Monday, November 17, 2014

MELAYU YANG SEMAKIN LAYU...

Aku petik kata2 Tun Mahathir yang berbunyi"Saya tak gentar dengan persaingan orang Cina tapi saya lebih gentar berhadapan dengan sikap dengki dan iri hati orang melayu. Tak sangka. .Tun pun bersepenndapat dengan aku. Walaupun kata2 itu kedengaran amat pahit, tapi itulah hakikatnya yang perlu kita terima.

Melayu masih di takuk lama. Bukan semua tapi ada segelintir manusia yang bersikap begitu. Merah matanya melihat kejayaan orang meskipun itu bangsanya sendiri. Cuba kita bandingkan dengab sikap orang cina yang saling membantu kaum mereka. Si polan bukak kedai makan...selang beberapa hari ada bangsanya juga bukak kedai yang sama. Tiada irihati sebaliknya masing2 berusaha untuk memajukan bisnes masing2.

Kalau orang melayu ( bukan semua yer..harap terasa bagi mereka yang ada sikap sebegini) mula berdukun bagai...tanam itu tanam ini..sembur itu sembur ini untuk menjatuhkan perniagaan orang lain. Dia lupa barangkali yang bumi ni ciptaan Tuhan dan semua manusia bebas mencari rezeki di mana2.

Dari mengabiskan duit dan membanyakkan koleksi dosa tu..ada baiknya anda memperbaiki kelemahan yang ada. Apa yang aku nampak..sikap ni  yg dari kudis dan merebak kepada barah dalam sikap orang melayu. Sudahnya bangsa melayu tak akan maju sampai bila2 sedangkan bangsa lain berlumba2 untuk maju.

Apakata..kita bukak minda yang sempit selama ini dan melihat kedalam diri. Adakah kita salah seorang daripada Melayu yang semakin layu ni?

Sama-sama kita fikirkan ya...Nasihat dan teguran ikhlas dari saya yang ingin melihat bangsa sendiri bebas dari PHD!


No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com