ni gara-gara kurang faham dengan currency bila ditukar kepada Dong (VND). Sebab tu, aku dah mempersiapkan diri dengan membawa list currency yang di letakkan dalam hp. So..mudahkan nak bawak ke hulu hilir.

Apa yang aku pelajari kat sini ialah sikap bersaing antara peniaga-peniaga ni keterlaluan sangat hingga sanggup berlaku kurang sopan kepada pembeli yang rata-ratanya rakyat Malaysia. Mereka suka memaksa dan sampai satu ketika memarahi pelanggan sekiranya kita tidak membeli barangan mereka.

Of course la kalau kena ada tawar menawar kan...Pengalaman aku kononnya nak membeli sourvenir fridge magnet untuk kengkawan. For info..mereka ni selalu ingat yang pelancong dari Malaysia ni kayaraya belaka dan akan meletakkan rega yang tak munasabah. Fridge magnet tu 10 keping dijual dengan harga RM40. Gila ko!. Aku cakap "No..VND100,000. Terbeliak biji mata amoi Vietnam tu bila aku letak rega camtu...Dia tetap dengan rega dia...So aku pun cakap "it's ok thank you dan terus nak berlalu dari situ.

Ko tau Minah Vietnam ni bertindak kasar dengan memegang tangan aku dengan kuat dan berkata"You don't want to buy!..why you ask the price! (dengan mata cam Pontianak sundel malam). Ko salah orang la Moi...Aku rentap tangan dan terus aku tunjuk jari telunjuk aku pada dia "Don't you ever do this to me..I don't like! (Aku plak balas jengil mata kat dia) time tu aku lupa yang aku ni bukan kat Malaysia dah...kik kik! Anak bujang dan anak dara aku terpaku tengok kebrutal mamanya sampaikan waktu aku panggil mereka untuk berlalu dari situ pun tak bergerak jugak.
 
End up dia jerit panggil aku dan setuju dengan rega yang aku nak..Tapi aku dah tawar hati dah..Ko ingat ko sorang je ke yang jual mende tu...





PERPISAHAN TU MEMANG MENYAKITKAN....

Sedey plak bila dengar Fara Fauzana dan AG nak keluar dari HotFM. Hari ni last day katanya. Bertahun-tahun dengar suara mereka yang menceriakan hidup aku dan mereka di luar sana..after this..kita akan merindui suara mereka.
 
Cam tu lah aku rasakan setiap kali terjadinya perpisahan antara aku dengan kawan-kawan. Sedih giler ko tapi adat lah kan tiap pertemuan tu akan ada perpisahannya... Mulanya memanglah sedih sampai penah la aku nangis dalam kereta bila berpisah dengan seorang teman yang amat memahami aku. Memang zahirnya dia ni gila-gila orangnya tapi time aku berkongsi masalah dengan dia...rasa macam dia turut sama memikul masalah aku tu. Rasa release bila dah bercerita semuanya pada dia...
 
Thank you buat sahabat sejati akak Mudzartul Zarana...yang aku panggil Mud jer...Dia memang pendengar setia dan akan cuba membantu sedaya upaya untuk menyenangkan kami sahabatnya.
 
Apapun kita doakan yang terbaik untuk mereka yang kita sayangi ni. Mudah-mudahan mereka dikurniakan rahmat Allah yang berpanjangan.... Mud, I really miss our moment masa kita bertiga dengan Elis dulu...(Ingat tak kenangan terserempak dengan biawak ari tu...kik! kik!)

ANGIN RAJIN MENGEMAS TETIBA...

Penah gak terfikir seronoknya kalau dapat cuti panjang atau jadi full time house wife kan? Mesti umah aku kemas tersusun dari ruang tamu hinggalah ke dapur...Bila sentuh permukaan granite kat dapur pun boleh buat Iklan tv "hingga menciutkan!"
 
Aku pernah la datang angin rajin yang melampau..bila sepanjang hari dok mengemas..sapu sampah...mop lantai. Sesudah solat Subuh, aku mulakan dengan operasi basuh baju (guna washing machine ler).  Sementara tu aku sapu sampah dan mop lantai. Meja kat dapur aku jenis cermin tu memancar-mancar kilatnya. Bukan tu jer..sampaikan cabinet dapur pun aku lap (Almaklumlah cabinet aku warna putih..jadi kena lah rajin selalu lap yer)
 
Bilik air ketiga-tiga aku cuci..cam nak putus pinggang rasanya tapi dek kerana bersemangat nak mengemas rumah, terlaksana gak impian aku.
 
Ikutkan banyak lagi kerja yang aku plan nak buat. Aku nak tukar posisi perabut dalam umah. Tapi memandangkan sofa tu lagi berat dari aku...terpaksalah aku pendam jer hasrat tu. Hajat hati nak susun atur semula perhiasan dalam almari. Sejak renovate rumah hari tu, sebahagian perhiasan tu aku simpan dalam kotak untuk elakkan dari berabuk. Ikutkan list...banyak lagi yang belum selesai tapi badan aku dah rasa cam nak terbelah dua...kik! kik! bunyi cam baru belah plak...
 
Sudahnya aku ambik keputusan rehat sekejap...end up terlelap sampai ke tengahari..hambik ko! Kelam kabut bangun sebab fikir tak masak lagi..Bila ke dapur jer tengok hubby aku tengah mengacau gulai...Alhamdulillah dia dah masak rupanya..kesian tengok aku katanya..dah macam sayur bayam yang dicelur (Lembik!) Siap tolong aku jemur kain lagi...Siap vacuum carpet lagi kat ruang tamu..Nampak nau aku tido mati..tak dengar langsung bunyi vacuum tu..
 
Rasanya keja ofis pun tak seberat ni..Mau turun berkilo-kilo berat aku kalau hari-hari cam ni...huhu
 

Wednesday, February 24, 2016

ALTERNATIF UNTUK UMAH YANG MURAH...

Kalau bercakap tentang rega rumah..korang pun tau kan rega umah sekarang melambung naik. Sebagai contoh flat kos rendah dulunya rega dalam RM25-35K dah naik sampai cecah 50k yer akak2.
 
Dulu kami ada juga perancangan untuk projek umah di Gombak. Tapi disebabkan masalah teknikal pelukis pelan yang dok peram dan lebih malang lagi tah dibuang ke mana pelan umah aku tu...end up after 4 years...ding dong dengan hubby aku...senyap jer. Masa tu projek aku tu menelan belanja anggaran dalam RM600k tapi sekarang ni jangan mimpi lah yer nak dapat rega tu...
 
Berbalik pada alternative yang aku bagi tau tadi..tak berapa sesuai la untuk keluarga besor yer...Sebenarnya aku berangan nak buat rumah kecil sebagai persinggahan aku di Gombak tu. Penat2 berkebun, boleh la melepak melepas penat kan?. Aku minat sangat konsep kabin cam ni..Siap ada toilet lagi dalam tu.
 
 

 
Ukuran 30 x 10 (Harga RM19,500)
 
Simple tapi cantik
 
                                                          Sesuai untuk kami 4 beranak kan...

Kalau aku ada chalet..dah lama aku beli cabin ni. Jimat dan ada ciri-ciri kelainan.
 
 

NAKAL NYER ABANG DULU...

Diam tak diam dah besar anak sulungku si Abang ni. Actually lagi besor dari mamanya ...huhu. Dulu, aku yang bawak dia ke hulu ke hilir dengan kereta..Sekarang ni dia plak jadi supir aku merangkap Bodyguard aku.

Sapa sangka Abang yang hari ni nampak pendiam tapi masa kecik nyer Ya Rabbi! punya lah nakal!. Kalau ada barang bersepah tetiba atau ilang tetiba dari tempat asalnya..mesti orang kata Abang yang punya kerja. Bayangkanlah dia boleh campak semua kasut-kasut orang yang datang beraya umah mak sedara hubby aku ke perdu nenas!.

Ni nak citer sket kenakalan Abang masa kecik..Di antaranya lah yer..me "Make Up" kan atuk nyer yang tengah tidur.Kebetulan masa tu ada magic colour tah dari mana dia dapat. Maka atuk nyer lah jadik mangsa dia. Dia buat misai ala-ala A Galak...siap ada lukisan jerawat batu lagi! kik! kik!

Kesian Abah..jenuh dia menyabun muka..menyental bagai...gara-gara kenakalan cucu dia ni.



                                     Abang penah simpulkan dengan getah barang lagi..Adoiii!


Kreatif nyer...Tapi Abang guna magic colour kat muka atuk nyer!
 
 

Ni jer dia tak penah buat! Sportingkan daddy dia...

HAPPY BIRTHDAY HUBBY!

23hb Februari, semalam kami celebrate birthday hubby aku di salah satu restoren Halal Steamboat & Grill di Sri Gombak "Hot Pot King" kepunyaan seorang saudara muslim kita En. Zuhaili Yeap. Charge untuk dewasa RM28.90 dan untuk kanak-kanak RM14.40 (umur 11 tahun ke bawah). Umur 4 tahun ke bawah free yer..

Makanan yang disajikan di sini variety la katakan. Ada MENU : seafoods/veges/meatballzzz/marinated ayam daging ikan & kambing/fruit/ice cream/drinks/noddles/sauces/food yg siap
(Copy dari FB dia..maleh den nak nulis...hihi)


                                                 Ni la dia kedainya....santai gitew

                                       Ini sebahagian yang hadir...yang lain tengah mengambil makanan

                                          Ni Juara Makan.. Acap & the Gang....


                                        

                                        Berselfie sementara menunggu hidangan masak

Tengkiu kat hubby sebab sponsor kami semua. Birthday boy plak kena pau....