Tuesday, July 15, 2014

BUDI BAHASA BUDAYA KITA

Kecoh satu Malaysia ni ko buat dik..Gara-gara keta ko dilanggar dek uncle cina tu. Usah kata uncle tu terkejut..akak ni yang menonton youtube tu pon boleh pecah air ketuban!. Tak sangka akak dalam Malaysia ni ada gak wanita yang boleh mengalahkan ke"brutal"an akak selama ni. Akak ingat akak ni dah cukup gangster dah..rupanya ko lagi hebat dik!

Al-kisahnya sejak tersiarnya youtube ko ari tu...ramai ler juru ulas tak bertauliah kat facebook ni menyumbangkan dosa mereka mengutuk ko...Nampak tak kat situ dik...gara-gara sikap ko tu..ramai yang turut dapat saham dosa berangkai tu.

http://blog.carlist.my/2014/07/blog/video-lady-loses-her-mind-over-fender-bender-in-kuantan/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=lld_fb

Akak bukan nak nambah dosa mengutuk ko tapi sekadar nasihat yang mungkin boleh membuka minda ko tak banyak sikit..Akak faham..memang ler rasa marah, bengang bila keta kita di hentam orang. Akak faham sesangat dik...Tapi cara dan perbuatan adik tu agak tidak sopan bila menjerit-menjerit dan paling tak semengah tu bila adik guna streering lock untuk memukul keta uncle tu..Tu bukan jalan penyelesaian dik..tu jalan penyesalan namanya!. Cuba ko fikir dik..elok2 ko boleh claim insurance uncle tu utk repair keta ko..uncle tu plak claim lagi banyak insurance ko. Dah kemik sana sini ko hentam! Silap hb..ko dengan keta ko sekali ke balai sebab ko dah jadik road bully tau.

Kita ni dik..tak ada masalah yang tiada penyelesaiannya...Jangan ikutkan hati marah tapi end up nyer ko gak yang susah sebab kena maki hamun orang. Paling akak tak suka tu, dorang kaitkan perangai ko tu dengan wanita bertudung. Apa bangang nyer orang yang mengomen tu..pakai akal ke tak?.Aku cuma nak ingatkan dia..yang bertudung ni WAJIB bagi semua wanita Islam. Tak kira samada perangai ko baik atau sebaliknya. Itu antara kau dengan Allah.Ada faham??

Buat adik CDM25...adik masih muda dan perjalanan adik masih panjang..Sebelum bertindak dalam sesuatu perkara, fikirlah dulu..Jangan buat sesuatu yang boleh memalukan diri, keluarga dan juga agama. Semua manusia di mukabumi ni melakukan kesalahan tapi menyedari kesilapan lalu tu adalah pengajaran paling baik untuk kita.
No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com