Wednesday, April 25, 2012

MONTHLY EXPENSES vs GAJI

Bila bercerita tentang gaji ni...sensitif pada aku..orang tanya umur tak per..Aku dengan senang hati akan menjawab. Tapi bila ada sorang makcik ni dulu (ni citer dulu2 yerk..) try nak usha2 aku bagi pihak anak bujangnya. Boleh ko..mula2 tanya aku kerja kat ner..peh tu tanya kerja apa?. Yang buat aku cam nak jegil mata kat dia tu..dia daring tanya berapa gaji aku!. Ko nak suruh aku tanggung anak bujang ko ker??

Berbalik pasal gaji ni...semua orang termasuk aku akan cakap...gaji sekarang ni tak mencukupi..kalau gaji sekian sekian...baru leh cukup. Tak der makna nyer ayat korang tu!. Bagi ler berapa pun..tak kan cukup punyer..caye lah..Mana tak nye, gaji RM1,000 tapi expenses korang mengalahkan VVIP lagi..memang sah lah korang kena ikat perut dengan tali guni bila ujung bulan..Keh! Keh!.

Korang rase2 ler berapa expenses aku sebulan?. Ni tak campur credit card yer. sebab utang credit card aku ceciput jer...Caye tak kalu aku anggarkan dalam RM19,200. Cop! Cop! ni tak termasuk duit minyak, duit saku anak bujang aku dan expenses yang lain2. Mesti korang dah congak2 berapa kot gaji aku sebulan kan?..Idak ler banyak cam tu...Hish..kang ade plak anak dara contact aku offer jadik menantu..hik! hik!

Akak ni tak ler kaya mane dek non tapi sejak dari mula bekerja, akak dah mula praktikkan menyimpan duit...kerja plak kat company besor camni..jumpa dengan sorang akak senior ni yang satu kepala dengan akak bab2 menyimpan duit ni tapi dia lagi ler ASB pon dah maksimum. Dia ni idola aku masa tu...bersemangat nak setanding dengan dia kononnya!.

Alhamdulillah..susah2 dulu, senang gak kemudiannya...Apapun..berbelanja ler ikut kemampuan bukan ikut perasaan. Ni, pantang dengar offer jualan murah, dia dulu meng offerkan diri nyer.


p/s :  Hujung bulan...pasti aku di antara orang2 yang paling dirindui malah ditakuti jika bercuti. Kes gaji ler ni wehhh....

1 comment:

  1. hebat ;)
    asb ada tapi manjang kena korek je

    ReplyDelete

Saraqistina80@yahoo.com