Sunday, January 31, 2016

PENTING KER PANGGILAN TU

Setuju tak kalau aku katakan..yang panggilan kita kepada seseorang tu adalah tanda keakraban atau penghormatan kita kepada seseorang. Contohnya panggilan makcik, pakcik dan adik ..dan sebagainya.
 
Ni bukan nak buat karangan ..cuma terfikir aku sekejap bila tengok drama melayu semalam..Pasangan suami isteri tu dah berumur tapi tetap membahasakan isterinya dengan panggilan "Sayang"..So sweet...
 
Masa tu lah aku berpaling balik pada diri aku ni sendiri. Ngapa susah sangat ek aku nak panggil hubby aku dengan panggilan abang atau sayang? Walhal suami aku nyer.. Orang lain boleh  ber "abang" elok jer dengan suami aku (setengah tu siap pakej dengan iringan suara gediks lagi)
 
Masa baru kenal dengan dia dulu..aku memang panggil nama dia dan membahasakan diri dengan panggilan saya. Bila dah kenal rapat..masih panggil dia dengan nama dan aku plak otomatik tukar dengan bahasakan nama aku lak. (Ni akan terjadi kalau aku rapat sangat dengan orang tu).
 
Bila dan bertunang..kelakarnya aku tak boleh nak panggil dia dengan nama...rasa canggung semacam. Boleh plak kuar panggilan "eh you"...sampailah kahwin...Bila dah dapat anak sorang..otomatik panggilan tu bertukar jadi "Ayah" (ikut sebutan anak aku ler). Marah giler mak aku bila panggil hubby dengan panggilan tu. Berdosa katanya!..
 
Tak semestinya bila aku panggil "ayah" tu bermakna dia ayah aku lor.. Bagi aku..dia tetap seorang suami yang aku perlu sayangi dan hormati. Cuma kadang-kadang, bila tiba angin gediks nak manja dengan dia jer..aku panggil dia "Sayang". Reaksi dia plak...tersengih cam kerang expired!!. Malu ler teww... Hiks! Hiks!No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com