Sunday, May 27, 2012

PETAI, JERING & KERDAS

Sapa di antara korang yang suka makan petai, kerdas dan jering dan tah apa lagi ler benda pelik2 tapi ramai peminat yang mengemari ulam-ulaman ni.

Seriously..aku tak sentuh langsung kerdas dan juga jering sebab baunya yang buat mata aku berpusing 360 degree. Bukan sebab aku dibesarkan dibandar tapi memang aku tak suka...nak buat camner kan.? Petai tu pun..aku belajar makan start aku dah remaja. Tu pun..dah dimasak buat sambal, baru ler aku sentuh. Nama nak makan mentah2 dan menghidu bau aslinya ...kuang! kuang! kuang! mau koma aku!

Tapi tu dulu...sekarang ni sambal petai tu kegemaran akak youuu!!Sampaikan masa akak pregnant anak pertama dulu...tetiba teringin sangat nak makan sambal petai omak akak..Maka dengan tak malunya..hubby aku mintak mak masakkan untuk bini dia yang tengah mengidam. (Orang sayang bini ler katakannn..)
Sambal petai ni pembuka selera..yummy!

Herannya anak ke2 pun sama gak teringin nak makan sambal petai. Cam tak de makanan lain yang lebih sedap lagi kan? Mintak ler lasagna ker...bolognaise ker...Agaknya dek kerana  "keegoan" aku yang tak mau menyentuh makanan tu dulu!
                           Orang panggil ni jering tanam..Bau nyer boleh bikin tanam orang!

Tapi sampai sekarang petai jer yang aku makan okay! Jering dan kerdas yang boleh buat bilik air meletup dengan keharuman bau nyer tu..aku tak lalu makan sampai sekarang.. Bukan nak menyombong tapi realiti...itu bukan favourite aku nyah oii..

                          Ni ler kerdas..Dulu aku ingat ni buah berangan...nak mintak emak beli!

1 comment:

  1. aku boleh makan semua 3 jenis tu
    jering kalau buat sambal sedap sgt.pergh
    kerdas buat ulam mentah je

    lepas makan..bilik air konfem berbau 'harum'

    ReplyDelete

Saraqistina80@yahoo.com