Wednesday, September 16, 2015

JEREBU SEMAKIN TERUK!

OMG! apa nak jadik nih! jerebu di mana-mana..Setiap tahun..ni lah yang kita hadap.. jerebu!. kalau turun salji ker..musim bunga ker..suka la akak..ni jerebu yang buat  kita yang sihat segar bugar ni jadi sakit..dengan pedih mata, sesak nafas dan kulit boleh jadi gatal-gatal lagi (yang gatal semulajadi tu tak dapek nak nolong).
 

Masalahnya sekarang ni..biarpun hujan lebat mencurah-curah tapi keadaan masih tak berubah malah makin teruk. Bayangkan ko drive keta nak balik tu kena pasang lampu..tu dah menandakan jerebu ni makin parah..Kata kawan aku..huh! time nilah doktor buat duit. Masalahnya...doktor pun sakit hokey...
 
 
Ingat masa kecik-kecik dulu...waktu nak ke sekolah dengan Yong cam ni lah rupanya tapi tu bukan jerebu tapi kabus yang udaranya segar sangat..Sejuk jangan cakap la sampai ke tulang. It was 1970an...masa tu embun kat rumput padang sekolah pon boleh sapu ke muka lagi..Punyalah beza udara dulu dan sekarang.
 
Semua ni rasanya boleh ditangani jika ada kerjasama semua pihak. Sikap pentingkan diri seperti ni harus dikuatkuasakan dengan undang-undang agar manusia macam ni lebih perihatin dan bertanggungjawab.
Ni namanya jerebu di mata ..Siap ikut laluan kecemasan lagi !
 

No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com