Tuesday, June 19, 2012

MANAGE AND BEHAVE

Rasanya kalau aku tanya korang..mesti ramai yang kata korang penah kuarkan statement camni. "Kalau gaji aku sekian2 ribunya..mesti cukup". Betul tak? Tu termasuk ler orang yang menulis ni..Aku pun penah kuar statement gitu.

For your info...tak de makna nyer boleh cukup bior pun gaji korang tu 100k sebulan. Lagi banyak gaji tu..lagi besor ler mata korang melihat dunia...hutang tambah keliling pinggang sebab nafsu makin besor!

Sebenarnya..biarpun gaji kita kecil, kita masih boleh mencukupi keperluan. Betul! Tapi dengan syarat ler..koran kena manage perbelanjaan korang..Kalu dibudget betul2, sapa kata tak cukup? Aku pun sebelum ni penah gak bergaji kecik..tengah bulan sengkek..Tapi berkat berjimat cermat dan tak mengikut rentak orang yang berbelanja sakan...Alhamdulillah, cukup..

Tapi bila kita berada di keadaan zon selesa, jangan pulak lupa diri. Gaji yang tinggi tu boleh meningkatkan hutang yang tinggi jugak jika tidak berhemah dalam berbelanja. Rancang perbelanjaan supaya tidak mengatasi pendapatan.

No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com