Monday, October 18, 2010

BERBALOI KE HANYA KERANA BOLA!Baru-baru ni kita dikejutkan dengan insiden pergaduhan di antara penyokong Selangor dengan Kelantan dalam perlawanan suku akhir Piala Malaysia. Apa yg aku tak faham tu ialah tentang sikap fanatik yg melampau di kalangan penyokong2 bola. Perkara tersebut mungkin dapat dielakkan jika penyokong2 bola ini mempunyai semangat kesukanan yg sihat.

Dalam sesuatu perlawananan, pasti ada yg kalah dan menang. Itu sudah menjadi adat pertandingan. Tetapi dalam insiden tempohari, rata2 penyokong bukan sahaja datang untuk melihat perlawanan bola tapi datang dengan semangat ala2 samseng yg sanggup mati dek kerana sebijik bola. Nampak sangat ler mentaliti penyokong bola di negara kita ni masih ditakuk lama.

Rasanya kita perlu adakan kawalan yg lebih ketat dalam usaha untuk membenteras gejala tidak sihat seperti membawa mercun dan senjata yg boleh membahayakan nyawa orang ramai. Hukuman yg keras juga perlu diwujudkan bagi mengajar orang2 seperti ini cara mendidik mereka supaya berperangai seperti seorang manusia!

Orang lain yg penat berlari bermain bola di padang, kita sebagai penonton pulak yg bergaduh pukul memukul...Pada sesiapa yg terlibat dalam insiden pukul memukul tempohari, cermin2kan lah diri anda. Berbaloi ker hanya sebijik bola, anda menjadi seperti manusia yg tak bertamadun...

No comments:

Post a Comment

Saraqistina80@yahoo.com